Hlavní obsah

Dnes v noci nastane nejkrásnější superúplněk roku. Čeká nás velký zvrat osudu a skvělé nápady!

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Před námi je druhý letošní superúplněk. Proběhne v intuitivním a emocionálním znamení Ryb. A bude-li přát počasí, uvidíme v noci ze 17. na 18. září nejkrásnější úplněk tohoto roku, navíc doprovázený částečným zatměním Měsíce. Co nás všechny čeká a které znamení zvěrokruhu ovlivní nejvíc?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Druhý letošní superúplněk nastane brzy ráno 18. září ve 4:34 hodin. Kolem třetí hodiny ranní bude navíc horní polovina měsíčního kotouče zřetelně tmavší než spodní. Jedná se o takzvané polostínové zatmění. Ve čtvrt na pět se pak objeví zemský stín. Do maximální fáze se zatmění dostane ve 4:44 hodin, kdy se do stínu zanoří 8,5 procenta průměru disku Měsíce.

  • Výjimečnou podívanou Měsíc nabídne nejen v noci ze 17. na 18. září, ale i během té následující. Luna se bude zdát o trochu větší a jasnější než obvykle.
  • Jak dlouho působí úplněk? Vliv superúplňku můžete pociťovat už tři dny předtím. Samotný úplněk obvykle přináší úlevu, ale tentokrát tomu tak být nemusí. Přecitlivělé znamení Ryb, které mu tentokrát vládne, vás může vyvádět z obvyklé rovnováhy i tři dny poté.

Dále se v tomto článku dočtete:

  • Jaký úkol má zářijový superúplněk a co to pro nás znamená
  • Co přináší Měsíc ve znamení Ryb
  • Koho tento úplněk ovlivní nejvíc a čím
  • Co přináší zatmění Měsíce podle astrologie
  • Proč se říká kukuřičný (sklizňový) úplněk
  • Vliv a účinky superúplňku na jednotlivá znamení zvěrokruhu

Co je úkolem zářijového superúplňku?

Zatímco Měsíc v době zářijového superúplňku stojí v Rybách, Slunce se bude nacházet na protilehlé straně zvířetníku, tedy ve znamení Panny. Pro Ryby jsou důležité pocity, sny, fantazie a kreativita. Zato znamení Panny stojí nohama pevně na zemi, potřebuje mít ve všem pořádek a řád.

  • Úkolem tohoto superúplňku bude spojit tyto dva protipóly. V moři pocitů a nejistot najít ostrůvek pevniny. Jít za svými sny, věřit intuici a zároveň nepropadnout bláhovému fantazírování. Poznat své možnosti i limity a najít svou zlatou střední cestu.
  • Více než kdy jindy bude důležité se v této době zaměřit na své zdraví. Nejen fyzické, které symbolizuje právě znamení Panny, ale i duševní symbolizované Rybami. Obojí je důležité a obojí spolu souvisí. Pečujte o tělo i ducha a snažte se je udržet v rovnováze.
Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Více než kdy jindy bude důležité se v této době zaměřit na své zdraví. Pečujte o tělo i ducha a snažte se je udržet v rovnovázeFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Co přináší Měsíc ve znamení Ryb

Měsíc ve znamení Ryb přináší větší přecitlivělost, zjitřené emoce, u někoho možná i sklon k depresivním náladám. Při jeho vlivu je vhodné dávat velký pozor na ukvapené reakce, neuvážené kroky a rychlá rozhodnutí. Nabízí vhodný čas pro kreativní tvoření – tento úplněk může přinést spoustu skvělých nápadů. Ryby podle tradiční astrologie vládnou nohám. V čase superúplňku více pečujte o svá chodila a prsty u nohou. Dopřejte jim pedikúru, chůzi naboso, plavání.

S Rybami také startuje nový úplňkový rok. Ryby jsou v astrologii poslední znamení zvěrokruhu, proto i tento úplněk symbolicky uzavírá celý úplňkový rok a otevírá ten další. V jeho čase bychom měli „uklidit“ sami v sobě, uzavřít to, co nám nic nepřináší nebo nevyhovuje, abychom další úplňkový rok mohli začít s čistým štítem, s čerstvými nápady a třeba i předsevzetími, která si obvykle dáváme na Nový rok.

Koho ovlivní superúplněk nejvíc?

Superúplněk nastane na 25° Ryb, tedy ve třetím dekanu tohoto znamení, a svým vlivem nejvíce ovlivní lidi, kteří se narodili v posledních deseti dnech znamení Ryb, Panny, Blíženců a Střelce. Planetární vliv úplňku zahrnuje i sílu planety Neptun jako vládce znamení Ryb. V astrologii reprezentuje soucit, sebeobětování, okouzlení, romantismus, ale i iluze, klam a závislosti. Zajímavostí tohoto úplňku je i postavení planety Saturn, která putuje v retrográdní fázi také znamením Ryb a mnohé záležitosti a děje značně zkomplikuje.

  • Především představitelé znamení Ryb se mohou během úplňku potýkat s mnoha překážkami a nedořešenými problémy, které se k nim vracejí z minulosti. Rozlousknout je však mohou díky skvělému nápadu, jenž se k nim může dostavit i ve snu. Pomůže jim i jejich pověstná intuice.
  • Tento úplněk je signálem pro Panny k dořešení jejich partnerských vztahů.
  • Střelci budou vystaveni napětí mezi domovem a svým zaměstnáním.
  • Blíženci mohou řešit podobné problémy, ale navíc budou muset pod tíhou reality zkorigovat své plány.
  • Účinkem zářijového superúplňku mohou být víc ovlivněni lidé, kteří mají v osobním horoskopu zdůrazněný 25° znamení Ryb a Panny anebo se narodili za úplňku.

Co je to superúplněk

Superúplněk je spíš astrologický pojem, jeho přesná astronomická definice neexistuje. Za superúplněk se obvykle považuje úplněk, při kterém se Měsíc přiblíží k Zemi v nejkratší vzdálenosti, uvádí se kolem 360 000 km. Úplněk se v takovém případě jeví o 14 % větší a přibližně o 30 % jasnější než za běžných okolností. Na obloze pak září „obří“ a „mimořádně jasný“ Měsíc. V roce 2024 k tomu dochází poprvé v září, některé zdroje ale za superúplněk označily již úplněk v srpnu. Jisté je, že zářijový není letos poslední. Další superúplněk nastane 17. října 2024 ve 13:26 hodin.

Zatmění Měsíce přináší zvrat osudu

Účinek tohoto úplňku bude zesílen polostínovým zatměním Měsíce, které podle tradiční astrologie předznamenává významný zvrat osudu, posouvá na životní cestě nebo – pokud jste ze své cesty odbočili – koriguje její směr. Změny, které zatmění obvykle provázejí, vypadají nečekaně, ale často přinášejí věci, po nichž jste toužili, ale přitom jste nevěřili, že se mohou stát. Většinou nedohlédnete jejich plného významu pro svůj život a teprve budoucnost je ukáže jako klíčové.

Proč sklizňový neboli kukuřičný úplněk

Zářijovému úplňku se někdy říká sklizňový nebo kukuřičný, protože právě v tuto dobu se na polích sklízela nejrozšířenější plodina Ameriky – kukuřice. Přinášela lidem hojnost a pomáhala jim upevňovat vztahy při společné práci. Sklizňový úplněk je vždy nejblíž podzimní rovnodennosti a symbolizuje příchod nového ročního období.

Jak superúplněk ovlivní 12 znamení zvěrokruhu

  • Pro Berany tento superúplněk symbolizuje ukončení jedné etapy a vstup do nové. Budou vědět nejen jak na to, ale navíc jim osud do cesty přihraje osobu, která jim poskytne nečekanou pomoc.
  • Býci mohou očekávat zcela překvapivé zvraty, které budou pro ně více než příznivé. Osud jim může nahrát příležitosti, které se hned tak neopakují.
  • Pro Blížence to není jednoduchý čas, budou muset nejen přehodnotit své nerealistické plány, ale také se více věnovat rodině a kariéře.
  • Raci možná uvázli na mrtvém bodě a nevědí, jak dál. V období superúplňku by měli pečlivě naslouchat svému vnitřnímu hlasu, napoví jim správný směr.
  • Lvi se mohou chytit nějaké nové příležitosti a pokusit se vylepšit své bankovní konto. Rozhodně se ale nedoporučuje příliš riskovat a investovat větší množství peněz do neprověřených transakcí.
  • Panny se poperou s napětím a nervozitou ve vyšší míře než obvykle. Budou si muset v hlavě srovnat své priority a rozhodnout se, co je pro ně ve stávající situaci nejdůležitější.
  • Váhy mohou snít. Superúplněk jim přihraje touhu po flirtu, možná i velké lásce. Romantika by se jim ale v žádném případě vyhnout neměla.
  • Štíři mohou mít skvělé nápady, naleznou zcela inovativní řešení. Mohou se zbavit všeho nepotřebného a obtěžujícího.
  • Střelci se budou muset srovnat s požadavky rodiny a svého zaměstnavatele. Z obou táborů budou zaznívat značně nespokojené hlasy a ukazovat na chyby či nedostatky z minulosti.
  • Před Kozorohy superúplněk postaví vynikající příležitost se domluvit se všemi na všem. Z místa by se náhle mohly pohnout také úřední záležitosti, které se už delší dobu vlečou.
  • Vodnáři mohou sice očekávat mírné zpomalení tempa, ale měli by ho využít k promýšlení svých následujících kroků.
  • Pro Ryby je to nejdůležitější úplněk v roce. Sklízejí, co zasely v minulosti, a začínají nový lunární cyklus. Měly by do něj vykročit s čistou myslí a pěkně zčerstva. To, co udělají v těchto dnech, může být důležité pro jejich budoucnost.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám