Článek
Sója má správný poměr bílkovin a neobsahuje nezdravý cholesterol, to jsou asi hlavní důvody, proč si ji dopřát. Výrobky z ní, zvláště pak klíčky, pomáhají revmatikům, při artrózách, diabetikům, alergikům. Posilují například nervový systém a krevní oběh. Pokud necháte sóju naklíčit, vzroste v ní mnohonásobně obsah vitaminů. To jsou tedy důvody, proč ji do jídelníčku zařadit, ale je potřeba si správně vybrat, v jaké podobě.
Na co pozor při konzumaci sóji
„Ideální je konzumovat ji kvašenou, tedy fermentovanou. V neupraveném stavu obsahuje enzym trypsin, který znemožní její trávení – a ten je zapotřebí máčením, vařením a kvašením zničit,“ upřesňuje poradkyně pro zdravý životní styl Jarka Kučmášová.
Jestliže tedy chcete sóju zařadit do svého jídelníčku pravidelně, pak si vyberte například z těchto výrobků z fermentované sóji: miso, shoyu omáčku či tempeh a natto. „Tyto výrobky mohou nahradit maso či uzeniny. Všechny obsahují navíc i něco, co dnešní člověk téměř ve stravě nemá – živé enzymy. Na jmenované navíc nemůže vzniknout alergie,“ říká Jarka Kučmášová.
Pokud jde o výrobky z nefermentované sóji, tedy sójové boby, pak platí, že se nemají dávat dětem do jednoho roku – stejně jako med nebo arašídy. Mohla by vzniknout alergie. Vždy je lepší ochutnat a vyzkoušet, jaké sójové výrobky vám „sednou" a ty pak zařadit do jídelníčku. Různé výrobky můžete totiž různě snášet – například z hlediska trávení.
Jaké výrobky ze sóji si vybrat?
Čeho si tedy všímat, pokud chcete kvalitní sójový výrobek? „Vždy čtěte složení, protože například sójová omáčka může být také plná éček, cukru a soli. Sójové mléko může být hlavně z kukuřičného sirupu a ztuženého sójového oleje, který není tak zdravý. Proto čtěte na obalech, kolik sóji ve výrobku je a v jaké formě,“ radí Jarka Kučmášová a dodává: „Nefermentované výrobky, tedy všechny, které jsou zpracovány jinak než kvašením, nedoporučuji jíst moc často, tedy například denně.“
Našli jsme pro vás na trhu pár příkladů výrobků, které jsou ze sóji, a zeptali se Jarky Kučmášové, co si o nich z hlediska zdravé výživy myslí.
Sójový nápoj alpro
Složení:pitná voda, loupané sójové boby (4,1%), maltodextrin (vláknina), fruktóza, cukr, uhličitan vápenatý, regulátor kyselosti (dihydrogenfosforečnan draselný), jedlá mořská sůl, aroma, stabilizátor (guma gellan), vitaminy (riboflavin, B12, D2), přírodní aroma. Cena:1 litr asi za 53 Kč
Komentář: Z hlediska zdravé výživy by bylo ideální, kdyby nápoj obsahoval jen vodu a předvlhčenou sóju. Ostatní jsou navíc, tyhle dvě naprosto stačí.
Zajíc, sójový nápoj
Složení: sušený kukuřičný sirup, sójová složka 26,4 % (částečně ztužený sójový olej, sójová bílkovina), vláknina inulin 7,5 %, sladidlo maltitol, regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, kaseinát sodný, probiotická kultura Bacillus coagulans, protispékavá látka oxid křemičitý, jedlá sůl, aroma, barvivo karoteny. Cena:400 g přibližně za 45 Kč
Komentář: Tady je sója v podobě oleje a bílkoviny, tedy ne ideální – navíc podle složení je v nápoji největší podíl kukuřice, ne sóji, jak by název napovídal.
Bio tofu uzené
Složení:voda, sójové boby 20 %, sójová omáčka, 4 % (voda, sójové boby), pšenice, mořská sůl, zeleninový bujon (jodidovaná kořenicí sůl, kvasnicový extrakt, bramborový škrob), cukr, bylinky, celer, mrkev, cibule, pepř, zázvor, česnekový prášek, rajčatovo-paprikový prášek, kurkuma, muškát, špenát, mořská sůl, bylinky, zahušťovadlo (síran vápenatý, nigari), uzeno bukovým dřevem. Cena:200 g asi za 54 Kč
Komentář: Asi bych hledala výrobek, který by neměl tolik ingrediencí... Co se obsahu sóji týče, je ale v pořádku. Obecně platí, že čím méně položek ve složení, tím lépe. Na trhu najdete i výrobky, které obsahují pouze vodu, sójové boby a nigari.
Jogurt sójový SOJADE bifidus natur
Složení: Sójový nápoj (přírodní pramenitá voda, sójové boby 8 %), živé kultury Bifidus a Lactobacillus acidophilus. Cena: asi 49 Kč za 400 g
Komentář: Tento výrobek považuji za vhodný, protože obsahuje živé kultury, které mohou usnadnit trávení sóji, a tak i přechod na dietu bez kravského mléka.
Sójová omáčka Kikkoman
Neobsahuje žádné konzervační látky ani glutamáty. Má jemnou a vyváženou chuť. Složení: fermentovaná směs solného roztoku, pšeničný slad a sójové boby. Cena:150 ml asi za 49 Kč
Komentář: To je právě druh omáčky, kterou můžete konzumovat denně a prospívá zdraví, neboť je sója v tomto případě fermentovaná.
Sójové maso
Vyrábí se z čistých, odtučněných sójových vloček rozemletých na mouku. Neobsahuje lepek ani laktózu, má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje cholesterol. Složení: Odtučněná sójová mouka. Cena: 100 g přibližně za 15 Kč
Komentář: Tohle se mi nelíbí vůbec. Podle mne je to mrtvá potravina, kterou nevidím důvod konzumovat vůbec. Obsahuje sójovou mouku a ještě ke všemu průmyslově upravenou, tedy odtučněnou.
Pokud chcete konzumovat sóju pravidelně, volte raději fermentovanou. V případě ostatních variant hledejte výrobky, které mají co nejjednodušší složení a sóju v co nejpřírodnějším provedení – tedy ne moc továrně zpracovanou – odtučněnou, v podobě sójového oleje...
V jaké formě se objevuje sója ve vašem jídelníčku – tedy jestli vůbec? Napište nám!