Článek
Vůně pečené kachny patří k vánočním svátkům stejně jako smažený kapr. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu, a to včetně snadné přílohy - výtečného karlovarského knedlíku a dušeného zelí. A pokud se bojíte, že kachna bude tuhá, obavy stranou! Máme pro vás skvělý trik.
Postup
01.
Kachnu ze všech stran osolte a okmínujte. Vložte ji prsy nahoru do pečicího sáčku, podlijte troškou vody, uzavřete a do sáčku udělejte nahoře několik dírek, aby mohla unikat pára. Pytlíky koupíte v drogerii, supermarketu i na internetu, ale pokud je neseženete, klidně dejte kachnu do velkého pekáče s víkem. Pečte asi dvě hodiny při 180 °C doměkka. Pomalejší, ale chutnější varianta je maso péct na 120 °C klidně i přes noc.
02.
Nyní se pusťte do zelí: najemno pokrájenou cibulku nechte pozvolna změknout na troše sádla (ideální je kachní, které z masa odříznete před pečením), zasypejte ji cukrem a nechte zkaramelizovat. Poté vmíchejte nakrouhané zelí, oloupaná a na plátky pokrájená jablka, sůl, ocet a koření. Zalijte vínem a 500 ml vody a pod pokličkou duste. Když je zelí skoro měkké, zasypejte ho moukou (zahušťování můžete samozřejmě vynechat) a duste ještě alespoň 10 minut. Na závěr dolaďte solí, octem či cukrem.
03.
Rohlíky pokrájejte na kostičky a buď nechte oschnout na vzduchu, nebo je dejte na chvíli do trouby ke kachně, aby ztvrdly. Žloutky prošlehejte se solí, mlékem, rozpuštěným máslem, moukou a muškátem.
04.
Touto směsí zalijte připravené kostičky pečiva. Opatrně vmíchejte i nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh. Z hmoty pak na pruhu potravinářské fólie vytvořte dvě šišky, zabalte je jako bonbon a po stranách zauzlíkujte. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.
05.
Knedlíky vařte 25 minut, v polovině je pomocí vařečky otočte. Po vyndání je ihned několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára. Z fólie pak knedlíky stačí vybalit až před krájením.
06.
Když je kachna měkká, odstraňte pečicí pytlík nebo odklopte víko pekáče a pečte ji ještě asi 30 minut odkrytou, aby se hezky opekla kůrčička. Podávejte se zelím, knedlíky a výpekem.