Článek
Postup
01.
V malé misce míchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, dokud se nevytvoří řídká kašička.
02.
Do zadělávací mísy robotu prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte vlažné mléko, dvě vejce, kašičku z droždí, nakrájené povolené máslo, zbytek cukru a sůl. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovávat cca 10 minut, aby se máslo zcela zapracovalo do těsta.
03.
Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi 60 minut kynout.
04.
Po vykynutí vyndejte opatrně těsto na vál či silikonovou podložku. S těstem se krásně pracuje a nelepí, takže nemusíte vál pomoučit. Vytvarujte 10 bulek a vyskládejte je na dva plechy vyložené pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
05.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.
06.
Rozšlehejte zbylé vejce a znovu vykynuté bulky jimi pomašlujte. Posypejte je sezamovými semínky a dejte péct asi na 20 minut do předehřáté trouby – na dno dejte litinový hrnec s teplou vodou. Pára zajistí, že bulky nebudou vysušené.
07.
Po upečení ještě teplé pečivo zakryjte asi na dvě minuty utěrkou, aby se trochu zapařilo, a poté ho dejte úplně zchladnout na drátěnou mřížku.
Tip: Těsto můžete zadělat a nechat vykynout i v domácí pekárně.
Rádi připravujete domácí pečivo na grilování či opékání? Můžete vyzkoušet i jiný osvědčený návod: recept na burgerové housky krok za krokem. A jestli nejíte lepek a nechcete ani droždí, upečte si perfektní domácí semínkový chléb bez mouky.