Článek
Skupina vědců v Japonsku prováděla před časem pokusy na potkanech a narazila na zajímavý objev. Když do potravy zvířat zamíchala hlívu ústřičnou, potkani přestávali jíst a hubli. Snědli toho o padesát procent méně, a výzkumníci tak došli k závěru, že hlíva ústřičná funguje při hubnutí.
V té době už se vědělo, že houba vykazuje blahodárné účinky na lidské zdraví. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K, dále draslík, zinek, selen, bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu. Říká se jí elixír věčného mládí.
„Působí příznivě na regeneraci a zabraňuje přetučnění jater, snižuje hladinu tuků v krvi a hladinu cholesterolu v krvi, příznivě působí na krevní tlak,“ uvádí mykoložka Anna Lepšová, která předchozí výzkum o hubnoucích potkanech zveřejnila v knize Houby jako elixír života.
Hlíva ústřičná patří mezi nesledovanější houby po celém světě, účinky na zdraví nejvíce zkoumají vědci v Japonsku a na Slovensku a podle Anny Lepšové jsou jejich zprávy povzbuzující.
Na srdce i rakovinu
Hlíva ústřičná je velmi rozšířená houba, která roste i v Česku. Má ráda chlad, nejčastěji se proto objevuje v říjnu a v listopadu. Najdete ji na živých nebo odumřelých listnatých stromech, vzácně na jehličnanech. A pokud chcete jít na jistotu, k dostání je ve většině supermarketů – patří totiž mezi nejčastěji pěstované a prodávané houby na světě.
Do jídelníčku Čechů se dostává pozvolna, ačkoli přibývá lidí, kteří si oblíbili její chuť. Zároveň se zvyšuje počet těch, kteří hlívu vyhledávají právě kvůli jejím léčivým účinkům – ať už v přírodním stavu nebo v podobě kapslí z lékárny.
Hlíva ústřičná je velmi prospěšná při snižování hladiny cholesterolu a ukazuje se, že při jejím dlouhodobém užívání se snižuje poškození cév a působí dobře na srdce. Posiluje imunitu, což se bude hodit v nadcházejících podzimních sychravých dnech, působí proti chronickým zánětům, a dokonce se mluví o jejím vlivu na léčbu rakoviny.
„V průběhu posledních padesáti let se postupně zjistilo, že jedlé houby obsahují látky, které potlačují výskyt rakoviny,“ zmiňuje mykoložka Anna Lepšová a dodává: „Na Slovensku zjistili, že hlíva ústřičná ve stravě snížila množství nádorů v tlustém střevě u pokusných potkanů. Nejvíce se projevil účinek vlákniny plodnic, který na sebe vázal toxickou karcinogenní látku.“
Neznamená to, že houba vyléčí rakovinu, ale může působit preventivně, a podle některých vědeckých poznatků má vliv na rakovinové změny v těle. Ovšem na to bude třeba ještě mnoho testů.
Hlíva z lékárny
Jak získat co nejvíc cenných látek z hlívy? Jako v případě ovoce a zeleniny uděláte nejlíp, když si uvaříte jídlo z čerstvé hlívy, než abyste ji kupovali v lékárně. Ovšem pokud potřebujete posílit imunitu, těžko si budete dávat houbové jídlo denně. V tom případě jsou lepší kapsle, balení padesáti tablet vás vyjde zhruba na dvě stě korun. Těhotné ženy musí konzultovat léčbu s lékařem a pozor by si měli dát chronicky nemocní.
„Hlíva by se neměla užívat v kombinaci s některými léky, které se používají v terapii zvýšené hladiny cholesterolu,“ říká lékárník Tomáš Florian ze sítě lékáren Dr. Max.
Ten navíc upozorňuje, že hlíva v kapslích patří mezi doplňky stravy a její účinky v oblasti snižování cholesterolu a pozitivního ovlivnění imunity nebyly nikdy dostatečně prokázány. „Na druhé strané pokud někomu hlíva ústřičná vyhovuje, má s ní pozitivní zkušenosti v oblasti svého zdraví, tak nevidím důvod, proč by ji člověk neměl užívat,“ dodává lékárník.
A co vy, už jste hlívu ochutnali?