Hlavní obsah

Dnes ovládne oblohu největší superúplněk. Spolu s vlasatou kometou přináší zlomovou energii. Začněte znovu a lépe!

Foto: Fernando Astasio Avila, Shutterstock.com

Foto: Fernando Astasio Avila, Shutterstock.com

Nastává poslední a zároveň nejjasnější superúplněk tohoto roku, a to v akčním a bojovném znamení Berana. To je v astrologii obvykle spojováno s velkou odvahou a novými začátky. Posiluje také aktivitu. Pod jeho vlivem budete chtít ukázat světu, co ve vás je. Účinek úplňku potrvá i v dalších dvou až třech dnech. Koho zasáhne nejvíc?

Článek

Říjnový úplněk, třetí a poslední superúplněk v letošním roce, nastane ve čtvrtek 17. října hodinu a půl po poledni, přesně v 13:26 hod. v ohnivém znamení Berana. Říká se, že Berani vždy stojí na počátku všech dějů, jsou prvotním impulzem, dávají věci do pohybu. A kousek této energie, odvahy a aktivity v těchto dnech předají ostatním. Navíc (bude-li přát počasí) uvidíte v noci ze 17. na 18. října jeden z nejkrásnějších úplňků tohoto roku, doprovázený nebeskou podívanou – kometou viditelnou pouhým okem.

Vzácná kometa na obloze

Dlouho očekávaná kometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS je možná jedna z nejjasnějších komet pozorovatelných na severní zemské polokouli za poslední desítky let. K Zemi se nejvíce přiblížila 12. října odpoledne, za jasného počasí, při tmavé obloze a na odkrytém západním obzoru ji můžete nejlépe pozorovat až do konce října 2024. Pouhým okem na tmavém nebi daleko od měst by měla být viditelná do začátku listopadu, malými dalekohledy pak ještě až do počátku prosince 2024.

Komety kdysi vyvolávaly velké obavy

Komety byly kdysi považovány za posly špatných zpráv. Ale spíše je to tak, že kometa symbolicky ruší zaběhlý nebeský řád. Je to nový jev na obloze, který do běhu událostí přináší překvapivý prvek. Tak by tomu mohlo být i tentokrát. Navíc symbolika znamení Berana spojená s tímto superúplňkem má v sobě prudkou, zlomovou energii. Přinejmenším očekávejte změnu. To, co se neosvědčilo, ukončíte a začnete znovu a lépe.

Superúplněk pod vlivem Berana

Ohnivé znamení Berana přihraje nové příležitosti, nové pracovní projekty, zájmy, koníčky i zážitky. Nejsilněji jeho vliv pocítíte v den úplňku, ale účinek potrvá i v dalších dvou až třech dnech. Budete mít chuť vzít věci do rukou, vyřešit vleklé problémy, rozseknout gordický uzel. Měli byste si však dávat pozor, abyste svoji aktivitu nepřehnali. Ke znamení Berana totiž patří i agrese, nátlak nebo impulzivní jednání.

Pozor na hlavu a žlučník

Beran podle tradiční astrologie odpovídá hlavě, včetně uší, úst, zubů a nosu, ovlivňuje také žlučník. Tyto orgány jsou v době kolem úplňku obzvlášť citlivé, proto se snažte o ně pečovat a nezatěžujte je. Citlivější jedince může rozbolet hlava. Snažte se tomu předcházet, ulevte si, nepřehánějte to s prací, odpočívejte. Provětrejte se, jděte na procházku, nejlépe do krásné podzimní přírody.

Pod vlivem energie Berana bývají lidé odvážnější a aktivnější, nebojí se riskovat, proto si při sportu dávejte pozor na různé úrazy. Vyhýbejte se konzumaci většího množství alkoholu, který by mohl posílit agresivitu, nepatřičné reakce, odvahu až k lehkomyslnosti. A také po něm občas bolí hlava.

Foto: Xeniia X, Shutterstock.com

Ve dnech kolem úplňku se raději vyhýbejte nadměrné konzumaci alkoholuFoto: Xeniia X, Shutterstock.com

Co je úkolem říjnového loveckého superúplňku?

Zatímco Měsíc v době říjnového superúplňku stojí v Beranu, Slunce se bude nacházet na protilehlé straně zvířetníku, tedy ve znamení Vah. Pro Berana je důležitá akce, zatímco Váhy hledají kompromis. Úkolem tohoto superúplňku bude spojit tyto dva protipóly, najít zlatou střední cestu, bojovat za svá práva a přitom navázat dialog s druhými. Poznat své možnosti i limity.

Říjnovému úplňku se někdy říká lovecký. Své označení dostal podle dávných indiánských zvyklostí, kdy indiáni v říjnu vyráželi stopovat a lovit zvířata při měsíčním světle, aby nahromadili dostatečné množství zásob na zimu.

Koho ovlivní superúplněk nejvíc?

Superúplněk nastane na 24° Berana, tedy ve třetím dekanu tohoto znamení, a svým vlivem nejvíce ovlivní lidi, kteří se narodili v posledních deseti dnech znamení Berana, Vah, Kozoroha a Raka. Planetární vliv úplňku zahrnuje i sílu planety Mars jako vládce znamení Berana. V astrologii reprezentuje sílu vůle člověka, vytrvalost, schopnost se prosadit a energii, se kterou bojujeme proti protivenstvím života. Ukazuje na přímočarost v jednání, na ochotu podstupovat konflikty a odvahu riskovat. Mars se pohybuje znamením Raka a obohacuje jeho energii o tvořivou fantazii, varuje však před náladovostí a zvýšenou prchlivostí.

Především pro představitele znamení Berana mohou dny kolem úplňku znamenat významný předěl, kdy mohou zahodit vše nepotřebné a zastaralé. Účinkem říjnového superúplňku mohou být víc ovlivněni lidé, kteří mají v osobním horoskopu zdůrazněný 24° znamení Berana a Vah anebo se narodili za úplňku.

Co je to superúplněk

Superúplněk je spíš astrologický pojem, jeho přesná astronomická definice neexistuje. Za superúplněk se obvykle považuje úplněk, při kterém se Měsíc přiblíží k Zemi v nejkratší vzdálenosti, uvádí se kolem 360 000 km. Úplněk se v takovém případě jeví o 14 % větší a přibližně o 30 % jasnější než za běžných okolností. Na obloze pak září „obří“ a „mimořádně jasný“ Měsíc. V roce 2024 k tomu došlo poprvé v září, některé zdroje ale za superúplněk označily již úplněk v srpnu. Poslední letošní superúplněk nastává 17. října 2024 ve 13:26 hodin.

Foto: Beautiful landscape, Shutterstock.com

Při superúplňku se Měsíc jeví větší a jasnější než obvykleFoto: Beautiful landscape, Shutterstock.com

Vliv říjnového úplňku na znamení zvěrokruhu

  • Pro Berany je to nejdůležitější úplněk v roce. Sklízejí, co zaseli v minulosti, a začínají nový lunární cyklus. Měli by do něj vykročit s čistou myslí a pěkně zčerstva. To, co udělají v těchto dnech, může být důležité pro jejich budoucnost.
  • Býci se mohou zamilovat, bohužel to nemusí být ten pravý nebo pravá. Přesto mohou v těchto dnech prožít flirt, na který se nezapomíná.
  • Blížencům štěstí přeje dlouhodobě, jejich znamením se pohybuje planeta Jupiter, která je dobrodějem hvězdné oblohy. Aktuálně nejvíce přeje těm, kdo se narodili v poslední dekádě znamení.
  • Pro Raky bývají úplňky poměrně výraznými okamžiky, Luna je jejich vládcem. I tentokrát budou sklízet, co v minulých dvaceti osmi dnech zaseli. Útěchu naleznou u svých partnerů.
  • Lvům superúplněk přihraje příležitost urovnat případné konflikty s blízkými příbuznými nebo sousedy. Mohou očekávat i dobrou zprávu.
  • Panny by mohly využít rozhodné energie tohoto superúplňku a dořešit vleklé problémy a záležitosti, které je trápí již delší dobu.
  • Váhy se budou muset rozhodnout. Nějaká náhlá okolnost je popostrčí k řešení problémů, do kterých se jim dlouho nechtělo. Štěstěna bude stát na jejich straně.
  • I Štíři se mohou potýkat s nepředpokládanými milostnými vzplanutími, která by jim mohla na pár týdnů zkomplikovat život.
  • Před Střelce postaví superúplněk vynikající příležitost se domluvit se všemi na všem. Z místa by se mohly pohnout i úřední záležitosti, které uvázly na mrtvém bodě.
  • Významný je tento superúplněk i pro Kozorohy. Možná budou muset řešit partnerské konflikty, které souvisejí s jejich pověstným workoholismem.
  • Vodnáři mohou dny v období superúplňku prožít v pohodové atmosféře a mohou očekávat zpomalení pracovního tempa.
  • Rybám ze svízelné situace může pomoci šťastná náhoda, dobrý nápad, kreativita. Rozhodně by se neměly nechat otrávit přívalem mnoha povinností, které se na ně v posledních dnech mohly navalit.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám