Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, přidejte lžičku bylinkové soli, pokrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do potravinové folie a nechte chvíli v chladu.
02.
Mezitím očistěte a pokrájejte čerstvé houby. Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Vše opečte, vmíchejte houby, tymián a nechte rozvonět. Směs pak osolte a opepřete a stáhněte z ohně.
03.
Ricottu prošlehejte s vejcem a osolte. Pro intenzivnější chuť můžete vmíchat bylinky nebo prolisovaný stroužek česneku, ale není to nutné.
04.
Těsto vyválejte tak, abyste po přenesení do formy mohli vytvarovat i okraje. Na těsto pak naneste vrstvu ricotty a uhlaďte. Přidejte houbovou směs z pánve a rovnoměrně ji rozprostřete.
05.
Navrch dejte plátky hermelínu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Koláč můžete podávat teplý i studený.