Článek
S přípravou halászlé je to stejně složité jako s gulášem – opravdu každý vlastní ten jediný správný recept. Někdo přísahá na tři druhy ryb, jiný do základu přidává kořenovou zeleninu... Na konci je ale vždy nádherně rudá, voňavá a trochu pálivá polévka s filety sladkovodních ryb. Podává se s bílým chlebem a tradičně se zdobí kolečky jedovatě zelené papriky. Můj recept je prostý. Často používám jenom kapra, který se dá sehnat celoročně ve vynikající kvalitě. Máte-li však k dispozici jiné sladkovodní ryby, použijte je – chuť bude ještě bohatší.
RYBÍ POLÉVKA PŘIJDE K CHUTI PO CELÝ ROK
Postup
01.
Očistěte rybu. Odřežte hlavu a ocas, z těla vyřežte dva filety. Z hlavy odstraňte žábry a filety nakrájejte na asi 3 cm silné proužky. Filety posypte lžičkou mleté papriky a zatím odložte do chladu.
02.
Na dno širšího hrnce vložte rybí hlavu, ocas i páteř. Cibuli nakrájejte nahrubo, papriku a rajčata na větší kousky. Vše položte na rybí ořez, posypte zbytkem mleté papriky a osolte. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, a vařte na středním plameni asi 45 minut.
03.
Po této době vložte do hrnce rybí filety, povařte je asi 15 až 20 minut a odstavte. Poté filety opatrně vyberte a rozdělte na talíře. Polévku přeceďte a ihned podávejte s bílým chlebem. Můžete ji ozdobit zelenou petrželkou a vedle nabídnout vločky chilli papričky.
Už jste jedli rybí polévku halászlé? Chutnala vám?
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví