Hlavní obsah

Narodili jste se v 80. letech? Pak patříte do generace lidí, která se řídí heslem: sex, moc a peníze

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Každé desetiletí má svoji specifickou charakteristiku a lidé, kteří se v té době narodili, jsou si v něčem základním podobní. Jak je na tom generace 80. let 20. století a jak ji konkrétně ovlivňuje rok narození? Možná budete překvapeni, jak moc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Roky 1980–1989 neboli 80. léta 20. století jsou obdobím, kdy se doslova a do písmene lámaly ledy. Hroutily se systémy na věčné časy, vynořila se schopnost domluvit se se svými nesmiřitelnými nepřáteli a také se naplno rozběhla honba za materiálním blahobytem a ekonomickou prosperitou.

Všechny tyto faktory se nějakým způsobem promítly i do života zrozenců 80. let. Mají v sobě obrovskou touhu uspět, sílu a přesvědčivost. Jsou rozenými autoritami a vůdci. Touží po úspěchu a po pořádné odměně. Když říkáme pořádné, myslíme tím opravdu velkou odměnu a nejlépe finanční. Lidé, kteří se narodili v těchto letech, mají dokonalý čich na peníze, umějí je vydělávat i utrácet. 80. léta své zrozence obdařila velkými schopnostmi a neuvěřitelnou dávkou energie a aktivity, ne náhodou osmdesátkám kraloval aerobik, nadělila jim ale také přehnanou ctižádostivost.

Osmdesátky mají silný tah na branku

Schopní a s výdrží. Pilní, pracovití, s obrovským tahem na branku – to jsou lidé osmdesátých let. Chtějí žít naplno. Ostatní sotva stačí jejich tempu, oni totiž jedou naplno. Pro jejich partnery to má jednu velkou výhodu, dokážou je skoro vždy vzorně materiálně zabezpečit. Jestliže se však domníváte, že jsou to lidé, kteří nemají cit, hluboce se mýlíte. Láska a partnerské vztahy jsou pro ně zásadními tématy. Chtějí intenzivní, hluboké, vášnivé vztahy plné vzrušujícího sexu a jsou schopní pro ně leccos obětovat. Na druhou stranu kvůli své ctižádostivosti své partnery občas „nevidí“, stávají se sobci a egomany, kteří si nechají pro své velké cíle proklouznout životní štěstí pod rukama.

Jejich úkolem je nalezení rovnováhy. Pokud se jejich život vychýlí do jakéhokoliv extrému, zaplatí za to ztrátami, neúspěchy, ba dokonce i pády na samotné dno. Na vrcholu však umějí žít, a to s plnou parádou.

Bližší charakteristiku napoví konkrétní rok narození:

Rok 1980 přináší finanční a materiální zajištění

Lidé roku 1980 jsou pracovití, výkonní, velmi ctižádostiví. Na své životní cestě se nikdy nenechají odradit překážkami. Věří si a věří, že všechna protivenství zdárně překonají. Jejich velkou výhodou je otevřenost a schopnost jít druhým příkladem. V životě je posouvá jejich schopnost správně zanalyzovat situaci a správně se rozhodnout. Nevýhodou jsou pak přehnané požadavky na sebe i druhé, které vedou k zarputilosti, tvrdosti, až krutosti.

Foto: Stock 4you, Shutterstock.com

Zrozenci roku 1980 jsou velmi pracovití a výkonníFoto: Stock 4you, Shutterstock.com

Rok 1981 naděluje individuální jedinečnost i společenskost

Po celý život lidé roku 1981 hledají rovnováhu mezi dvěma póly, dvěma zásadními přístupy – mezi rozumem a citem. Spoléhají však sami na sebe, vědí, že všechno je na nich a že vše zvládnou. Jsou pilní a velmi pracovití, silně zaměření na cíl. Někdy se u nich projevuje až nezdravý egoismus, který je vede až k osamělému životu. Pověstná bývá i jejich přímost, kterou si mohou uškodit, neboť svojí neomaleností ubližují nejen druhým, ale samozřejmě i sami sobě.

Rok 1982 dodává citlivost, vnímavost a loajalitu

Zdobí je diplomacie a schopnost se domluvit s ostatními. Škodí jim jejich vrozená plachost, přecitlivělost, podrážděnost, které je vedou až k cynickým postojům, a tak lidem narozeným roku 1982 občas nikdo není dost dobrý, všude je nějaká vada nebo chyba, vše je špatně. Navíc pak mívají tendenci hledat vinu jen v druhých. Takový postoj vede k zatrpklosti a osamělosti, což je pro ně velká škoda, protože bývají silně partnersky založení a lásku k životu potřebují jako sůl.

Rok 1983 naděluje tvořivost a nezávislé myšlení

Kreativní lidé se skvělými vyjadřovacími schopnostmi jsou zrozenci roku 1983. Přizpůsobiví i originální. Milují nové věci, nové výzvy především v mentální oblasti. Jsou optimističtí, odvážní. Jako partneři hýří dobrou náladou a dobrými nápady, jak vylepšit život ve dvou. Rádi riskují, což je pro ně i jejich okolí občas i dost nebezpečné. Jejich vrozený sklon přehánět je může zavést až na šikmou plochu. Měli by si dávat pozor na svoji roztržitost a neklid, hrozí jim úrazy.

Rok 1984 zaručuje zručnost a praktičnost

Výkonní lidé s velkými organizačními a analytickými schopnostmi se rodí v roce 1984. Na jejich životní cestě je nic nezastaví. Žádná překážka není dost velká, žádná křivda dost hluboká. Vytrvale, odpovědně kráčí ke svému cíli. V partnerství jsou stabilními a věrnými partnery, kteří dokážou své blízké finančně i materiálně zabezpečit. Někdy mívají sklony k přílišnému lpění na majetku, což vede buď k lakotě, nebo paradoxně k velkému utrácení. Jejich negativem bývají podrážděné reakce na jakoukoliv kritiku a lpění na nepodstatných detailech.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Lidé narození v roce 1984 jsou věrnými, milujícími partneryFoto: Goksi, Shutterstock.com

Rok 1985 dodává bystrost a zvídavost

Lidé, kteří se narodili v roce 1985, jsou nápadití, originální, plní energie. Milují pohyb, milují svobodu. Stojaté vody je nudí. Ve svých názorech jsou pružní, na své pravdě za každou cenu nelpí. Dokážou uznat, že se mýlili, a vykročit k novému cíli. Jsou aktivní, pohotoví, velmi přesvědčiví. Rány osudu přijímají statečně a mají vynikající schopnost se z nich rychle vzpamatovat. Jsou ale impulzivní, možná i povrchní, pro stromy často nevidí les. Měli by se naučit věci dokončovat, jejich roztěkanost, přeskakování z jednoho na druhé je vede k neklidu, nervozitě i pochybnostem o sobě samých.

Rok 1986 vnáší do života rodinné hodnoty

Citliví, přátelští, společenští lidé se smyslem pro rodinu a rodinné tradice jsou ti, co se narodili v roce 1986. Obvykle laskaví, ochotní se pro druhé rozdat. Starostlivost, obětavost, péče jsou jim vlastní. Za to však od svých partnerů vyžadují velkou míru oddanosti. Pokud se jim jí nedostává, jsou schopní i citového vydírání a různých manipulací, aby docílili svého. Nepodaří-li se jim to, propadají pocitům marnosti.

Rok 1987 přináší bystrost, vnímavost i činorodost

Nezávislí a energičtí lidé roku 1987 oplývají značnými organizačními schopnostmi. Jsou analytickým typem s citlivým srdcem a přecitlivělou duší. Proto se v průběhu let obrní krunýřem ze železa, pod který nikoho nepouštějí. Pro své partnery pak bývají pořádně tvrdým oříškem. Bytostně nesnášejí nespravedlnost, za práva a svobodu jsou schopní se bít jak lvi. Pokud se však zklamou, stávají se bezcitnými nebo se stahují do izolace.

Rok 1988 naděluje sílu a odvahu

Zrozenci roku 1988 jsou velmi obratní, schopní lidé s velkou touhou vyniknout. Přirozené autority s vůdcovskými schopnostmi. Podnikaví a cílevědomí. Umějí vydělávat peníze, a to i velké peníze. Jejich karmickým úkolem však je, aby svoji vnitřní sílu a schopnosti přetavili v lásku k druhým a aby ji uměli i projevit. Díky svým talentům a nadáním druhé často přehlížejí nebo nedostatečně vnímají jejich potřeby. Jsou velmi výkonní, proto by se měli naučit relaxovat a neměli by se dlouhodobě přetěžovat.

Rok 1989 dodává velkou mentální energii

Bystří, chytří jsou lidé narození v roce 1989. Své myšlenky dokážou zhmotňovat, proto je velmi důležité, aby byli pozitivně naladění, protože pak bude takový i jejich život. Zdobí je přirozená moudrost, přemýšlivost, pochopení zákonitostí světa. Mají vynikající intuici a skvělé pozorovací schopnosti. Jsou přímí, odpovědní, schopní rychle proniknout k jádru věci. Jejich slabostí je časté podléhání velkým ideálům a iluzím s nimi spojenými. Pak mohou být zklamaní a lítostiví. Své vnitřní mentální napětí se musí naučit dobře ventilovat, nejlépe nějakým pro ně vhodným sportem.

Načítám