Článek
Postup
01.
Mléko trochu zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr, trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím promíchejte v míse mouku se solí a lístky tymiánu. Přidejte vlažnou vodu, lžíci octa, pak kvásek a vše důkladně propracujte.
03.
Hotové těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinku. Pak ho rozdělte na dva bochníky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Trochu vody smíchejte se zbylým octem. Bochníky potřete a vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Pečte je 5 minut.
04.
Pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 30 minut. Hotové bochníky pak nechte vychladnout. Navrchu je seřízněte a vydlabejte střídku.
05.
Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na kostky nakrájené maso a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše opečte, pak zasypte paprikou, zarestujte a zalejte vývarem. Guláš osolte a opepřete.
06.
Čerstvé houby nakrájejte na kousky. Pokud použijete sušené, vezměte asi hrst a zalejte horkou vodou a nechte 5 minut stát. Přidejte do guláše a duste, dokud není vše měkké. Bude to trvat půl hodiny až 40 minut. Hotový guláš ještě zjemněte smetanou a pak stáhněte z ohně.
07.
Pokud v něm zůstalo hodně tekutiny, můžete ho ještě zahustit trochou chlebové střídky. Guláš rozdělte do vydlabaných chlebů a podávejte.
08.
Pokud se vám nechce pouštět do pečení chleba, sáhněte po kupovaném. Vybírejte menší bochníky s křupavou kůrkou. Chléb může být i ochucený bylinkami nebo ořechy.
Jestli máte rádi krůtí máso, zkuste také stehna pečená na másle a šalvěji nebo skvělou krůtí sekanou se sýrem a mrkví.