Hlavní obsah

Znáte své lunární znamení? Určuje ho poloha Měsíce ve chvíli zrození. A takhle ovlivňuje váš osud

Foto: Yassine el hattami, Shutterstock.com

Foto: Yassine el hattami, Shutterstock.com

Luna je považována za symbolický protiklad Slunce. Ačkoli se nejedná o planetu, v rámci astrologie se s Měsícem jako s planetou pracuje. Co vnáší Luna do horoskopu a jak vaše měsíční znamení ovlivňuje vaši osobnost?

Článek

Luna je „planeta“ ženského principu, mateřství a plodnosti, něžnosti a křehkosti. Díky tomu je také často spojována s magií, protože magie je odpradávna přisuzována spíše ženám. Luna je tvůrkyně domova, symbolizuje kouzlo domácího krbu, pevné zázemí, místo, kam se můžete vracet. Vnáší do horoskopu něhu a zklidnění. A do značné míry také odpovídá za city, pocity, emoce, nálady a všechna rozpoložení srdce. Jestli je Slunce spíš rozum, Luna představuje lásku, která je v tomto případě vždycky čistá, bezpodmínečná, spontánní a mateřská.

V jakém jste lunárním znamení?

Postavení Luny (Měsíce) v okamžiku narození určuje vaše lunární znamení. Jak zjistíte, v jakém měsíčním znamení jste se narodili? Pokud nechcete vyrazit k astrologovi, nejjednodušší bude využít některou z volně dostupných astrologických stránek, zadat datum, čas a místo narození a nechat si ho tam vypočítat.

Jaké jsou charakteristiky postavení Luny v jednotlivých znameních zvěrokruhu a co vám dala do vínku?

Luna v Beranu

Toto postavení Luny často ukazuje na lidi energické, ale také impulzivní, až cholerické, zkrátka jedince s velmi krátkou zápalnou šňůrou. Obvykle se rozhodují v afektu, pod vlivem silných emocí, což ovšem nebývá ku prospěchu věci. Dotyčný nemá rád klid a nudu, jeho nátura potřebuje neustálé vzrušení a dobrodružství, i když mnohdy může být až destruktivní. Neposedí, nepostojí, je stále v pohybu a pořád něco vymýšlí, plánuje a kutí.

Luna v Býku

Tohle je naopak poměrně klidné umístění Luny. Dotyčný potřebuje svůj klid a pohodlí, má rád samotu a chvíle, kdy si všechno může v soukromí srovnat v hlavě. Opravdu bezpečně se cítí především v rodině, obklopen důvěrně známými věcmi a lidmi, kde nic nenarušuje jeho komfortní zónu. Může mít umělecký talent a smysl pro umění. Ovšem aby nalezl klid, musí nalézt nejprve sám sebe a své místo v životě, což se většinou děje až v pozdějších letech, puberta a mládí zde bývají velmi emočně vypjaté.

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Byla Luna ve znamení Býka, když jste se narodili? Pak pravděpodobně hledáte svůj vnitřní klid a milujete samotuFoto: oatawa, Shutterstock.com

Luna v Blížencích

Jedná se obvykle o velmi činorodého člověka, který potřebuje k životu množství mentálních podnětů a duševní potravy. Dotyčný bývá většinou schopen hovořit o svých pocitech a citech velmi dobře a podrobně, což ale v přehnané míře může být na škodu, může být totiž až příliš otevřený. Ve zvládnuté formě se ale nejspíš jedná o člověka, který umí vyslechnout a skutečně dobře a empaticky poradit všem kolem sebe a často se stává vrbou, jíž jsou předkládány starosti širokého okolí.

Luna v Raku

Luna je patronem znamení Raka, proto se tady jaksi dubluje její efekt. Dotyčný může být mimořádně fixován na rodinu a na matku nebo může být velmi citlivým rodičem, který bude dokonale rozumět potřebám svého dítěte. Takto postavená Luna se někdy chová jako mučednice, která by ráda byla matkou celého světa a spasila ho. Takže dotyční se mohou dobře uplatnit třeba v pečujících profesích. Pozor ovšem na výkyvy nálad a melancholii, k té mají rozhodně sklony.

Luna ve Lvu

Tato Luna je extrémně společenská, nesnáší slabost (u sebe ani u druhých) a je ráda středem pozornosti – ovšem jen „umírněně“. Egu dotyčného dělá dobře, když se o něm ví, ale nesmí se o něm mluvit až moc. To by ho totiž mohlo znervóznět. Tito lidé obvykle vnímali svoji matku jako velmi silnou, sebevědomou a energickou osobu, která hodně ovlivnila jejich život. Sami se pak snaží rozvíjet ve svých potomcích všestranné nadání. V extrému se může stát, že se budou snažit přes své děti realizovat sami.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Byla-li Luna ve Lvu, když vás matka přivedla na svět, pak máte pravděpodobně rádi společnost a občas v ní s radostí zazáříteFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Luna v Panně

Tito zrozenci bývají velcí puntičkáři a perfekcionisté, kteří před citem dávají často přednost smyslu pro pořádek a povinnosti. Bývají za každých okolností skvěle upraveni a mají smysl pro detail, dobré oko. Jsou spolehliví, ale mohou být až moc upjatí a škrobení. Takže vrcholem blaženosti pro ně bývá všude uklizeno a čisto, ale jaksi zapomínají na svoji duši a své city, které si také zasluhují obhospodaření, a to dokonce daleko víc než domácnost. Mohou sklouzávat k jakémusi odtažitému chladu.

Luna ve Vahách

Lidé s takto postavenou Lunou milují krásu, harmonii a estetično, mají vkus a eleganci v krvi. K smrti nesnášejí hádky a konflikty a pokaždé se je snaží urovnat, nestavějí se na ničí stranu a balancují kdesi uprostřed. Rodina je pro ně základ všeho, i když to třeba neříkají nahlas. Jsou ale také váhaví a plní emocí, které někdy neumějí ventilovat. Nenávidí rozhodování, je pro ně až fyzicky bolestné, bývají ale rození diplomaté a dokážou najít cestu i z velmi komplikovaných sporů.

Luna ve Štíru

Tito jedinci jsou jen těžko prokouknutelní, záhadou zahalení samotáři, kteří si hrají tak trochu na svém písečku. Většinou mají nějaké hluboké tajemství, o němž nikdo neví, bývají introvertní a o svých citech příliš (nebo vůbec) nemluví. Když jim někdo něco provede, nikdy nezapomenou a také nikdy plně neodpustí. Zmítá jimi žárlivost, které se umějí jen velmi těžko ubránit. Díky své hloubce dokážou každé citové zranění dvojnásobně splatit. Často to bývají úzkostní rodiče, kteří se až moc bojí o své dítě.

Luna ve Střelci

Zde působí Luna velice bezstarostně a dotyční dokážou být velmi uvolnění a vtipní. Jsou plni optimismu a energie, žijí přítomným okamžikem, přesto mají někteří z nich silně vyvinutou intuici, takže dokážou vytušit věci budoucí. Může se stát, že lidé s takto postavenou Lunou naleznou svůj domov v cizině, protože je láká nový začátek bez hlubších kořenů. A ač si to možná nemyslí, je pro ně velice důležité sepětí s vlastní rodinnou minulostí, která jim pak v cizině může chybět.

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Luna ve znamení Střelce dává do vínku optimismus, jistou bezstarostnost a touhu po dobrodružstvíFoto: Zigres, Shutterstock.com

Luna v Kozorohu

Jedinci s takto umístěnou Lunou mohou být přespříliš opatrní a moc si života neužívají. V oblasti citů jsou si dost nejistí, a proto často i velmi uzavření. Neumějí své city racionalizovat tak, jak by chtěli, proto se této životní oblasti bojí. Bývají disciplinovaní a ctižádostiví. V dětství se často projevují jako „malí dospělí“, kteří si drží odstup od lidí. Hrozí nebezpečí, že z nich vyrostou velmi citově omezení a chladní jedinci. Zvládnou přežít těžká období, ale také se mohou stát otrokem společnosti, ve které žijí, protože touží po uznání a chtějí být nepostradatelní.

Luna ve Vodnáři

Luna postavená v tomto znamení dává zrozencům do vínku toleranci, schopnost vycházet se všemi okolo, ale kromě toho také náladovost a potřebu značné osobní svobody. Takže si nemyslete, že si člověka s touto duší budete žárlivě střežit. To opravdu neexistuje: jak mu postavíte klec nebo nasadíte krátké vodítko, tak raději uteče. Dotyčný se může bát vlastní intimity, a proto raději vyhledává společnost přátel, neboť mezi nimi není ponechán napospas sám sobě. Tyto osoby jsou velmi citově zranitelné a nejsou si jisté samy sebou, i když tak vůbec nepůsobí.

Luna v Rybách

Takto postavená Luna utváří mimořádně citlivého jedince, který může mít velmi silnou intuici, až předtuchy či jiné projevy zostřeného vnímání na věci mimo náš svět. Dotyční bývají milí, chápaví, naslouchající a soucitní, lidé si z nich často dělají zpovědníky. Ovšem je zde také sklon k lenosti a k odkládání povinností, protože jsou i důležitější věci. Může se u nich projevit touha po duchovních zážitcích, jako je třeba astrální cestování. Ovšem také pozor na experimenty s drogami, které se s tím můžou pojit.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám