Článek
Postup
01.
Nasucho na pánvi opražte vlašské ořechy nebo mandle.
02.
Najemno pokrájené šalotky (případně jednu velkou cibuli) nechte zesklovatět na másle nebo olivovém oleji, přidejte nasekané houby (klidně použijte zamrazené houby z loňska nebo kupované žampiony) a plátky česneku a chvilku restujte.
03.
Zalijte vínem a nechte odpařit. Osolte, přidejte půl lžičky sušeného nebo celou lžičku čerstvého tymiánu a ořechy a za občasného míchání vařte do změknutí (20 až 30 minut).
04.
Dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí a tyčovým mixérem přímo v hrnci rozmixujte dohladka. Rozdělte do čistých skleniček.
05.
Jestli chcete, připravte si i brusinkové želé: džem s trochou vody přiveďte k varu, rozmíchejte v něm želatinu a nalijte na uhlazenou paštiku. Želé můžete připravit i z čerstvých brusinek – jednoduše je povařte se zhruba stejným množstvím cukru do změknutí.
06.
Nechte zatuhnout v chladu a poté do pěti dnů spotřebujte.
Tip: Když si očištěné, pokrájené a na troše másla nebo vody podušené houby v sezoně zamrazíte, můžete si tuhle paštiku připravit kdykoli během roku (nebo se samozřejmě spolehnout na kupované žampiony) a mít tak třeba neobvyklou dobrotu na Vánoce. Ale to už trochu předbíháme...
Sušíte, mrazíte a nakládáte houby, nebo je raději všechny spotřebujete ihned? A je u vás letos vůbec co zpracovávat?