Článek
Uhlířina, přesbidlo nebo také havířina, to je tradiční levné jídlo ze zbylých brambor. Ale je tak vynikající, že si možná uvaříte brambory i speciálně na tento recept.
Postup
01.
Recept počítá s tím, že využijete zbylé vařené brambory od oběda. Když je nemáte, nejdřív uvařte doměkka pár oloupaných brambor v osolené vodě se špetkou kmínu.
Tip: Vaříte brambory speciálně na toto jídlo? Na začátku dejte víc vody a ke konci varu, když už jsou brambory skoro měkké, k nim rovnou zavařte noky. Voda se pak slije a máte noky i brambory hotové v jednom hrnci.
02.
Do misky rozklepněte vajíčka, osolte, přidejte krupičku a vidličkou dobře rozmíchejte. Polotuhé těsto na noky nechte chvíli odstát.
Tip: Množství krupice v rozpisu je orientační, každé vejce je jinak veliké. Přidejte jí tolik, aby bylo výsledné těstíčko husté asi jako povolená zmrzlina.
03.
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a dobře ji osolte. Kávovou lžičkou vykrajujte z těsta menší nočky (ve vodě nabydou) a házejte je do vařící vody. Až budou všechny noky v hrnci, krátce je povařte (postačí dvě tři minuty), poté sceďte a nechte okapat.
04.
Slaninu nakrájejte na menší kostičky a na středně silném plamenu osmažte ve větší pánvi dokřupava. Hotové škvarky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte chvíli okapat na papírovém ubrousku.
05.
V pánvi ponechte dvě tři lžíce tuku (podle toho, kolik ho slanina pustila, buď část tuku odlijte, nebo naopak ještě přidejte lžíci oleje). Pánev vraťte na oheň, přidejte pokrájené uvařené brambory a scezené noky a krátce opečte: vše míchejte a obracejte opatrně a s citem.
06.
Opečené brambory a noky naložte na talíř, posypejte vyškvařenou slaninou a můžete přidat i trochu smažené cibulky. Posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou, přidejte špetku čerstvě mletého pepře a podávejte ihned s miskou kysaného zelí.
Tyhle rychlé krupicové noky jsou skvělé i jako zavářka, zkuste je přidat do jemné zeleninové polévky s mraženým hráškem. Ze zbytků brambor se dá udělat i další jednoduché a výborné jídlo: sedlácká bída.