Hlavní obsah

Nastává podzimní rovnodennost. Magický den, kdy máme jen meditovat a snít. Co si přejeme, se nám splní

Foto: ju_see, Shutterstock.com

Foto: ju_see, Shutterstock.com

S příchodem podzimu je tady i jeden z osmera velkých magických svátků roku: Mabon. Oslava podzimní rovnodennosti je svátkem vřelých přání i snů a nastane 22. září, tedy zítra. Jak ho oslavit?

Článek

Takzvaný Mabon je novopohanský svátek podzimní rovnodennosti – v ten čas stojí svět na pomezí mezi létem a zimou, světlem a temnotou. Pokud si ten den chcete vyzdobit dům, volte svíčky v temně krvavém odstínu červené nebo oranžové a žluté či zelené, podzimní listí a plody, jako jsou jeřabiny, žaludy, kaštany nebo šípky, a třeba také umělé pavučiny. Do vázy nastrkejte zejména astry, s Mabonem se dál pojí vlčí máky nebo nejrůznější odrůdy bodláku. Atmosféra Mabonu by však neměla být temně podzimní, jako je tomu u Halloweenu. Pořád jde o veselé a hravé babí léto.

Obraťte se do vlastního nitra

S příchodem zimy víme, že už se nemáme obracet k přírodě, nemůžeme doufat, že nám něco dá. Ona totiž usíná a propadá se do doby útlumu a pasivity. A tak se obracíme dovnitř. Ne k našemu tělu, které se přes rok namáhalo a pracovalo, ale k naší duši, na niž je konečně čas. Konečně můžeme během dlouhých večerů u krbu hloubat a přemýšlet (naučte se meditovat).

  • Právě tak oslavíte Mabon nejlépe – zachumlaní v dece s hrnkem šípkového čaje, u krbu, prostým nicneděláním, při kterém se myšlenky mohou volně toulat, když jim popustíte uzdu. Probuďte tak svou tvůrčí sílu a kreativitu, která právě z nicnedělání pramení nejsilněji.

Je také třeba si střízlivě říci, jaké zkušenosti jsme v uplynulém tři čtvrtě roce získali a jak je dále můžeme rozšiřovat a zúročit. Podstatou Mabonu je uvědomění si toho, že přichází čas zklidnění a zpomalení tempa života. A také toho, že takováto zdánlivá pasivita je naprosto nezbytná a nejde o mrhání časem. Vše musí být v rovnováze, i čas práce a čas odpočinku. Regenerace je důležité umění, které je někdy nutno se naučit – a teď je na to ten správný okamžik.

Uspořádejte hostinu

Mabon je také oslavou a poděkováním světlé polovině roku spjaté s hojností. A jak nejlépe tuhle kapitolu uzavřít? Uspořádejte oslavu se svými blízkými plnou dobrého jídla a smíchu. Servírujte zejména zvěřinu, která je podzimním pokrmem, zvlášť když ji připravíte na šípcích nebo švestkách. Nezapomeňte samozřejmě ani na dobré víno, které je s Mabonem nerozlučně spjato.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Najděte si čas na své blízké, podzim a zima vybízejí k tomu, sedět spolu kolem ohněFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Vyzbrojte se drahými kameny

Ke každému magickému svátku během roku patří drahé kameny. Můžou vás provázet dennodenně, například v podobě jednoduchého náramku, přívěsku nebo jen tak v kapse. O Mabonu si pořiďte karneol nebo jaspis, uchrání vás před podzimními chmurami, stejně tak pomůže i topaz. Rozjímání pak napomůže ametyst nebo lapis lazuli.

Nezabíjejte pavouky

Pavouky má rád málokdo, ale minimálně v tomto období je určitě nezabíjejte. Pokud nějakého chytnete, vypusťte ho na svobodu. O Mabonu jsou posvátní. Je totiž znám i jako Svátek tkalců, protože jde o den, kdy je každému člověku dovoleno splétat své sny a touhy do pevných provazců vesmírného přediva života. Tedy když sníte a doufáte, máte větší šanci, že se vám přání splní.

Vyprávějte si příběhy

Poslední možností, jak Mabon oslavit, je vyprávět si příběhy – to už se v našem moderním světě moc nenosí. Přitom posezení s rodinou nad dobrým příběhem může být skvělou podzimní aktivitou. Povídat si můžete třeba legendy o původu tohoto svátku (tohle jsou nejčastější mýty o úplňku).

  • Bohyně Modron porodí syna Mabona. Jeho jméno znamená Velký syn, je totiž odkazem a světlem své matky. Několik dní po narození je však Mabon unesen do podzemí, tedy vlastně zpět do lůna své matky. Tam je sice v bezpečí, ale mimo dosah pozemského světa. Proto ze světa na půl roku mizí síla a barvy, které provázejí Mabona do podzemí. Malý bůh opatrován všeobjímajícím tělem své matky však roste a sílí, a tak znovu povstane – a s ním přijde jaro.
  • Možná ale znáte starší a proslulejší variantu této legendy - o Hádovi a Persefoně.

Oslavy Mabonu jsou vlastně takovou esencí podzimního hygge – jeho cílem je rozzářit dny, které začínají být pochmurnější, a najet po aktivním létě na klidnější vlnu relaxačního podzimu.

Související témata:
Báje a pověsti

Načítám