Hlavní obsah
3,2
(134)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dávno předtím, než se stal globální hvězdou zelný salát coleslaw, kraloval v českých bufetech jeho „rudý bratr“ – hanácký salát. Prostý a osvěžující... Pamatujete si na něj?

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 300 g červeného zelí
  • 1 ks červené cibule
  • 4 ks kyselých okurek
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Očistěte půl hlávky zelí a nakrouhejte na jemné nudličky. Prosolte a nechte chvíli odstát.

02.

Mezitím oloupejte cibuli (použijte jednu opravdu malou nebo polovinu větší) a nakrájejte na kostičky. Vsypte do velké mísy a přidejte i nadrobno pokrájené kyselé okurky.

03.

Prosolené zelí rukou pořádně promačkejte, použijte sílu. Zelí pustí vodu a zkřehne. Vodu slijte a zelí vložte do mísy k ostatní zelenině.

04.

Přidejte cukr, ocet a špetku pepře. Promíchejte, ochutnejte a případně dosolte.

05.

Nakonec přidejte majonézu a zakysanou smetanu, znovu zamíchejte a nechte v chladu odležet minimálně dvě hodiny. Podávejte jako přílohu k pečenému či smaženému masu nebo jenom tak s krajícem dobrého chleba.

Tip: Experimentujte s octem: místo běžného lihového použijte zdravější bílý vinný nebo jablečný. Další výhodou tohoto pokrmu je, že na rozdíl od jiných salátů z čerstvé zeleniny stáním křehne – můžete ho proto skladovat v lednici i dva tři dny a bude stále chutnější.

Dáváte si rádi hanácký salát, nebo ho vůbec neznáte?

Související témata:

Načítám