Článek
Postup
01.
Očistěte půl hlávky zelí a nakrouhejte na jemné nudličky. Prosolte a nechte chvíli odstát.
02.
Mezitím oloupejte cibuli (použijte jednu opravdu malou nebo polovinu větší) a nakrájejte na kostičky. Vsypte do velké mísy a přidejte i nadrobno pokrájené kyselé okurky.
03.
Prosolené zelí rukou pořádně promačkejte, použijte sílu. Zelí pustí vodu a zkřehne. Vodu slijte a zelí vložte do mísy k ostatní zelenině.
04.
Přidejte cukr, ocet a špetku pepře. Promíchejte, ochutnejte a případně dosolte.
05.
Nakonec přidejte majonézu a zakysanou smetanu, znovu zamíchejte a nechte v chladu odležet minimálně dvě hodiny. Podávejte jako přílohu k pečenému či smaženému masu nebo jenom tak s krajícem dobrého chleba.
Tip: Experimentujte s octem: místo běžného lihového použijte zdravější bílý vinný nebo jablečný. Další výhodou tohoto pokrmu je, že na rozdíl od jiných salátů z čerstvé zeleniny stáním křehne – můžete ho proto skladovat v lednici i dva tři dny a bude stále chutnější.
Dáváte si rádi hanácký salát, nebo ho vůbec neznáte?