Hlavní obsah

Vzácný modrý superúplněk přinesl v pondělí nebeskou podívanou. Jeho silný vliv pocítíte ještě tři dny!

Foto: Tom Faeroevig, Shutterstock.com

Foto: Tom Faeroevig, Shutterstock.com

Letošní první superúplněk nastal v pondělí 19. srpna ve znamení Vodnáře, jehož živlem je vzduch. A vládne mu planeta Uran, která podporuje touhu po svobodě. Hravost, volnost a zábavnost by měly mít zelenou. Jenomže nic nebude tak, jak by se mohlo zdát. Situace na hvězdném nebi je totiž více než náročná. Jak právě teď ovlivňuje vaše znamení zvěrokruhu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je tu letošní první superúplněk. Nastal 19. srpna na 27° znamení Vodnáře přesně ve 20 hodin a 25 minut. Jeho vliv lze pociťovat už přibližně tři dny před a tři dny poté. Všechny úplňky přinášejí podobné energie – změnu, podivné pocity, které mnozí nedokážou vysvětlit, emoční turbulenci. Citlivější lidé mohou mít například problémy se spaním.

Úplněk pod vlivem Vodnáře

Každý úplněk má také své vlastnosti, které nás různým způsobem ovlivňují a ukazují nám konkrétní oblasti, na něž bychom se měli zaměřit. Úplňky pod vlivem Vodnáře obvykle symbolizují vhodný čas na zábavu a relaxaci. Mohou vyvolávat spontánnost, touhu vyjet ze zajetých kolejí, možná i výstřednost a rebelantství. Přinesou i větší touhu po svobodě, kdy se budete chtít cítit volněji, nespoutaně, někdy až bláznivě. Neřešit starosti, dělat si věci po svém, cestovat, poznat něco úplně nového, něco si dokázat…

Tentokrát ale bude zapotřebí vysoké míry tolerance, trpělivosti a ochoty se domluvit, aby nepřevážila negativní stránka znamení Vodnáře charakterizovaná zatvrzelostí, citovým odstupem i nečekanými emotivními výbuchy. Sebevědomí a jistota se mohou střídat s nervozitou, roztržitostí a nedostatkem disciplíny. Pamatujte – Vodnářům vládne planeta Uran, a ta je patronem jak géniů, tak životních outsiderů!

Jeseteří úplněk

Podle starých indiánských tradic se tomuto úplňku říká jeseteří, protože srpen je měsícem jeseteřích námluv. Právě v tuto dobu vyplouvaly tyto mohutné ryby z hlubin Velkých jezer do mělčích vod, aby se třely, tím pádem byly zranitelnější a bylo snadnější je ulovit. Indiáni věřili, že pozřením jeseteřího masa získají kromě chutného jídla sílu, hbitost a moudrost této dravé ryby. Jeseteři zkrátka přinášeli hojnost. Stejně tak bychom i v dnešní době měli přijímat dary života a užívat si je.

Proč je tento superúplněk modrý?

Tento pojem nevychází ze skutečného zabarvení měsíce, ale z anglického výrazu „once in a blue moon“, což ve volném překladu znamená „jednou za uherský rok“. Takové zabarvení získal ve farmářských ročenkách ze Severní Ameriky počátkem 19. století jako třetí úplněk v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky (obvykle jsou tři). Modrý superúplněk v srpnu přinese ještě jednu výjimečnou okolnost. Měsíc se při něm přiblíží k Zemi na vzdálenost 367 372 km, což některé zdroje sice za superúplněk nepovažují, přesto bude měsíc zářivější a jasnější než obvykle.

Co je to superúplněk

Superúplněk je spíš astrologický pojem, jeho přesná astronomická definice neexistuje. Za superúplněk se obvykle považuje úplněk, při kterém se Měsíc přiblíží k Zemi v nejkratší vzdálenosti, uvádí se kolem 360 000 km. Úplněk se v takovém případě jeví o 14 % větší a přibližně o 30 % jasnější než za běžných okolností. Na obloze pak září „obří“ a „mimořádně jasný“ Měsíc. V roce 2024 k tomu dochází poprvé v září, některé zdroje ale za superúplněk označily již úplněk v srpnu. Jisté je, že zářijový není letos poslední. Další superúplněk nastane 17. října 2024 ve 13:26 hodin.

Srpnový superúplněk: Koho ovlivňuje nejvíc?

Čas úplňku je obvykle doba sklizně: co kdo zasel, to sklidí. A v srpnu budou nejvydatněji sklízet VodnářiLvi. Vzhledem k tomu, že jde o náročný úplněk, budou pod jeho silným vlivem všechna znamení. Vzdušný element kromě Vodnářů vládne také BlížencůmVahám, takže i jejich zrozenci mohou očekávat zesílený účinek měsíce (zejména ti, kdo se narodili v posledních dnech znamení). Významný je ale i pro Býky, Ryby a Panny – ty může potrápit roztržitostí a nečekanými situacemi, které budou muset řešit pod tlakem. Účinkem srpnového superúplňku mohou být víc ovlivněni lidé, kteří mají v osobním horoskopu zdůrazněný 27° znamení Vodnáře a Lva anebo se narodili za úplňku.

Rizika pro zdraví

Znamení Vodnáře ovlivňuje lýtka, kotníky, paty, holeně, achilovky, křečové žíly na nohou. Pokud v době kolem tohoto úplňku uděláte pro tyto části těla něco prospěšného, bude to působit dvojnásob dobře. Buďte opatrní na úrazy nohou, otoky, různá podvrtnutí nebo zlomeniny. Dopřejte dolním končetinám volnost, nenoste příliš těsné ponožky ani kalhoty, a když budete odpočívat, zkuste si dát dolní končetiny do vyšší polohy. Vhodné jsou i koupele nohou střídavě teplou a studenou vodou, choďte na procházky, jezděte na kole.

Jak jeseteří superúplněk ovlivní 12 znamení zvěrokruhu?

Berani by mohli z vlivu superúplňku vytěžit relativně nejvíc ze všech znamení. Mohou se jim otevřít nové možnosti, mohou nalézt nové přátele, zazářit ve své profesi. Zejména ti, kteří se narodili ve třetí dekádě znamení, mohou prožít i pozitivní zvraty osudu.

Pro Býky bude tento superúplněk hodně náročné období. Budou chtít prosadit svoje představy, nápady a vize za každou cenu a jejich ochota ke kompromisům se bude limitně blížit nule. Lze jen doporučit rozvahu a dostatek času pro zásadní rozhodnutí.

Ani Blíženci to nebudou mít v těchto dnech snadné. Chaos v duši a neschopnost číst ve vlastních pocitech poběží ruku v ruce s nespokojeností v partnerském životě. Budou chtít víc, než se jim v tuto chvíli nabízí.

Raci mohou narazit na těžkosti ve své profesi, s nimiž nepočítali, s omezeními, která je na jejich dráze pořádně přibrzdí. Budou-li však trpěliví a pracovití, dokážou nakonec nemožné.

Pro Lvy je tento úplněk zásadní. Otevírá před nimi šestiměsíční novou etapu, ve které z gruntu přehodnotí své plány. Nově si uspořádají i partnerské vztahy.

Panny budou vystavené tlaku nových povinností a úkolů, do kterých se jim nebude ani trochu chtít. Některé zasáhne i vlna smutku nebo partnerského neporozumění. Měly by si však uvědomit, že účinek úplňku po pár dnech mizí a ony se znovu nadechnou.

Váhy patří mezi ty, koho tento superúplněk zasáhne zásadním způsobem. Náhle se před nimi může objevit nějaké nedorozumění v partnerských vztazích. Možná budou mít pocit, že je jejich protějšky nemilují láskou převelikou anebo že jsou na všechno úplně samy. Měly by v sobě najít kousek trpělivosti a vůle počkat, příští dny ukážou vše v jiném světle.

Na Štíry přichystají nečekané situace jejich partneři. Budou proto muset zkusit nahlížet na vzniklé problémy z jiného úhlu pohledu. Je třeba se přizpůsobit a najít v sobě toleranci a pochopení pro postoje těch druhých.

Střelci (obdobně jako Berani) mají šanci z tohoto superúplňku vytěžit nejvíce ze všech znamení. Jejich příležitosti leží v partnerských vztazích a zaměstnání. Mohou dokonce založit rodinu a počít dítě.

Pro Kozorohy superúplněk přináší šanci chytnout příležitost za pačesy. Pokud se pustí do podnikání a půjdou za svým snem, mohou vydělat i slušné peníze. Týká se to také lidí, kteří mají ascendent v Kozorohu.

Pro Vodnáře je tento superúplněk zcela zásadní. Budou muset prokázat svoji jedinečnost a schopnost jít vlastní cestou s respektem ke svému okolí. Náročný úkol, na který jim hvězdné nebe vyměřilo čas po šest následujících měsíců.

Ryby by se neměly nechat zastrašit špatnými zprávami ani nedostatkem empatie od svých partnerů. V době superúplňku by se neměly pouštět do zásadních finančních transakcí ani obchodů. Pozor na alkohol!

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám