Hlavní obsah

Plánujete rodinu a panikaříte? Vaše znamení zvěrokruhu napoví, z čeho máte největší obavy

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Právě se pracuje na miminku nebo je možná už přímo na cestě a vy panikaříte. Z čeho si dělají nejčastěji hlavu jednotlivá znamení zvěrokruhu, když jde o plánování rodiny a rodičovství?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Než do rodičovské existence přistanete po hlavě, jen těžko si skutečně představit, co vás čeká. Přesto si člověk dělá starosti. Budu mít dost trpělivosti? Zvládnu všechno? Jak si poradím? Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu má své obavy a strachy spojené s plánováním rodiny a s blížící se rolí rodiče, každé trápí něco trochu jiného. A my vám prozradíme, jaké jsou největší obavy každého z nich, abyste je třeba mohli pomoci rozptýlit a danému jedinci ulehčit.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou velmi dobrodružné duše, je s nimi zábava a do všeho se vrhají naplno a po hlavě, což platí i v případě, že je čeká dobrodružství v podobě blížícího se potomka. Kromě toho, že jsou spontánní, jsou však také velmi ochranářští a o své třeba zatím imaginární dítě se dopředu bojí – zejména všech zodpovědností a povinností, jež se s rodičovstvím pojí a které budou v jejich životě úplně nové. Berani totiž fungují dost „punkově“ a teď budou muset myslet na tisíc a jednu věc, jen než vyjdou ráno z domu. A to je stresuje.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci se bojí hlavně jednoho zásadního aspektu rodičovství: spánkové deprivace. Na spaní jim totiž extrémně záleží, spánek je pro ně volnočasovou aktivitou i nezbytností potřebnou k životu. A každý ví, že zejména s malými dětmi se mnoha nepřerušovaného spánku skutečně nedočká. To je pro Býky opravdu velkým strašákem – a každý si může vykládat, jak se to dá zvládnout a že to je jen fáze. Stejně tak se obávají narušení svého životního tempa, svého klidu a pohody, toho, že budou muset začít fungovat v poklusu.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Býci se bojí především nedostatku spánkuFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci se s přicházejícím rodičovstvím bojí hlavně toho, že zůstanou uvězněni s dítětem doma a nebudou moct nikdy nikam. Kulturní vyžití všeho druhu je pro ně opravdu důležité, rádi chodí do kina, divadla, na výstavy nebo prostě jen tak někam večer „do šumu“ mezi lidi. Čerpají z toho nové podněty a energii a děsí je, že jim tohle dítě minimálně na nějakou dobu znemožní. Měli by si ujasnit, že některé aktivity lze vykonávat i s dětmi v náručí – a jiné na ně zkrátka počkají, než bude potomstvo o něco starší.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Emotivní Raci zakládání rodiny samozřejmě hodně prožívají a bojí se rodičovské role jako takové. Mají strach, jestli budou dost dobří – protože by chtěli být úplně nejlepší a dát svým dětem všechno, na tisíc procent a hned. Zároveň jsou si vědomi toho, že to se jim nikdy nepodaří, což je stresuje – a tak se dostávají do začarovaného kruhu. Jejich další obavou je to, že je jejich potomstvo nebude mít rádo, že si k sobě budou jen těžko hledat cestu a že budou zkrátka vzájemné vztahy drhnout. Mají obavy, že nebudou perfektní.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi se s blížícím se rodičovstvím (oprávněně) obávají toho, že budou muset odsunout sebe do pozadí a piedestal přenechat dítěti, kolem kterého se bude nějakou dobu všechno točit. Pozornost je pro ně vším a představa, že o ni přijdou, je poměrně děsivá, ačkoli to rozumově samozřejmě chápou. Také mají strach, že je dítě nebude mít tak rádo jako druhého rodiče, babičku, dědečka, sourozence, psa… Tajně touží být pro svého potomka nedostižnou jedničkou, ačkoli i v tomto případě vidí, jak iracionální je to přání.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Co když bude mít radši prarodiče než mě?Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny se s příchodem rodiny bojí zejména toho, že se jim věci vymknou z rukou. Jsou typickými nepoučitelnými plánovači, již mají všechno v tabulkách a kalendáři, kteří by si nejradši rozplánovali svůj život minutu po minutě, protože jim tahle organizovanost a přehled dávají pocit kontroly a klidu. S příchodem dítěte začne být plánování extrémně náročné a Panny se bojí, že se jim pečlivě budovaný organizační systém sesype jako domeček z karet. Což se nejspíš stane, ale všechno je jen dočasné.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy se bojí toho, že se jejich život a jejich domov promění v jednu velkou hernu, že přijdou o svou identitu a své dospělácké já. Estetika a móda, krásno, to všechno je pro ně velmi důležité a svůj domov si budují tak, aby se v něm cítili dobře – a stejně tak skládají svůj módní styl a tak dál. Příchod dítěte tohle všechno samozřejmě ovlivní a Váhy se bojí, aby se v tom přívalu barev a hraček a nových pomůcek úplně neztratily. Pravděpodobně budou pak patřit mezi ty rodiče, kteří i na ranní procházku vyráží perfektně upravení.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři se při zakládání rodiny bojí zejména toho, že se jim ne vždycky podaří udržet svoje vášně na uzdě. Jakkoli mohou na první pohled působit velmi chladně a rezervovaně, tohle je jedno z nejvášnivějších znamení zvěrokruhu a je opravdu jednoduché je vytočit doběla. Rozhodně nejsou splachovací, všechno si hodně berou a rychle se vztekají. S dětmi na krku je ale třeba obrnit se trpělivostí a vydržet v klidu dlouhé a dlouhé hodiny, dny, týdny… A Štíři se obávají, že to je zkrátka něco, co nedokážou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Štíry je jednoduché vytočit dobělaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci si mnoho obav nepřipouští, mají v povaze, že k tomu, co je čeká, přistupují s klidem a nenervují se dopředu – nějak bylo, nějak bude. Pokud něco, znervózňuje je představa ztráty svobody a té svojí pohodičky, kterou si pečlivě střeží. Nechtějí přijít o sebe samé, o svoje zvyky a svůj přístup k životu. Většinou jsou však schopní si říct, že se i tento aspekt rodičovství vyvíjí s tím, jak potomstvo roste, a i když se budou muset uskromnit a stáhnout na začátku, časem bude lépe a z dětí budou parťáci.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorohy děsí velikost změny, která je s narozením potomstva čeká. Jsou zvyklí na svůj předvídatelný život, na svoje rutiny, rituály a zajeté pořádky a je jim jasné, že dítě tohle všechno obrátí vzhůru nohama. Improvizace není jejich silnou stránkou a nutnost věci překopávat, když tak, jak jsou, fungují, je vyloženě děsí. Bojí se, že se nedokážou dostatečně rychle přizpůsobovat měnícím se potřebám nejen dítěte jako takového, ale celé nově vzniklé rodiny.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Nezávislí a přelétaví Vodnáři se vlastně moc nebojí – i s dítětem si budou dělat věci hodně po svém a nebudou se ohlížet na to, co kdo říká, jak se na ně dívá a co by jak být mělo a nemělo. I díky tomu se dopředu nestresují tím, jak moc budou muset proměnit svůj život – mají totiž za to, že jaký si to uděláš, takový to taky máš. A že když budou chtít, klidně si i s dítětem v nosítku vyrazí na horský trail nebo pěšky do Santiaga. Obecně je straší omezení svobody, ale většinou si zkrátka nic takového s narozením dítěte nedovolí spojovat. Jinak by se totiž nikdy nerozhodli ho mít.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Citlivé Ryby se bojí, že nebudou dost dobré, že na rodičovství nebudou stačit, že se jim nepodaří dítě dostatečně zahrnout láskou nebo ho vychovat tak, jak by rády. Bojí se, že jako rodič selžou, zanedbají něco klíčového, napáchají na svém dítěti nevratné chyby. Stejně tak se hodně bojí odsudků okolí a jeho názoru na to, jakým způsobem k rodičovství a výchově přistupují. A z toho vyplývá ještě další jejich strach – že se jim nepodaří právě kvůli „přemoudřelému“ okolí prosadit ty výchovné metody, které vnímají jako nejlepší.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám