Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Jídlo je pro někoho vášeň, pro jiného pouhá nutnost. Zatímco někdo si vychutná každé sousto a užívá si dlouhé večeře s přáteli, jiný považuje stravu jen za palivo a jí tak rychle, že by mu záviděl i soutěžní jedlík. A pak jsou tu ti, kteří neustále řeší kalorie, detoxikace a nové výživové trendy. Jak jste na tom vy? Hvězdy mají jasno! Pojďte se podívat, jaký vztah k jídlu má podle nich každé znamení zvěrokruhu.
Beran: rychlík v kuchyni
Berani jsou vždy v pohybu a platí to i u jídla. Pomalé obědy a dlouhé večeře? Ani náhodou! Jejich přístup ke stravování je rychlý, efektivní a bez zbytečného vychutnávání. Beran prostě potřebuje doplnit energii a běžet dál. Miluje jídla, která jsou rychlá na přípravu a ještě rychlejší na snědení: street food, sendviče, proteinové tyčinky. Ideální by bylo, kdyby mohl jíst za pochodu, protože kdo má čas sedět u stolu?
Býk: největší gurmán zvěrokruhu
Pokud si někdo umí užívat jídlo, pak je to Býk. Vychutnává každé sousto a z jídla dělá doslova rituál. Miluje kvalitní suroviny, dobře dochucené pokrmy a dlouhé hodiny strávené u stolu. U něj nenajdete žádné dietní salátky – čím víc smetany, másla a sýrů, tím lépe! A pokud se někdo odváží sáhnout mu do talíře, měl by si připravit únikový plán. Jedení je pro Býka posvátné a sdílení jídla u něj téměř nepřipadá v úvahu.

Býci jídlo milují a dokážou si užívat jeho chuť, vůni i barvuFoto: PH888, Shutterstock.com
Blíženci: experimentátoři a ochutnávači
Blíženci nejsou žádní konzervativci, a to ani když jde o jídlo. Rádi zkoušejí nové chutě, exotické recepty a neobvyklé kombinace. Dnes sushi, zítra indická kuchyně a pozítří veganský burger – u Blíženců nikdy nevíte, co si dají příště. Jídlo je pro ně spíš zábava a společenská událost než nutnost. Nejvíc si užívají večeře s přáteli, kde mohou ochutnat od každého něco a hlavně – hodně u toho mluvit!
Rak: nostalgik s láskou k domácí kuchyni
Raci jídlo milují. Především takové, které jim připomíná dětství a rodinné večeře. Jejich vztah k jídlu je emocionální – babiččin koláč, mámin vývar nebo dokonalá domácí svíčková jsou pro ně víc než jen pokrm, je to láska na talíři. Když jsou smutní, utěšují se oblíbenými jídly, a když mají radost, rádi vaří pro ostatní. Pro Raka je jídlo záležitost duše, nejenom žaludku.
Lev: milovník luxusu a extravagance
Lev si na jídlo potrpí – ale jen na to nejlepší. Žádné obyčejné fast foody nebo levná bistra! Pokud má jíst někde venku, tak jedině stylově. Ideálně v luxusní restauraci s obsluhou v rukavičkách, kde si může objednat něco drahého a instagramově fotogenického. Lvi si rádi dopřejí kvalitní vína, mořské plody a vše, co zní honosně. A ano, na čokoládový fondant se zlatými lístky nikdy neřeknou ne.

Blíženci rádi experimentují a v jídle milují různorodostFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com
Panna: vyznavač zdravé stravy
Pokud někdo ve znamení zvěrokruhu čte etikety na potravinách a zkoumá složení, pak je to Panna. Ne proto, že by byla posedlá nejedením – právě naopak. Pro ni je jídlo funkční záležitost a má dodat organismu správné živiny. V její spíži najdete quinou, chia semínka, bezlepkové pečivo a bio jogurt. Fast food? Ani náhodou! Panna přesně ví, co je pro ni dobré, a nehodlá to měnit.
Váhy: víc estéti než gurmáni
Váhy nejedí jen proto, aby se najedly. Potřebují krásně upravený talíř, esteticky naaranžované jídlo a příjemné prostředí. Nemají rády extrémy – takže ani přejídání, ale ani hladovění. Potřebují rovnováhu, takže si dopřejí kousek dortu a vyváží to salátem. Ideální večeře? Romantická ve dvou, se svíčkami a stylově naservírovanými pokrmy, to potěší jejich estetické cítění i romantickou náturu.
Štír: tajemný milovník intenzivních chutí
Štíři se v jídle nebojí experimentovat, ale zároveň potřebují, aby mělo hloubku a intenzitu. Žádné mdlé chutě! Všechno musí být silné, pikantní nebo temně čokoládové. Milují kořeněná jídla, chilli, česnek a tajemné ingredience z dalekých koutů světa. A hlavně – nikdy neprozradí své oblíbené recepty! Jídlo je pro ně jedna z vášní, kterou si neodpustí, a to, co jedí, musí být zážitek. Nikdy je ani nenapadne „rychle se odbýt“.

Štíři milují intenzivní chutě. Nemusí to být nutně silně pálivé, ale pokrm nesmí být mdlý ani fádníFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com
Střelec: cestovatel a hledač exotiky
Střelci se nespokojí s obyčejnou českou klasikou. Milují cizí kuchyně a nejradši by ochutnali všechno, co svět nabízí. Jestli někdo ve vašem okolí nadšeně objednává v restauraci jídlo, o kterém ani netuší, co přesně obsahuje, je to pravděpodobně Střelec. Čím divočejší a autentičtější, tím lépe! Neštítí se ochutnat smažené kobylky v Asii, pálivé kari v Indii ani neznámou specialitu v zapadlé uličce Marrákeše. A hlavně – žádná nuda! Jídlo je pro ně dobrodružství, ne rutina.
Kozoroh: praktik, co si nepotrpí na výstřelky
Kozorozi mají v jídle rádi jednoduchost a funkčnost. Neřeší módní trendy v gastronomii, ale dají přednost osvědčeným a výživným pokrmům. Pro ně je nejdůležitější, aby jídlo bylo kvalitní a výživné – žádné zbytečné ozdoby ani extravagantní ingredience. Steak, brambory a zelenina? Ideální kombinace. Když vaří, jde jim především o efektivitu – ideálně něco, co si mohou připravit na několik dní dopředu do obědových krabiček.
Vodnář: zvědavý experimentátor
Vodnář je v jídle stejně nekonvenční jako v životě. Běžná kuchyně ho neláká – potřebuje originalitu, novinky a trochu rebelství. Často se nadchne pro alternativní stravování, a tak není divu, když zničehonic začne jíst vegansky nebo vyzkouší raw stravu. Jídlo pro něj není jen otázka chuti, ale i filozofie. Má blízko k ekologickému stravování, zajímá se o původ potravin a často podporuje lokální farmáře. A co v kuchyni? Zásadně nevaří podle receptu, ale podle intuice.
Ryby: citliví snílci s chutí na sladké
Ryby mají k jídlu hluboký vztah, protože je pro ně nejen prostředkem k nasycení, ale i cestou k emocím. Milují pokrmy, které jim přinášejí pohodu, pocit bezpečí a nostalgii. Často se utápějí ve vzpomínkách na chutě z dětství a hledají recepty, které jim dodají pocit útulnosti. Horká polévka v zimě, domácí pečivo, lahodné dezerty – to je přesně jejich parketa. Jídlo je pro ně malý rituál, který jim pomáhá vyrovnat se se světem kolem.