Hlavní obsah

Dnes je nejdelší den v roce. Využijte sílu slunovratu a přičarujte si lásku a zdraví

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Litha, svatojánská noc, Midsummer, Alban Hefin, kupadelné svátky. Letní slunovrat má mnoho jmen a podob, jedná se totiž o jeden z nejdůležitějších dnů v roce: je to oslava léta, kdy je den nejdelší a noc nejkratší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Datum, kdy k tomuto jevu dochází, se může mírně měnit, a proto jde o svátek tak trochu putovní. Letos, v roce 2024, spadá na čtvrtek 20. června, kdy v 22 hodin a 51 minut začne astronomické léto. Vstupte do horkých dnů připravení a nabití. Oslavte letní slunovrat tak jako naši předci, nebo si alespoň vyberte z jejich tradic něco málo, co sedne právě vám.

Svátek protikladů

Germáni, KeltovéSlované a další slavili tento jedinečný okamžik roku, kdy byla zdůrazňována hlavně harmonie a rovnováha mezi protiklady – nebesy a zemí, ohněm a vodou. I z toho důvodu se na velkých kopcích stavěly vysoké hranice a zapaloval se rituální oheň, který propojil nebe a zemi a oslavoval sílu světla a tepla, jež převažuje nad nocí a temnotou.

Během letního slunovratu oheň také plní přání. Stačí si jen najít oblázek, který člověku padne přímo do ruky, pošeptat mu svou žádost a pak třikrát obkroužit rituální hranici a oblázek hodit do ohně. Stejnou moc jako oheň má v tuto noc i voda. Pokud nebyla zapalována hranice, tančilo se klidně i okolo studny a přání mohla splnit i stříbrná mince do ní vhozená. Podobně fungují i mince nebo oblázky vhozené do pramene.

  • Nemusíte zrovna tančit kolem vatry nebo studny, ale hodit oblázek do vody určitě zvládnete!

Symbol kola

Dalším zvykem bylo zapalování obrovského dřevěného kola, tzv. kola roku, které se obtočilo slámou, vyneslo na vrcholek kopce někde nad řekou a pak byl zažehnut oheň, který měl symbolizovat slunce v jeho největší síle. Následně se dřevěné kolo pustilo ze svahu dolů do řeky, která postupně pohltila a udusila plameny. Nejenže tak byla spojena voda s ohněm, jednalo se i o analogii toho, že zářící slunce pomalu ztrácí svou sílu a dny se začínají zkracovat ve prospěch tmavé noci.

  • Sílu ohně a slunce symbolizují také šperky z rubínů, granátů, jantarů, topazů, citrínů a křišťálů.
Foto: Marben, Shutterstock.com

Každý kámen má jinou mocFoto: Marben, Shutterstock.com

Nejkratší noc

Podle Keltů díky tomu, že je slunovratová noc tak krátká, může se člověku podařit zastihnout skřítky a víly nepřipravené. Kdo se tedy chce setkat s bytostmi a duchy přírody, má za úkol prosedět celou noc uprostřed nějakého kamenného kruhu, kam přichází.

Některé teorie okolo britského Stonehenge říkají, že to je právě jeden z důvodů, proč byl tento kamenný kruh postaven. Pokud nemáte Stonehenge po ruce, nemusíte zoufat, kruh může být klidně malý a vámi vytvořený. Dbejte však na to, abyste v kapse měli nějakou pochoutku pro ty duchy přírody, kteří by si začali příliš dovolovat. Takové můžete uklidnit třeba routou nebo čerstvým ječmenem.

  • A jaké další byliny o tomto svátku sbírat, sušit nebo nabíjet energií měsíčního světla? Jsou to větvičky dubu a cesmíny spolu s devaterem bylin – levandulí, heřmánkem, bazalkou, meduňkou, routou, diviznou, tymiánem, třezalkou a sporýšem. Kromě nich také citron a růže, fialka a muškát.

Jak je to se svatojánskou nocí?

Svatojánská noc se obvykle datuje na noc z 23. na 24. června. Může se zdát podivné, že dva tak velké svátky následují hned po sobě a ještě mají skoro tutéž charakteristiku. Vysvětlením je snaha křesťanů vymýtit pohanské zvyky. Zasvětili 24. červen Janu Křtiteli – a už jsme u noci svatojánské. Tradice tak byly pouze přesunuty na trochu jiné datum a vydávány za křesťanské.

Letní slunovrat a líbánky

A jedna zajímavost na závěr. S letním slunovratem se pojí i anglický výraz pro líbánky honeymoon. Červnový úplněk bývá označován právě jako medový měsíc, honey moon, protože je to nejlepší čas vybírat med z úlů. A med je podle všeho zase nejlepší na zajištění plodnosti a pevnosti vztahu. Proto se dříve medem celý měsíc krmili všichni novomanželé, kteří tou dobou hojně uzavírali sňatky. Tím se vysvětluje nejen název pro líbánky, ale i to, proč je nejvíc svateb v červnu.

Načítám