Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte sůl. Přidejte vejce a pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké křehké těsto. Rozdělte na 6 dílků a napěchujte do máslem vymazaných formiček tak, aby vznikly i okraje. Formičky uložte do chladu.
Tip: Pokud nemáte malé formičky na tartaletky, můžete použít tuto dávku těsta i náplně na klasickou kulatou koláčovou formu o průměru asi 22 cm.
02.
Cibuli nakrájejte najemno, slaninu na kostičky a houby na plátky nebo na čtvrtky. V pánvi rozpusťte máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte houby a slaninu. Přimíchejte kmín, lístky tymiánu a vše krátce opečte, přibližně 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.
03.
Lučinu prošlehejte s vejcem a rozdrobeným balkánským sýrem. Podle chuti můžete přisolit, ale opatrně, balkánský sýr je slaný dost.
04.
Na koláčky rozdělte rozmíchaný sýr a uhlaďte. Jako druhou vrstvu přidejte houbovou směs z pánve. Naplněné koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut.
Tip: Houbové tartaletky můžete podávat teplé i studené se zeleninovým salátem podle chuti.
Chystáte se do lesa? Pak se vám bude hodit houbařský kvíz: poznáte jedlé houby od nejedlých a také se podívejte na nebezpečné jedovaté houby, které se nejvíc pletou s jedlými.