Článek
Nevím jak vy, ale já s příchodem podzimu dávám pomalu vale všem salátům a studeným jídlům a zvolna si snad začínám tak trochu nevědomky chystat zásoby na zimu. Prostě to chce poctivá teplá jídla. A vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem by sice neměly být na talíři každý den, ale čas od času to určitě neuškodí, co myslíte?
Vepřové výpečky čili Moravský vrabec
Na 4 pořádné porce potřebujete: 300 g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 500 g vepřové plece, sůl, pepř, kmín, 2–3 velké cibule, 8 stroužků česneku
Na knedlíky: 1 kg moučných brambor, sůl, 120 g pšeničné krupice, 140 g polohrubé mouky, 2 vejce
Na špenát: 1 velkou cibuli, lžíci oleje nebo sádla, 4 stroužky česneku, 500 g čerstvého špenátu (nebo balení mrazeného), sůl, pepř, muškátový oříšek, 100 ml šlehačky
Postup: Bůček i plec pokrájejte na kousky, pořádně osolte, opepřete a okmínujte a smíchejte s nasekaným nebo prolisovaným česnekem. Na dno pekáče dejte najemno pokrájenou cibuli, také ji trochu osolte, překryjte masem, přiklopte poklicí nebo druhým plechem a dejte na asi hodinu péct při 200 °C. V polovině pečení promíchejte. Nakonec dejte maso asi na půl hodiny péct už bez poklice, až je pěkně zlatavé. Čas od času promíchejte.
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ještě horké oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s krupicí, moukou, vejci a trochou soli. Z těsta ihned (těsto se vám jinak rozteče) tvořte asi 4cm kuličky a vařte je v osolené vroucí vodě 12 až 15 minut. Po 12 minutách jeden knedlík rozřízněte, abyste zjistili, jestli už je hotový.
Cibuli nechte na troše tuku zesklovatět, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i spařený, vyždímaný a pokrájený špenát. Osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Zalijte smetanou, nechte prohřát a podávejte spolu s výpečky a knedlíky.
Máte občas rádi podobné „poctivky“, nebo dáváte přednost dietnější kuchyni?