Hlavní obsah
2,9
(567)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Slaný koláč přijde vhod jako lehký oběd nebo večeře, stejně tak oběd s sebou. Pokud vynecháte slaninu, bude vodný i pro vegetariány. Podávejte ho se zeleninovým salátem.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička bylinkové soli
Na dohotovení
  • 250 g ricotty
  • 1 ks vejce
  • 300 g čerstvých hub
  • 2 ks červené cibule
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks sýru hermelínového typu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte lžičku bylinkové soli, pokrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do potravinové folie a nechte chvíli v chladu.

02.

Mezitím očistěte a pokrájejte čerstvé houby. Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Vše opečte, vmíchejte houby, tymián a nechte rozvonět. Směs pak osolte a opepřete a stáhněte z ohně. 

03.

Ricottu prošlehejte s vejcem a osolte. Pro intenzivnější chuť můžete vmíchat bylinky nebo prolisovaný stroužek česneku, ale není to nutné. 

04.

Těsto vyválejte tak, abyste po přenesení do formy mohli vytvarovat i okraje. Na těsto pak naneste vrstvu ricotty a uhlaďte. Přidejte houbovou směs z pánve a rovnoměrně ji rozprostřete. 

05.

Navrch dejte plátky hermelínu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Koláč můžete podávat teplý i studený. 

Energetická hodnota celkem - 25 cm průměr formy
Energie14 322,7 kJ
Bílkoviny125,9 g
Tuky229,09 g
Sacharidy212,88 g
Sůl27,14 g
SAFA115,44 g
Vláknina18,64 g
Cukry24,26 g

Načítám