Hlavní obsah

Houbová polévka z Krkonoš: Poctivé kyselo s čerstvými hřiby je dokonalé!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Základem této tradiční východočeské polévky je chlebový kvásek. Ten polévce dává její specifickou chuť a vůni, díky které ji buď milujete, nebo prostě nesnášíte. Doufáme, že patříte do první skupiny a pochutnáte si s námi.

Článek

Jak už bylo řečeno, příprava kysela se neobejde bez poctivého kvásku. Jestli ho nemáte, zkuste se zeptat po sousedech – díky trendu domácího kváskového chleba ho dost možná bude mít někdo z vašich známých. Lze ho sehnat i v některých pekařstvích, a pokud ne, tak si kvásek pár dní dopředu založte sami:

Ingredience

Na 5 porcí potřebujete:

  • 200 g žitného kvásku
  • 150 g čerstvých hub
  • 450 g brambor
  • kousek másla
  • 1 cibule
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • drcený kmín
  • sůl

Postup

01.

Kvásek rozmíchejte v hrnci v asi litru vody. Přidejte sůl, kmín a pokrájené očištěné houby. Začněte zahřívat. Vložte na kostičky pokrájené brambory a uvařte doměkka. Cibuli nasekejte najemno, nechte na kousku másla zesklovatět a před koncem varu vmíchejte do polévky. Nakonec přidejte i smetanu a podle potřeby dochuťte.

02.

V pánvi rozpusťte asi lžíci másla a rozklepněte do něj vejce. Počkejte, až částečně ztuhnou, promíchejte a nechte ztuhnout ještě jednou – hotová míchaná vejce by měla být spíš krémové konzistence! Polévku nalijte do talířů, navrch ozdobte vejci a podávejte nejlépe s čerstvým domácím pečivem.

Související témata:
Míchaná vejce

Načítám