Článek
Asi tušíte, že podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory nemá holandský řízek původ v Nizozemí, ale spíše v kuchyních mlsných jazýčků z Čech. To by každopádně nemělo nikoho odradit od jeho přípravy – mleté maso zůstává kolikrát šťavnatější a rozteklý sýr s nasekanou petrželkou mu zase dodá nový chuťový rozměr.
VAŘENÍ NÁS BAVÍ
Mleté řízky se sýrem
Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého vepřového (dobrá je plec s nižším obsahem tuku), 150 g sýra (gouda, ementál, eidam, čedar), hrst petržele, sůl, pepř, hladkou mouku, 1–2 vejce, strouhanku, řepkový olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
Postup: Maso dost opepřete, podle chuti osolte (pozor přitom na slanost sýru!) a smíchejte s nasekanou petrželí a jemně nastrouhaným sýrem.
Navlhčenýma rukama pak z hmoty tvarujte 8 placiček, které uprostřed trochu stlačte, protože se při smažení vyboulí. Řízky pak obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném lehce osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Pozvolna dozlatova smažte v dostatečné vrstvě oleje, sádla nebo přepuštěného másla. Hotové řízky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Já je podávala s bramborovou kaší (uvařené brambory osolíte a s trochou másla a mléka rozmixujete nebo rozšťoucháte), okurkovým salátem (okurku osolíte, opepříte, lehce osladíte a okyselíte octem) a nakládanými okurkami, ale nic nezkazíte ani vařenými bramborami nebo míchaným salátem.
Jestli vám tento řízek nebyl dost dobrý, inspirujte se a vyberte si některý z jiných receptů na nejlepší řízky. Vyzkoušejte i klasické karbanátky jako od babičky.