Hlavní obsah

Pohádkové postavy podle horoskopu. Který slavný příběh je osudový právě pro vaše znamení?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Slavné klasické pohádky, ať už lidové, nebo autorské, jsou plné archetypů a symbolů, které často bývají metaforou pro každodenní život. Přečtěte si, která pohádková postava nejlépe odpovídá právě vašemu znamení zvěrokruhu. Poznáváte se, anebo to na vás tentokrát neplatí?

Článek

Původní lidové pohádky vůbec nebyly tak jemné a líbivé, jako jsou jejich současné verze. Naopak, často v nich šlo hrdinům doslova o krk a kdo z nebezpečí vyvázl živý a zdravý, ten si mohl gratulovat. Ale ani slavné umělé pohádkové příběhy (připomeňme třeba zásadní autory, jako byl Hans Christian Andersen Oscar Wilde) nebývají veselé a mnohdy nekončí happy endem. Na druhou stranu však v sobě nesou moudrost a zkušenost skrytou v symbolech a metaforách. Jakým klasickým pohádkám nejvíc odpovídá vaše znamení zvěrokruhu?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou známí svou odvahou a dobrodružnou náturou a jejich spřízněnou duší jsou proto hrdinové, kteří jsou tak trochu lehkomyslní a zároveň plní kuráže: třeba Jack ze slavné anglické pohádky Jack a fazolový stonek. Jeho bezstarostné šplhání kamsi do oblak a pak odvážný souboj s obrem, to obojí zcela zosobňuje beraní odvahu i ochotu riskovat. Také v tomto příběhu cítíte touhu po dobrodružství, výzvě a vzrušení? Druhou možností je pak klasická česká pohádka o Bajajovi – ten bez většího rozmýšlení a s velkým odhodláním vyrazí zabít draka. Jak beranovské!

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou proslulí svou spolehlivostí a věrností, což jsou vlastnosti typické pro pohádkové víly kmotřičky – třeba tu, která v tradiční pohádce o Popelce přičaruje nešťastné dívce krásné šaty, kočár i lokaje. Její neochvějná podpora a odhodlání pomoci přesně odrážejí pečující a spolehlivou povahu Býků – ti si váží stability a jsou vždy ochotní podat pomocnou ruku. A možná se najdou i ve slavném francouzském příběhu o Krásce a zvířeti – toto znamení, jemuž vládne Venuše, totiž velmi oceňuje krásu a půvab. A pak je tu samozřejmě i důraz, který je v této pohádce kladen na pohodlí, jídlo, krásné šaty, dobře vybavenou knihovnu… To všechno je pro Býky zásadně důležité.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Rychlá mysl, důvtip a schopnost se přizpůsobit, to všechno toto znamení nejvíc přibližuje postavám, jako je kocour v botách. Je známý svou inteligencí a mazaností a také tím, že si poradí v každé situaci a umí se s pomocí svého šarmu i osobního kouzla z lecčehos vykroutit – přesně jako Blíženci. Dokážou improvizovat a vždycky se mohou spolehnout na svou vyřídilku, která je spasí i v komplikovaných chvílích. Blízko mají také k Rampelníkovi (říkává se mu i Rumplcimprcampr), což je skřítek, který spoléhá na přesnost a moc slov, libuje si v hádankách a chytračení a rozhovor s ním je jako chůze po minovém poli. A ani s Blíženci nikdy nevíte, na čem právě jste, i když jsou jejich úmysly dobré a čisté.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Velká emotivnost, citlivost a pečovatelské instinkty všech Raků je pojí s postavou krásky, která vysvobodí ze zakletí zvíře. Její soucit a schopnost nahlédnout hlouběji pod povrch až za nehezký vzhled a láska, s níž dokázala o zvíře pečovat, jsou odrazem empatické a starostlivé račí povahy. Kromě toho je vládcem tohoto znamení Luna, astrologická planeta, jež podporuje silné mateřské instinkty. I díky tomu lze s Raky spojit také příběh o Popelce, v němž se nacházejí snad všechny varianty matky – od zlé macechy přes Popelčinu mrtvou idealizovanou maminku až po ochranitelsky mateřskou vílu kmotřičku anebo i samotnou upozaděnou Popelku, která je vždy nápomocná a laskavá ke svému okolí.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Charisma a vůdcovské schopnosti Lva se skvěle odrážejí v postavě moudrých králů z mnoha příběhů – připomeňme třeba krále Miroslava z legendární filmové Pyšné princezny. V trochu negativnější konotaci – vzhledem k jejich touze po pozornosti a potřebě vždy a za všech okolností zářit – lze Lvy spojit s bláhovým nahým vládcem z Andersenovy pohádky Císařovy nové šaty. Kromě toho jsou archetypálně na stejné vlně se žabím králem, který zoufale lpí na svém postavení a hrdosti i v okamžiku, kdy je zakletý do podoby žabáka. A stejně tak je pro toto znamení důležitá jeho vlastní důstojnost a vážnost.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

K tomuto znamení lze bezpochyby přiřadit Bohdanku, sestru sedmera bratrů proměněných v krkavce. Nezdržuje se naříkáním ani mluvením a prostě pilně přede, tká a šije, aby pro ně stihla vyrobit košile, třebaže jí hrozí smrt upálením. I Panny jsou často velmi praktické a odhodlané dotahovat do konce každý úkol, který mají před sebou. Kromě toho zde lze spatřovat také Mařenku z pohádky o Jeníčkovi a Mařence, která chrání svého bratra tím, že mu podstrkuje kosti a klacíky, jež ježibabě naznačují, že je stále příliš hubený. Umí si poradit v těžké situaci a oprostit se od strachu a dalších pocitů, které by jí v tom mohly překážet.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Toto znamení vždy touží po harmonii a rovnováze – a to ho spojuje se Sněhurkou. Ta dokázala udržet klid mezi sedmi trpaslíky s naprosto odlišnými povahami, a navíc si ji (téměř) každý zamiloval, jen co ji potkal. To je pro Váhy typické – je velmi snadné si je oblíbit, člověku přirostou k srdci, ani neví jak. A navíc to bývají velcí diplomaté. Nesnášejí konflikty a dokážou sblížit i naprosto odlišné strany, které by jinak k sobě cestu nejspíš nikdy nenašly. V jiném ohledu je pak možné spojit toto znamení s Šípkovou Růženkou – Váhy totiž občas dlouho vyčkávají a nechají se zmítat osudem, než aby samy začaly jednat.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři tohle neuslyší rádi, ale z určitého úhlu pohledu jsou tak trochu jako ježibaba z pohádky o Jeníčkovi a Mařence. Nejde o to, že by snad chtěli škodit či ubližovat. Spíš je právě tato postava skvělým ztělesněním jejich samotářství a touhy žít v klidu a po svém někde daleko od ostatních, kde jim do života nemůže nikdo mluvit. Štíři dělají věci tak, jak chtějí, a ne tak, jak se má – klidně by si postavili i tu chaloupku z perníku, kdyby po tom jejich srdce zatoužilo. Spojit si je lze také se zvířetem ze slavného příběhu o Krásce a zvířeti, tedy s postavou, která na první pohled působí opravdu hrozivě, ale skrývá citlivé a něžné nitro.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Jak lépe charakterizovat toto znamení než jako Červenou karkulku! Tihle dobrodruzi se do všeho vrhají po hlavě a bez bázně a hany – přesně jako malá holčička, která si jen tak vyrazí bez ochrany do lesa, kde na ni číhá veliké nebezpečí. Jsou navíc brutálně upřímní, stejně jako pohádková hrdinka, jež se milované babičky bezelstně ptá na velikosti zubů i očí. A stejně jako Červená karkulka vynikají Střelci jakousi naivitou, která jim někdy brání vidět ve světě kolem to zlé. Tihle bezelstní dobrodruzi krouží světem se srdcem na dlani. Kdybychom to vzali obecněji: archetyp královského šaška či blázna – právě to bývají Střelci.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Se znamením Kozoroha si lze rozhodně spojit pohádku O třech prasátkách, jejímž ústředním tématem je tvrdá práce, pečlivost a vzájemná podpora trojice ústředních hrdinů. A právě to jsou pro Kozorohy extrémně důležité vlastnosti a motivy, které utvářejí jejich povahu a chování. Také je lze přirovnat k Locice – je sice uvězněná vysoko ve věži, nikdy se však nevzdá svého snu, že se dostane ven. Navíc si stejně jako Locika dokážou poradit se samotou – ve vlastní společnosti je Kozorohům vlastně dost dobře.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáře lze rozpoznat jakožto ošklivé káčátko ze stejnojmenné pohádky. Jsou také zcela jiní než všichni ostatní, nesplňují očekávání, která jsou na ně kladena, vymykají se z „normálu“. A většinou až později svět pochopí jejich skutečnou hodnotu a výjimečnost, spatří krásu, která v nich byla od samého počátku. Archetypálně jsou pak Vodnáři spjati s nejrůznějšími divoženkami a podobnými nezkrotnými lesními mrškami, které se nenechají ovlivňovat lidmi, nebojí se dělat neplechu a mají zkrátka na prvním místě vlastní hlavu a svobodu.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou trochu jako malá mořská víla, která se pro své sny vzdala sebe samé, svého hlasu i své nadpřirozené podstaty. Také ony se umějí obětovat pro svoje ideály a snů mají věčně plnou hlavu. Věří v dobro a lásku, někdy až naivně, ale především hodně romanticky. A nedělá jim potíže rozdat se kvůli ostatním. Kromě malé mořské víly v nich pak lze spatřovat i Popelku, která umenšuje sebe samu, uklízí a plazí se v nepořádku pro lidi, kteří ji nedocení, a někdy se zdá, že si snad chce upřít i to, po čem skutečně touží – tedy vyrazit na ples. Ryby se totiž často jen tak mimochodem dostávají do role oběti.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Související témata:
Film Sedmero krkavců
Hans Christian Andersen
Oscar Wilde

Načítám