Hlavní obsah
3,1
(126)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pozvěte rodinu či kamarády na poctivý slavnostní oběd a pochutnejte si spolu na perfektně připravené kachně. Opovažte se ji ale odbýt kupovanou přílohou! Tato příležitost si žádá domácí karlovarský knedlík a voňavé zelí s jablky. Uvidíte, že s naším receptem se vám všechno povede na jedničku!

30 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Kachna
  • 1 ks kachny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
Karlovarský knedlík
  • 7 ks rohlíku
  • 150 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
Zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 lžíce octa 8%
  • 2 ks jablek
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky skořice
  • 6 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Vůně pečené kachny patří k vánočním svátkům stejně jako smažený kapr. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu, a to včetně snadné přílohy - výtečného karlovarského knedlíku a dušeného zelí. A pokud se bojíte, že kachna bude tuhá, obavy stranou! Máme pro vás skvělý trik.

Postup

01.

Kachnu ze všech stran osolte a okmínujte. Vložte ji prsy nahoru do pečicího sáčku, podlijte troškou vody, uzavřete a do sáčku udělejte nahoře několik dírek, aby mohla unikat pára. Pytlíky koupíte v drogerii, supermarketu i na internetu, ale pokud je neseženete, klidně dejte kachnu do velkého pekáče s víkem. Pečte asi dvě hodiny při 180 °C doměkka. Pomalejší, ale chutnější varianta je maso péct na 120 °C klidně i přes noc.

Foto: Eva Malúšová

I tradiční jídla můžete vylepšit moderními vychytávkami – v pečicím sáčku se maso rovnoměrněji propeče a nemusíte ho podlévatFoto: Eva Malúšová

02.

Nyní se pusťte do zelí: najemno pokrájenou cibulku nechte pozvolna změknout na troše sádla (ideální je kachní, které z masa odříznete před pečením), zasypejte ji cukrem a nechte zkaramelizovat. Poté vmíchejte nakrouhané zelí, oloupaná a na plátky pokrájená jablka, sůl, ocet a koření. Zalijte vínem a 500 ml vody a pod pokličkou duste. Když je zelí skoro měkké, zasypejte ho moukou (zahušťování můžete samozřejmě vynechat) a duste ještě alespoň 10 minut. Na závěr dolaďte solí, octem či cukrem.

Foto: Eva Malúšová

Červené zelí s jablky, sladkým kořením a červeným vínem je důstojným doprovodem kachní pečínkyFoto: Eva Malúšová

03.

Rohlíky pokrájejte na kostičky a buď nechte oschnout na vzduchu, nebo je dejte na chvíli do trouby ke kachně, aby ztvrdly. Žloutky prošlehejte se solí, mlékem, rozpuštěným máslem, moukou a muškátem.

Foto: Eva Malúšová

Kostičky pečiva můžete nechat oschnout na vzduchu nebo jim trochu pomoct v trouběFoto: Eva Malúšová

04.

Touto směsí zalijte připravené kostičky pečiva. Opatrně vmíchejte i nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh. Z hmoty pak na pruhu potravinářské fólie vytvořte dvě šišky, zabalte je jako bonbon a po stranách zauzlíkujte. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.

Foto: Eva Malúšová

Válečky vytvarujte rovnou na fólii, v níž se budou i vařit. Nebojte se, knedlíkům nic neudělá!Foto: Eva Malúšová

05.

Knedlíky vařte 25 minut, v polovině je pomocí vařečky otočte. Po vyndání je ihned několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára. Z fólie pak knedlíky stačí vybalit až před krájením.

06.

Když je kachna měkká, odstraňte pečicí pytlík nebo odklopte víko pekáče a pečte ji ještě asi 30 minut odkrytou, aby se hezky opekla kůrčička. Podávejte se zelím, knedlíky a výpekem.

Foto: Eva Malúšová

Na závěr kachnu dopečte odkrytou, aby měla kůrčičku přesně podle vaší chutiFoto: Eva Malúšová

Načítám