Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, smíchejte se solí a přidejte vejce a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek.
02.
Rozdělte ho na 6 dílků. Formičky na tartaletky vymažte máslem a napěchujte do nich těsto. Pomocí prstů vytvarujte i okraje. Takto připravené je dejte do chladu.
03.
Houby očistěte a nakrájejte. Pokud nemáte lesní, použijte čerstvé žampiony. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek na plátky. Ricottu prošlehejte s vejcem a osolte a opepřete podle chuti. Pak do ní vmíchejte petrželku.
04.
Na oleji opečte cibuli dozlatova a po chvíli přidejte houby. Společně ještě krátce opečte. Přidejte česnek, kmín a nechte rozvonět. Vmíchejte bylinky a směs podle chuti osolte.
05.
Vyndejte připravené formy z lednice. Do každé přidejte trochu ricotty a uhlaďte. Navrch dejte trochu houbové směsi. Formičky vyskládejte na plech. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Podávejte teplé.
Poznáte jedlé houby od jedovatých, které jsou jim podobné? Otestujte se! Pak se můžete pustit do staročeského houbového guláše.