Článek
Postup
01.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte s třtinovým cukrem a citronovou šťávou a nechte chvíli odležet.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny, pak jedno po druhém zašlehejte vejce o pokojové teplotě: teprve když je jedno vejce zcela zapracované, přidejte další. Mouku promíchejte se solí, práškem do pečiva a skořicí.
JABLEČNÉ MOUČNÍKY JSOU NEODOLATELNÉ
03.
Do máslové směsi zamíchejte moučnou směs a vanilkový extrakt. Když je těsto hladké, vmíchejte připravená jablka včetně tekutiny. Nalijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a pozvolna pečte asi 80 až 90 minut dozlatova. Kdyby povrch příliš rychle tmavl a střed byl stále syrový (poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli a ta je po vytažení mokrá), překryjte formu alobalem.
04.
Upečený koláč nechte asi deset minut vychladnout, pak jej vyklopte a počkejte, až vystydne úplně.
Jaký jablečný moučník máte nejraději? Kynutý koláč na plech s jablky, jablečný páj anebo jablečný koláč s drobenkou?