Článek
Postup
01.
Naplňte velký hrnec vodou a dejte vařit. V míse rozšlehejte vejce a 200 ml vody, přidejte špetku soli. Postupně přidávejte tolik mouky, až vznikne měkké a trochu lepivé těsto.
02.
Když začne voda v hrnci vařit, protřete do ní přes síto na halušky všechno těsto. Vařečkou opatrně zamíchejte, aby se halušky odlepily ode dna, a krátce povařte, budou stačit tak čtyři minuty. Až všechny vyplavou na povrch, sceďte je a propláchněte vodou.
03.
Do misky rozklepněte vajíčka a prošlehejte je se smetanou a špetkou soli. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostky.
04.
Rozpalte hlubší pánev a dejte vyškvařit slaninu. Když budou kostičky slaniny křupavé, slijte tuk, aby v pánvi zůstaly jen asi dvě lžíce. Do pánve pak vlijte vejce, zamíchejte a vsypte okapané halušky. Společně ještě krátce opečte, až se všechny halušky obalí ve vaječné směsi a vejce ztuhnou.
05.
Podávejte okamžitě s kyselou okurkou nebo čerstvým hlávkovým salátem.
Tip: Když chcete halušky (říká se jim i nokedle nebo nokerle) použít jako přílohu, přidejte k nim po scezení lžičku sádla. Neslepí se a získají krásnou vůni. Tohle množství vystačí jako příloha pro 6 lidí.
A jak halušky připravujete vy?