Článek
Už dlouho si všímám, že ať se na party připraví sebevychytanější jídlo, vždycky stejně mezi prvními mizí klasické jednohubky s česnekovkou. To je sice špatná zpráva pro všechny náročné hospodyňky, ale pro nás to znamená spíše to, že se ji pokusíme trošku vylepšit – dneska hermelínem a sladkou paprikou. Na hermelínové vlně už zůstaneme a uděláme si ho i naložený se sušenými rajčaty a zapečený ve slaninovém kabátku a s brusinkovo-ořechovou náplní. Taky teď nevíte, do čeho se pustit dřív?
Naložený hermelín se sušenými rajčaty
Na 4 porce potřebujete: 4 sýry s bílou plísní, 5 sušených rajčat v oleji, 6 stroužků česneku, lžičku oregana, ¼ lžičky soli, 1 červenou cibuli, čerstvé oregano, rozmarýn nebo tymián na ozdobu, feferonky nebo chilli papričky, 1 bobkový list, slunečnicový olej
Postup: Sýry podélně prokrojte a naplňte směsí rozmixovaných scezených rajčat, prolisovaného česneku, oregana a špetky soli (jestli se vám nechce špinit mixér, vše stačí najemno nasekat). Poloviny sýrů k sobě přiklopte, podle velikosti sklenice případně rozpulte a plňte do vyčištěné sklenice střídavě s plátky cibule, snítky bylinek a chilli papričkami. Přidejte bobkový list a zalejte slunečnicovým olejem tak, aby bylo vše ponořeno. Nechte alespoň 2–3 dny při pokojové teplotě nebo 5 dní v lednici odležet.
Tip: Hermelín je báječný i naplněný domácím ajvarem nebo pikantním pestem.
Hospodské klasiky
Hermelínová sýrová pomazánka
Potřebujete: 200 g plísňového sýra, 1–2 lžíce majonézy, 200 g čerstvého sýra (Lučina, Gervais, Žervé), lžičku sladké papriky (já dala uzenou), ½ lžičky pálivé papriky, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, lžičku plnotučné hořčice, hrst pažitky, jarní cibulky nebo 1 malou cibuli
Postup: Sýr nahrubo nastrouhejte nebo rozmačkejte vidličkou, přidejte majonézu, čerstvý sýr, oba druhy papriky, čerstvě mletý pepř, prolisovaný česnek, hořčici a nasekanou pažitku či jarní nebo klasickou cibulku. Podle chuti případně dosolte nebo ještě přidejte něco z koření a podávejte s čerstvým pečivem nebo topinkami.
Tip: K pikantní sýrové pomazánce jsou naprosto dokonalé domácí pivní preclíky. Vyzkoušejte tuhle na povrchu křupavou a uvnitř perfektně vláčnou dobrůtku podle článku (s postupem krok za krokem) Dokonalá chuťovka: Křupavé kynuté preclíky a pikantní sýrová pomazánka.
Grilovaný hermelín plněný brusinkami a ořechy
Na 2 porce potřebujete: 2 sýry s bílou plísní, lžíci sušených brusinek nebo 2–3 fíky, lžíci vlašských ořechů, malý stroužek česneku, lžičku rozmarýnu nebo tymiánu, 4 plátky sušené šunky nebo libovější slaniny
Postup: Brusinky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku nabobtnat. Sýry podélně rozpulte a lžičkou z nich opatrně vydlabejte vnitřek tak, abyste neprotrhli kůru. Vidličkou pak vnitřek sýru rozmačkejte se scezenými a nasekanými brusinkami nebo fíky, nasekanými ořechy, prolisovaným česnekem a lžičkou bylinek. Směs upěchujte zpátky do sýrů, poloviny k sobě pevně přitiskněte a obalte v sušené šunce nebo slanině. Čím lépe sýry obalíte, tím méně hrozí, že během pečení něco z náplně vyteče. Dejte asi na 15 minut zapéct pod gril nebo do trouby vyhřáté na 180 °C. Podávejte jen tak s pečivem, salátem nebo třeba grilovanou zeleninou.
Tip: Jestli máte rádi pikantní chutě, šunku před pečením potřete ještě trochou chilli omáčky.
Také na večírcích jako první jdete bez zaváhání po sýrovce (bez ohledu na následný česnekový dech)?