Článek
Postup
01.
Houby nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete a na troše oleje restujte, dokud se neodpaří všechna přebytečná tekutina.
02.
Mezitím si připravte základ na knedlíky. Promíchejte mouku, trochu soli, vejce a mléko a vypracujte těstíčko. Dejte ho chvíli odležet, aby se rozvinuly vlastnosti lepku a těstíčko hezky drželo pohromadě.
03.
Než se těstíčko odleží, nechte zchladnout houby a rohlíky nakrájejte na kostičky. Nakonec houby, rohlíky a utřený česnek vmíchejte do těstíčka.
04.
V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody nebo si připravte parní lázeň (na dno kastrolu nalijte vodu, na ni dejte pařáček a vodu přiveďte k varu).
05.
Z těsta tvarujte knedlíky velikosti pěsti. Podle potřeby si ruce pomoučněte, aby se knedlíky tolik nelepily. Vkládejte je do vroucí vody (resp. na pařáček) a vařte asi 10 minut (v páře to trvá o trošku déle, asi 15 minut). Když vyplavou, jsou hotové.
06.
Než se knedlíky uvaří, nakrájejte cibuli na čtvrtkolečka a osmažte ji ve vyšší vrstvě oleje. Když začne zlátnout, odstavte ji z plotny a nechte dojít – bude tak krásně zlatá. Jak usmažit cibulku dozlatova?
07.
Hotové knedlíky podávejte s osmaženou cibulkou a přelité trochou oleje ze smažení. Jako příloha je ideální salát.
Až se pak vrhnete na zbytek nasbíraných hub, pamatujte, že i jejich zpracování má svá pravidla. A na večeři si uvařte třeba houbovou kulajdu.