Hlavní obsah

Jací jste podle ascendentu? Lidé ve Vahách jsou harmoničtí elegáni, ti ve Střelci veselí šašci

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Asi každý ví, v jakém slunečním znamení se narodil, a zhruba také, co to o člověku vypovídá. Dalším klíčovým bodem horoskopu je i ascendent. Co to je a jak ovlivňuje naši povahu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ascendent je výchozí bod celého horoskopu. Právě v něm se všechno začíná počítat, od něj se odvíjí všechny další domy a astrologické škatulky. Ascendent je počátkem prvního domu, a tedy reprezentuje naši osobnost, charakter a vlastnosti, které dáváme na odiv a ukazujeme je okolí. Je to způsob, jakým se prezentujeme lidem navenek, jak nás naše okolí vnímá, ačkoli uvnitř můžeme být nastaveni trochu jinak.

  • Jak zjistíte svůj ascendent? Pokud nechcete vyrazit k astrologovi, nejjednodušší bude využít některou z volně dostupných astrologických stránek, zadat datum, čas a místo narození a nechat si ho tam vypočítat.

Jak se projevují ascendenty v jednotlivých znameních zvěrokruhu?

Ascendent v Beranu: vůdci a bojovníci

Jedinec s ascendentem v Beranu působí na své okolí jako vůdce a bojovník, člověk, s kterým nic a nikdo nehne, když si postaví hlavu. I když se v něm bude krčit malá dušička a bude se cítit nejistě, nikdo to na něm nepozná, jeho instinkty velí - stůj rovně a bradu dopředu.

Vypadá jako zvědavec a nadšenec, který se do všeho vrhne s entuziasmem, že mu ho každý závidí. Tohle nadšení ale vyprchá mrknutím oka a za chvíli si už tenhle člověk zkouší jiné hobby nebo projekt. Když něco není po jeho, je to vztekloun a také tak trochu stále dítě, nemůže si zkrátka pomoct.

Ascendent v Býku: klidní plánovači

Lidé s ascendentem v Býku jsou věčně v klidu, všechno si hezky promyslí a zvolna začnou, na všechno mají dost času. Minimálně tak působí navenek, což může vytáčet třeba Berany k šílenství. Jsou to velcí plánovači s deseti diáři, seznamy na všechno, milovníci papírenského zboží a precizně nakreslených tabulek.

Velkou pozornost věnují detailům a jejich dům je přímo uměleckým dílem, staví si své hnízdo tak, aby v něm bylo příjemně – nejen jim, ale každému, kdo do něj vkročí. Mají rádi jistotu a bezpečí a dost neradi věci mění a vrhají se do něčeho nového.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Pokud máte ascendent v Býku, budete nejspíš kliďasFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Ascendent v Blížencích: komunikativní poletuchy

Ascendent v Blížencích znamená smysl pro humor, zajímavé nápady a kreativní mysl, zvlášť děti jsou vždycky schopné dát dohromady tu největší „zhovadilost“. Když uvidíte nějakého prcka viset vzhůru nohama ve dvaceti metrech nad zemích, bude mít nejspíše ascendent v Blíženci.

Nezavřou pusu a domluví se kdykoli a kdekoli s kýmkoli, i když třeba neznají jeho jazyk. Působí jako přelétavci a poletuchy, umí tisíc věcí, ale žádnou pořádně. Rychle jim to myslí a jsou obvykle první, kteří přijdou s řešením. Chrlí jeden nápad za druhým, ačkoli sami se do jejich realizace málokdy pustí.

Ascendent v Raku: intuitivní pečovatelé

Mít ascendent v Raku znamená řešit, všechno a pořád. Je lehké se těchto jedinců nějak dotknout a ublížit jim a budete si to navždy vyčítat, protože jsou už na první pohled křehcí a zranitelní. Na druhou stranu je docela těžké k někomu s ascendentem v Raku proniknout, protože jim už zákonitě někým méně empatickým ublíženo bylo, takže jsou hodně stažení do sebe.

Logika je jim dost cizí, ale mají ohromnou intuici, a když se podle ní řídí, většinou dospějí ke správnému výsledku. Jsou fixováni na rodinu a o svoje lidi náležitě pečují.

Ascendent ve Lvu: zářivé hvězdy

Vůdci, hvězdy, ti úžasní a nejlepší. Ascendent ve Lvu znamená člověka, který potřebuje být výjimečný a zářit. Bez pozornosti druhých vyloženě chřadnou a potlesk je to, co je dokáže postavit na nohy. Potřebují si plnit své sny a škrábat se pořád výš.

Občas jsou dost blahosklonní k obyčejným smrtelníkům a někdy výstřední a příliš exaltovaní. Ascendent ve Lvu dokáže z člověka udělat dobrého šéfa, který není tolik individualistický jako například Beran. Jedinec se lvím ascendentem chce, aby ho druzí milovali, a dělá pro ně všechno.

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Ascendent ve Lvu znamená, že vás nikdo jen tak nepřehlédneFoto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Ascendent v Panně: sešněrovaní kritici

Navenek působí dost upjatě a sevřeně, málokdy se dokážou uvolnit a bavit se, k smrti je děsí to, že nad sebou ztratí kontrolu. Vždycky všechno stíhají, i když se za tím občas skrývá obří boj o každou vteřinu. Jedinec s tímto ascendentem nedopustí, abyste o něm pochybovali.

Jsou hodně sebekritičtí, ale i kritičtí k ostatním, je to však kritika konstruktivní, skutečně vidí nedostatky a problémy, které jiní přehlédnou. Umí být hodně praktičtí a ženou se za dokonalostí. Tahle touha je leckdy dokáže ničit, protože sami sobě nikdy nedovolí vyčerpání nebo únavu.

Ascendent ve Vahách: harmoničtí elegáni

Už na první pohled je jasné, že milují krásno. Jsou to lidé harmoničtí a tak nějak líbezní. Zkrátka vás okamžitě okouzlí svou ladnou elegancí a zjevem. Jsou jemní, něžní a velmi empatičtí, dokáží souznít vlastně s kýmkoli, je pro ně jednoduché se vcítit.

Váhavost jedinců s tímto ascendentem je pověstná, všechno rozmýšlejí dlouhé hodiny, jen aby neudělali špatný krok, proto je jejich životní tempo někdy dost pomalé. Pomáhá, když mají všechno předem promyšleno a jasně dané mantinely pro každou situaci. Bývají to také osoby velmi slušné, vychované a s dobrými mravy. Hrubost je dostává do kolen a absolutně na ni neumí reagovat.

Ascendent ve Štíru: umělečtí odbojáři

Štír je komplikované znamení a ascendent v něm značí bojovníky – proti čemukoli. Takový člověk si vždycky najde nějakého nepřítele a bude s ním navěky vést dlouhý souboj, kdy ani jedna strana nikdy úplně nezvítězí. Ačkoli na první pohled můžou působit chladně a odtažitě, uvnitř nich se sváří tolik protichůdných emocí a pocitů, až se často stává, že vybuchnou, jen aby uvolnili páru.

Mívají umělecké sklony, díky umění drží svůj život v rovnováze. Bývají hodně přemýšliví i chytří, často nahlížejí na život úplně jinak než jejich okolí a liší se nejen povahou, ale i vzhledem. Libují si v extrémech a šokování ostatních.

Foto: KristiStudio, Shutterstock.com

Rádi druhé šokujete? Možná máte ascendent ve ŠtíruFoto: KristiStudio, Shutterstock.com

Ascendent ve Střelci: optimističtí šašci

Jedinci, které všichni v životě potřebujeme – ti věčně usměvaví, dobře naladění a optimističtí komici, dobří kamarádi, již umí nejen do průseru dostat, ale také z něj i pomoci. Jsou nadšení a energičtí a chvíli nepostojí, mají v sobě neklid, který je žene dopředu. Někdy jsou jako hurikán a neumí se včas zastavit.

Milují legraci, vtípky a zábavu a dokážou rozjet i tu nejnudnější party. Jsou impulzivní a trochu ujetí, pověstní vypravěči s těmi nejlepšími historkami, které se zdají příliš neuvěřitelné – kdyby je nevyprávěli právě oni, protože víte, že jsou schopni všeho.

Ascendent v Kozorohu: silní realisté

Jsou to ti, co jdou před očima všech hlavou proti zdi. Ať už vědomě nebo nevědomky, vždycky si vyberou tu nejhorší a nejnáročnější cestu. Naštěstí jsou také silní a spolu s talentem na problémy s sebou nesou i obrovskou dávku vůle, přesvědčení a síly.

Lpí na tradicích a zvycích a těžko mění to, co znají, nesnáší opouštění zajetých kolejí. Těžko si hledají přátele, ale jakmile k sobě někoho pustí, je to na celý život. Jsou vážní a stále zamyšlení a mohou působit dost depresivně, ale není to tak. Do depresí neupadají lehce, jen si prostě nemyslí, že je život jeden velký mejdan.

Ascendent ve Vodnáři: upřímní kreativci

Ascendent v tomto znamení znamená člověka velmi kreativního a s obrovskou fantazií. Je to osobnost originální a zvláštní, které si vždycky všimnete. Na první pohled vypadá, že jí o pozornost nejde, opak je pravdou. Často se pouštějí do alternativních životních směrů a zavádí nové trendy.

Nevidí si do pusy a vlastně nemají žádný filtr, co na srdci, to na jazyku, což bývá pro jejich okolí dost náročné. Žijí si po svém a bývají nepochopení, ale život každého obohatí už jen svou přítomností.

Ascendent v Rybách: citliví mystici

Tito lidé jsou citliví a docela opatrní, protože vědí, že není těžké jim ublížit. Sami se tedy snaží toto riziko minimalizovat. Jsou hodně soucitní a vnímaví a také obětaví, druhým pomáhají bez nejmenšího zaváhání, i když je samotné to může něco stát.

Dají se označit za mystické, ezoterické jedince – mají sklony k okultismu a rádi se pouští do zkoumání věcí mezi nebem a zemí. Nemějte je ale za nějaké snílky s hlavou věčně v oblacích. Jsou pořád v kontaktu s realitou a všechno si dobře promýšlí.

Načítám