Hlavní obsah
3,3
(9)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Ať už máte štěstí na lesní houby, nebo koupíte čerstvé žampiony, výsledek bude skvělý. Tartaletky s houbami a slaninou jsou skvělá lepší večeře i chuťovka k vínu.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 koláčků
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce másla
Náplň
  • 300 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 50 g balkánského sýru
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a přimíchejte sůl. Přidejte vejce a pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké křehké těsto. Rozdělte na 6 dílků a napěchujte do máslem vymazaných formiček tak, aby vznikly i okraje. Formičky uložte do chladu. 

Tip: Pokud nemáte malé formičky na tartaletky, můžete použít tuto dávku těsta i náplně na klasickou kulatou koláčovou formu o průměru asi 22 cm.

02.

Cibuli nakrájejte najemno, slaninu na kostičky a houby na plátky nebo na čtvrtky. V pánvi rozpusťte máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte houby a slaninu. Přimíchejte kmín, lístky tymiánu a vše krátce opečte, přibližně 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.

03.

Lučinu prošlehejte s vejcem a rozdrobeným balkánským sýrem. Podle chuti můžete přisolit, ale opatrně, balkánský sýr je slaný dost. 

04.

Na koláčky rozdělte rozmíchaný sýr a uhlaďte. Jako druhou vrstvu přidejte houbovou směs z pánve. Naplněné koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut. 

Tip: Houbové tartaletky můžete podávat teplé i studené se zeleninovým salátem podle chuti.

Související témata:

Načítám