Hlavní obsah

Hitparáda koláčů: 3 úžasné recepty plné letního ovoce

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Úroda českého letního ovoce je v plném proudu a to je skvělá záminka pro nás mlsouny – co jiného také se všemi těmi přebytky dělat než z nich péct lahodné ovocné koláče?

Článek

Nějakou tu „buchtu na plech“ nebo hrníčkový koláč do remosky ve svém repertoáru určitě máte, ale pečené ovocné dezerty mohou mít různé podoby. Já jsem dneska vsadila na hříšně čokoládové košíčky s rybízem (ze zahrádky jsem měla jen červený, ale boží jsou i s černým), tvarohový koláč s borůvkami a nenápadný, ale o to lepší mandlový koláč s meruňkami. Poctivě jsem ochutnala od každého a musím říct, že to dopadlo nerozhodně.

Čokoládové košíčky s rybízem

Na asi 16 muffinů potřebujete: 100 g másla, 100 g cukru krupice, 6 lžic holandského kakaa, ¼ lžičky soli, 2 vejce, 120 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 220 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, 100 ml mléka, hrnek červeného nebo černého rybízu

Na krém: 200 g hořké čokolády, 90 g másla, 200 g smetany ke šlehání, 2 lžíce rybízového likéru Cassis (lze vynechat), 2 lžíce holandského kakaa

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnatý nakyslý rybíz vytváří spolu s hořkou čokoládou přímo dekadentní kombinaciFoto: Jakub Jurdič

Postup: Změklé máslo ušlehejte s cukrem, kakaem a solí, vmíchejte vajíčka a nakonec i jogurt, mouku, sodu, mléko a rybíz. Muffinové formičky vyložte papírovými košíčky, do 2/3 naplňte těstem a pečte asi 20 minut při 180 °C. Mezitím rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou, vmíchejte kakao a likér a nechte zatuhnout. Vychladlé muffiny zdobte pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou. Kdyby vám krém mezitím ztuhl moc, znovu ho trochu rozehřejte, aby se s ním pracovalo lépe.

Tip: Pro lehčí verzi použijte místo čokoládového krému pařížskou šlehačku.

Křehký borůvkový koláč s tvarohem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g másla, ½ lžičky soli, lžíci moučkového cukru, 6 lžic vody

Na náplň: 500 g tučného tvarohu, 100 g Lučiny, ½ lžičky skořice, 90 g cukru krupice, 3 vejce, 1,5 hrnku čerstvých nebo mrazených borůvek (asi 350 g)

Foto: Jakub Jurdič

Klasické kombo tvarohu a borůvek ovoňte špetkou skořice a doplňte křehkým máslovým těstemFoto: Jakub Jurdič

Postup: Mouku, máslo, sůl a cukr promixujte nebo rozemněte na strukturu drobenky a poté vodou rychle spojte na hladké těsto. Nechte ho asi půl hodiny v chladu odležet a potom jím vyložte koláčovou formu (šikovná je ta s odnímatelným dnem), dno několikrát propíchejte vidličkou (pro jistotu ho můžete ještě přikrýt kolečkem z pečicího papíru, které zatížíte suchými luštěninami), aby se během pečení nevypouklo, a pečte 15 minut při 180 °C.

Předpečený korpus nechte trochu vychladnout, polijte ho náplní z tvarohu ušlehaného s Lučinou, skořicí, cukrem a vajíčky a posypte borůvkami. Koláč pak vraťte do trouby na dalších 40 minut. Nejlépe se krájí, když ho do druhého dne schováte do lednice (to o něm ale nesmí nikdo vědět).

Meruňkový koláč s mandlemi

Na plech 20 x 30 cm potřebujete: 125 g másla, 80 g cukru, 2 lžíce medu, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí, lžičku jedlé sody, ¼ lžičky soli, 80 ml mléka, 6 zralých meruněk, lžíci cukru krupice, lžíci mandlových lupínků

Foto: Jakub Jurdič

Meruňkový koláč vypadá nenápadně, ale jemné mandlové těsto, šťavnaté ovoce a křupavé lupínky vás přesvědčí, že v jednoduchosti je krásaFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Máslo ušlehejte s cukrem, medem a vejci, vmíchejte mouku, mandle, sodu a sůl a zřeďte mlékem. Nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, poklaďte na plátky pokrájenými meruňkami, posypejte cukrem a mandlovými lupínky a pečte 30 až 40 minut, nebo až je špejle po zapíchnutí do těsta suchá.

Jaký je váš letní ovocný evergreen? Prozraďte recept ostatním čtenářům!

Načítám