Článek
Recept na ham and eggs - lidově zvaný hemenex, tedy sázená vejce na opečené šunce, u nás už natolik zdomácněl, že jeho zkomolený český název dokonce najdete i ve slovníku spisovné češtiny. Pojďte si připomenout občas opomíjenou lahůdku, která se hodí jak ke snídani, tak k večeři.
Postup
01.
Hemenex je nejlepší úplně horký, přímo z pánve – připravte si proto nejdřív všechno, co budete potřebovat k servírování: namažte tenkou vrstvou másla dobrý chléb, omyjte, osušte a najemno nasekejte bylinky – hodí se pažitka, čerstvá petrželka a velmi dekorativně vypadají i různé výhonky mikrozeleniny.
02.
Na přípravu se nejvíc hodí větší a těžká pánev: lehce ji potřete chuťově neutrálním rostlinným olejem (třeba slunečnicovým nebo řepkovým) a rozpalte ji na středně vysokou teplotu. Máslo se na přípravu hemenexu nehodí, přepaluje se.
03.
Na pánev položte dva tři plátky dobré vepřové šunky a krátce ji prohřejte. Chcete-li opravdu dokonalý výsledek, opatrně oddělte do dvou mističek žloutky od bílků. Na prohřátou šunku vlijte bílky a zakružte pánví tak, aby se dobře rozlily po dně. Opékejte asi minutu a přitom občas zakružte pánví. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?
04.
Až bílky zbělají, opatrně na ně nechte z mističky sklouznout i žloutky a společně dopečte další minutu dvě. Podávejte ihned – přidejte špetku čerstvě mletého pepře (pro zamilované třeba červeného), špetku hrubozrnné soli, která na žloutcích krásně křupe, a hrstičku čerstvých bylinek.
Máte raději sladké snídaně? Udělejte palačinky, rodina vás bude milovat!