Hlavní obsah

Nejlepší káva podle horoskopu: Jaký skvělý kávový nápoj se hodí právě k vašemu znamení?

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Bez kávy ani ránu… S tím se ztotožní asi většina lidí. Ale není káva jako káva! Který kávový nápoj, pražení či odrůda se nejlépe hodí právě pro vás? Možná už jste si svoje nejlepší kafíčko našli. A pokud ne, může vám napovědět charakter vašeho znamení zvěrokruhu.

Článek

Každý z nás má rád kávu trochu jinak – někdo silnou a rychlou, jiný jemnou, s komplikovanými tóny a chutěmi, která mu vydrží pěkně dlouho. Někdo pije každý den ten samý šálek espressa a je naprosto spokojený, jiný si svoji dávku kofeinu s radostí obmění. Víte ale, že i vaše znamení zvěrokruhu může prozradit, jaký druh kávy by vás mohl lákat nejvíc? Podívejte se, co hvězdy napovídají o nejlepším kafíčku právě pro vás.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Beran je energický, přímý a netrpělivý – takže pro něj není nic lepšího než rychlé a silné espresso. Tento dynamický nápoj dokonale odpovídá povaze tohoto znamení – rychle nakopne a nezdržuje v cestě za dalšími aktivitami. Pro Berana je ideální silně pražená káva, která mu vystřelí kofein přímo do žil. Nepotřebuje žádné složitosti ani zdobení – prostě čistou kávu! Tmavě pražená Brazílie pro něj bude díky své výrazné a intenzivní chuti tím pravým, silnější čokoládové tóny z ní dělají ideálního kandidáta na espresso.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býk si rád užívá pohodlí a luxus, a proto si ke kávě rád sedne a vychutná si ji hezky v klidu a míru. Cappuccino s jemnou pěnou a bohatou chutí je pro něj perfektní volba. Nejde tu jen o kávu, ale o celý rituál. Příjemné prostředí, pohodlná židle a káva, která se dá popíjet klidně celé dopoledne – to je přesně to, co Býk potřebuje. Středně pražená Brazílie je spolehlivě chuťově konzistentní a krémová, k tomu jemně mléčná chuť cappuccina a šálek plný pohody je na světě.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Asi každý, kdo pije kávu, má svou nejoblíbenější úpravu kávového nápoje. Souhlasí váš výběr s tím, co napovídá vaše znamení?Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou nepředvídatelní, kreativní a vždy v pohybu. Horká káva jim možná přijde trochu nudná – raději si vyberou něco svěžího a dynamického, třeba ledovou kávu. Potřebují totiž něco, co se hodí ke každé situaci a co lze upravit podle nálady. Káva s ledem, mlékem, sirupem nebo bez – to je na nich! Blíženci nejsou fanoušky jednoho stylu, takže jim vyhovuje variabilita. Doporučit jim lze třeba promytím zpracovanou Ugandu – je osvěžující a dynamická, což přesně zapadá k jejich povaze.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Rak má rád tradici, nostalgii a útulné chvíle. Vídeňská káva, bohatě zdobená dotuha ušlehanou šlehačkou a třeba vylepšená kapkou likéru, je přesně to, co ho zahřeje na duši. Tento nápoj má v sobě dávku sladké lásky, která odráží Rakovu emocionální povahu. Kávu si rád dopřeje doma, v klidu a obklopen blízkými. Ideálně silně pražená káva, která se skvěle snoubí se sladkostí smetany. Kdyby Rak volil jednodušší kávu, kde její příchuť víc vynikne, na filtr je pro něj výborná například Guatemala.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lev potřebuje něco efektního, co bude zářit stejně jako on sám. Latte macchiato s výraznými vrstvami mléka a kávy je nejen lahodné, ale i vizuálně atraktivní. Toto znamení miluje, když je středem pozornosti, a takový nápoj mu to perfektně umožní: Vždyť kdo by si nevšiml někoho, kdo si objednává nejkrásnější kávu v kavárně? Stejně tak u něj najdou bezpečný přístav méně obvyklé nápoje, jako je espresso tonik, nebo dokonce espresso martini. Z odrůd lze doporučit elegantní, ale výraznou Kolumbii.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Latte macchiatto je krásné a nápadné a ke Lvům se dokonale hodíFoto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panna je precizní, organizovaná a miluje detaily. Je tak pro ni naprosto ideální filtrovaná káva, která umožňuje plně kontrolovat každý krok přípravy, ať už se chystá pomocí aeropressu, V60 nebo chemexu. Toto znamení si užívá, když může mít nad věcmi dohled, a výsledkem je čistý, perfektně vyvážený šálek kávy. Středně až lehce pražená Keňa, která umožňuje vyniknout jemným chutím, je pro Pannu jako stvořená. Příprava kávy je pro ni meditace a způsob, jak se soustředit, zahájit pracovní rituál nebo oddělit jednu část dne od druhé.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy milují rovnováhu a eleganci, takže flat white je pro ně ideální kávový nápoj. Kombinuje kávu a mléko v dokonalém poměru, bez přílišného objemu mléka, jak to bývá u latte, a bez drsného efektu espressa. Toto znamení ocení jemnost, harmonii chutí a estetiku servírování. Mírně pražená Kostarika s vyváženou a jemnou chutí a krémová mléčná pěna – to je přesně to, co si Váhy rády vychutnají při klidné konverzaci v hezké kavárně. Káva je pro ně totiž nejen povzbuzení, ale také prostředkem k uvolnění a příjemné konverzaci.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štír je intenzivní a tajemný – a přesně taková je i jeho káva. Ristretto, krátká a extra silná verze espressa, je pro něj ideální. Tento kávový nápoj má v sobě kofein koncentrovaný do malé, ale úderné dávky. Štír neocení žádné zbytečnosti – chce svoje kafe rychlé, silné a přímé, přesně jako jeho osobnost. Tmavě pražená káva je pro něj nezbytnost. Z odrůd se pak hodí třeba Kuba s čokoládově hlubokou studnicí chuti, stejně intenzivní, jako je štíří povaha.

Foto: luckyraccoon, Shutterstock.com

Ristretto pro Štíra. Malé espresso s hustou pěnou, to je to pravé pro ŠtíryFoto: luckyraccoon, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelec je dobrodruh, který nemá čas na složité kávové rituály. Potřebuje něco jednoduchého, co může pít na cestách – třeba americano. Tento nápoj je pro něj dostatečně silný, ale ne tak intenzivní jako espresso. Je to káva, kterou může rychle připravit, vzít do termosky a vydat se za dobrodružstvím. Lehká nebo středně pražená káva, která není příliš hořká, je pro Střelce pravá volba. Na přípravu jeho americana se bude rozhodně hodit Peru s plným tělem a jemně sladkými tóny.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozoroh je praktický a cílevědomý – nepotřebuje žádné zbytečné komplikace. Pro něj je ideální klasická překapávaná káva, silná, jednoduchá a bez přidaných serepetiček. Toto znamení ocení kvalitní pražení a čistou chuť kávy – bez mléka, cukru nebo šlehačky. Je to káva, kterou si může dopřát při práci nebo během přemýšlení nad svými cíli. Tradiční Kolumbie je správně silná, pokud se navíc přidá střední až tmavé pražení, Kozoroh si rozhodně užije „to své“. Konzervativnější starší ročníky pak nejspíš sahají po klasickém turkovi.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnář je inovativní, originální a vždy hledá něco nového. Cold brew, káva připravovaná studenou extrakcí, je pro něj jako stvořená. Tento moderní způsob je plný zajímavých chutí a nových možností. Vodnář ocení metodu, se kterou může experimentovat, a také jemnou chuť, již vzniká dlouhým louhováním. Světle pražená káva, která vynikne v cold brew procesu, je pro něj ideální, vhodná je třeba moderní a zábavná Indonésie nebo něco opravdu speciálního s ovocnou fermentací.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou snivé, citlivé a mají rády jemné a uklidňující nápoje. Café au lait, kombinace kávy a teplého mléka, tentokrát však bez pěny, je pro ně dokonalá volba. Tento nápoj je hladký a krémový, přesně takový, jaký Ryby potřebují, aby se uvolnily a užívaly si svůj snový svět – a klidně si dají kávu bez kofeinu. Toto znamení miluje, když se může schoulit s šálkem jemné kávy a uniknout na chvíli realitě. Světle pražená Uganda, jež je i sama o sobě jemná a snová, s dostatkem mléka jim poskytne přesně ten uklidňující zážitek, který hledají.

Kávový slovník

Espresso: 7 až 10 gramů mleté kávy je extrahováno pod tlakem 9 barů. Výsledkem je silný, koncentrovaný nápoj o objemu 25 až 35 ml. Snoubí se v něm sladkost s hořkostí a kyselostí, spolehlivě vás nabudí a jeho intenzivní chuť přetrvá v ústech i několik minut.

Double espresso: K přípravě double espressa použijte 16 až 21 g mleté kávy. Při extrakci vznikne nápoj o objemu 50 až 60 ml.

Espresso macchiato [makijáto]: Espresso s troškou mléčné pěny v šálku o objemu 60 až 90 ml.

Cappuccino: Nápoj o objemu 150 až 180 ml. Skládá se z espressa, mléka a našlehané mléčné pěny o teplotě 55–63 °C. V dobře připraveném cappuccinu se snoubí typická chuť kávy s nasládlým mlékem.

Flat white: Dvojité espresso a našlehané mléko s velmi jemnou pěnou. Výsledný objem je asi 150 ml. Charakteristická je pro něj maximálně centimetrová pěna.

Caffè latte: Největší z mléčných kávových nápojů, o objemu asi 250 ml. Skládá se z espressa a našlehaného mléka s pěnou.

Americano: Espresso zalité horkou vodou v poměru asi 1 : 5, čímž vznikne větší, ne tak intenzivní černá káva.

Související témata:
Káva bez kofeinu

Načítám