Hlavní obsah

Manželské problémy podle horoskopu. Která znamení to mají v partnerství nejtěžší?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Podle známého českého psychiatra a odborníka na vztahy Miroslava Plzáka máme tendenci říkat, když nám to v partnerských vztazích neklape, že naše partnerství byl omyl. Kdepak. Nejde o omyl, jde o naši porážku ve hře, které se říká manželství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Existuje několik základních typů potenciálně problematického manželství nebo partnerství. Tradiční astrologie varuje před vztahy, kde jeden z partnerů touží po lásce a citových projevech a druhý z nich jich není schopen v dostatečné míře. Druhým typem je partnerství, ve kterém jeden z partnerů uvázl ve své dětské roli, dostatečně nedospěl. A pak jsou to vztahy, které se potýkají se závislostmi.

Jeden touží po lásce, druhý je citově chladný

V manželství, ve kterém je jeden z partnerů citlivý, toužící po láskyplných projevech, a druhý odtažitý, je vždy potenciálně blízko k nedorozuměním, neporozuměním, frustracím a z dlouhodobého hlediska může být odsouzené ke svému zániku.

Podle astrologie se nejčastěji tento typ problémového partnerství objevuje u dvojic narozených ve znamení Raka a Vodnáře, Štíra a Vodnáře, Ryb a Vodnáře. Muž Vodnář je pro ženy narozené ve vodních znameních zapeklitým oříškem. Tento model může být značně problematický i v opačném gardu, kdy ve vztahu figuruje žena narozená ve znamení Vodnáře a jejími partnery budou muži Raci, Štíři a Ryby.

Rak a Vodnář – jak sladit emoční rozdílnost

Citový chlad Vodnáře a přecitlivělost Raka k sobě moc nejdou. Rak hledá citové bezpečí, plnou náruč květin a lásky, ujišťování o věčné náklonnosti partnera – a toho Vodnář obvykle není schopný. Citová nenaplněnost Raka ve vztahu s Vodnářem se pak projevuje kousavou kritikou, ublíženeckým postojem a někdy citovým vydíráním. Pokud chce zamilovaný Vodnář s Rakem žít, měl by v sobě nalézt romantičtější, jemnější a kreativnější stránku své povahy. A Rak by si mohl vzpomenout na svoji rozhodnost, odhodlanost i organizovanost a svému partnerovi narozenému ve znamení Vodnáře prezentovat svoji jedinečnost.

Štír a Vodnář – vášeň a led

Setkávají se dva typy lidí, kdy jeden cítí a žije hlubokou vášeň a lásku, jež se při zranění proměňuje v nenávist a jehož symbolem je Štír. Druhým je Vodnář, který pod tlakem emocí zkamení, zledovatí, nereaguje či odchází a němě vyčkává, až se bouře uklidní. Jak žít v souladu? Porozumět rozdílům samotných prapodstat povah. Ve chvíli, kdy dokážou přijmout svoji vzájemnou rozdílnost, zrodí se pod sluncem jedna z nejkrásnějších a nejtrvalejších partnerských kombinací.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Pokud je jeden chladný a druhý touží po něze, moc dlouho to klapat nebudeFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Ryby a Vodnář – oceán citu narážející na ledové kry

Ryby jsou vodní znamení, Vodnář vzdušné. Voda symbolizuje cit, vzduch rozum. Problémem tohoto partnerství je rozdílnost v míře prožívání citu. Ryby nemají hranice, jejich láska je bezbřehá. Vodnář je chladný chlapík či ledová královna, svým mrazivým odstupem vodu proměňují v led nebo v suchopár. Přesto si mohou tihle dva porozumět. Vodnář Ryby miluje pro jejich originalitu a jedinečnost, obdivuje jejich smysl pro jemnost, obětavost a přizpůsobivost. Rybky zase rádi vzhlížejí k Vodnářově mentální zdatnosti. Jsou pyšné na svého nezkrotného rebela.

  • Další možné problematické partnerské kombinace jsou Beran a Rak, Lev a Býk, Štír a Býk, Váhy a Rak, Vodnář a Býk. Ve všech těchto případech musejí dotyční projevit větší míru tolerance, pochopení, vstřícnosti i schopnosti dialogu než ostatní.

Muž, který hledá v ženě matku

Problém tzv. mamánků se netýká jen mužů, i ženy mohou být nezdravě upnuté na jednom ze svých rodičů a odmítají vstoupit do vlastního života. Tyto typy maminku nebo tatínka vymění za manželku nebo za manžela, ale s tím, že jejich partner bude zároveň hrát všechny role jejich rodičů. Tchán nebo tchyně pak mohou mít v domácnosti příliš silné slovo. Přesto je častější model, kdy je muž nezdravě opečovávaný vlastní matkou.

Závislost na matce a její péči je podle astrologie typická pro znamení, která mají silnou Lunu, což je Rak, kterému Luna vládne, a znamení Býka, ve kterém je Luna obzvláště silná. V mužském horoskopu totiž Luna představuje způsob, jak muž prožíval a vnímal svoji matku a jak bude tuto emocionální zkušenost promítat do žen svého života. Znamená i podíl ženskosti v muži.

Občas lze doufat, že si partnerka bude s matkou rozumět a přirozeně tak utvoří dvojici žen, kterou muž Rak nebo muž Býk bude milovat. Jinak je partnerka na doživotí odsouzená k máminu měřítku dokonalosti. Nic není tak dobré, čisté, skvělé… jako od maminky. Navíc Rak je domácký typ, a pokud mu jeho matka vytvořila útulný domov, nebude ho chtít jen tak opustit. Na podobný problém narazíte i u muže Býka, který sice není matce tak podřízený, ale na domácím pohodlí, které umí pro svého syna zajistit, závislý zcela jistě je.

Manželství potýkající se se závislostmi

Zamilovaný člověk snadno přehlíží negativní rysy svého vysněného partnera. Některé z nich by ale přehlížet neměl nikdy. Prokletím každého vztahu jsou závislosti. Alkohol, drogy, hrací automaty jsou pro vztah nejnebezpečnější, ale také chorobná žárlivost, která je typická pro všechny osoby patologicky závislé na svých partnerech. Velmi obecně podle horoskopu závislostem budou více vystavena znamení Raka a Ryb kvůli svému vyčkávacímu postoji a Blíženci, Vodnáři a Štíři jsou pro svou zvědavost ve větším pokušení zkusit něco zakázaného.

Závislost jménem alkoholismus

Ve hře jsou především dvě znamení – Ryby a Rak. Jsou to citlivky, občas mají problém unést realitu všedního dne, a tak unikají do vysněného světa. Navíc jsou náladoví, podléhají vlnám melancholických stavů, které se snaží rozptylovat. Bývají ovlivnitelní, nestálí a uzavření. Pokud vstoupíte do manželství s Rybou nebo Rakem, musíte s těmito jejich vlastnostmi ve větší či menší míře počítat.

Na partnerovi narozeném ve znamení Ryb je sice nejlepší schopnost čisté a obětavé lásky, soucit s druhými a tvůrčí nadšení, ale pokud propadne své fatalistické představě, že vše je marnost, osud a předurčenost, málokdo s ním pohne. Alibismus, který občas končí nestřídmým pitím. Raci jsou zase mimořádně citliví a bojí se výsměchu. K alkoholu se mohou uchýlit i z prosté plachosti či nesmělosti. Na tomto místě je však nutné zdůraznit, že pro podlehnutí alkoholu nebo drogám obvykle musí být v horoskopu vícero nepříznivých vlivů.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Alkoholismus zničí dříve či později každý vztahFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Závislost jménem žárlivost

Kdo nežárlí, nemiluje. Svým způsobem je to pravda, každý z nás dobře ví, jak chutná žárlivost. V malé míře ji lze tolerovat, ve velkém množství je pro každý vztah zcela zničující. S chorobnou žárlivostí jsou v tradiční astrologii obvykle spojována dvě znamení – Býka a Štíra. Žárlivost u Býků pramení z touhy vlastnit, u Štíra zase mít vše pod svým všemocným dohledem. Obě znamení každopádně mají tendenci si své partnery přivlastňovat. Často žárlí i na své přátele. Dalšími žárlivci zvěrokruhu jsou Kozorozi a Raci. Kozoroh se díky své vrozené přísnosti uzavírá před světem a má tendenci si lásku dopřávat „po kapkách“, pak ji také zákonitě žárlivě střeží. Rak je žárlivý díky své přecitlivělosti a dětské touze být milován bez výhrad.

Vztahovačnost a sebestřednost vztahům neprospívá

Tito lidé nesnášejí kritiku jakékoliv své činnosti či úsilí. Mohou mít pocit, že je všichni sledují, v horším případě i pronásledují. Mezi jejich typické představitele astrologie řadí zejména znamení Lva, ale i Vodnáře, Střelce a Berana.

Sebestředný Lev je velikášský samolibec a sebemilenec. Typické je jeho egocentrické chování, narcismus, marnivost, velikášské sny. Ostatní jsou pro něj dobří, jen aby ho obdivovali. Každodenní „haraburdí“ není hodno jeho úsilí. Lásky je schopen jen jako narcistického zrcadla.

Sebestředný Vodnář je nevypočitatelný. Má velké potíže s důsledností, se zařazením nebo podřízením.

Vztahovačný a sebestředný Střelec je velikášský chvástal a chlubil. Není schopen si sám stanovit meze, skromnost a pokora jsou mu cizí. Úzkostlivě dbá o vnější zdání. Nedokáže přiznat slabinu. Fanaticky zastává svá přesvědčení, má vždycky pravdu, myslí si, že je neomylný.

Vztahovačný a sebestředný Beran si svět skládá i vykládá podle svých představ a potřeb. Často mu chybí empatie. Navíc je velmi citlivý na jakoukoliv kritiku, která by se ho mohla třeba jen vzdáleně týkat.

Načítám