Článek
Postup
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky – nemusejí být drobné, ale udělejte je menší než do guláše. Hovězí omyjte, osušte a pokrájejte na kostky asi jeden a půl centimetru velké. Ve větším hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmažte do světlehnědé barvy.
02.
Přidejte maso, opečte ho s cibulí a za občasného míchání nechte odvařit všechnu vodu, kterou hovězí pustilo. K základu přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak, krátce opečte a hrnec částečně stáhněte z plamene. Vsypte sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř a sůl a všechno krátce, ale důkladně rozmíchejte v horkém tuku. Maso podlijte šálkem vody tak, aby bylo téměř ponořené, přikryjte pokličkou a nechte dusit asi hodinu.
03.
Zatímco se vaří maso, připravte si zeleninu: omyjte ji, oloupejte a nakrájejte na kostičky – kořenovou zeleninu na drobné, brambory mohou být větší.
04.
Asi po hodině dušení přidejte k masu všechnu zeleninu a dolijte vodu tak, abyste získali asi tři litry polévky. Ochutnejte a případně dosolte. Znovu přiveďte k varu a mírně vařte asi půl hodiny. Zelenina i maso by měly být měkké a brambory mají mít „oblé“ hrany – začínají se rozvářet, ale ještě drží pohromadě.
05.
Na noky rozklepněte do mísy vajíčko, osolte a přidejte tolik hrubé mouky, aby vzniklo hustší, ale ne tuhé těstíčko. Nechte malou chvíli odležet.
06.
Noky zavařte: malou lžičkou vykrajujte z těstíčka jednotlivé kusy, vkládejte je přímo do polévky a krátce povařte. Úplně na závěr přidejte ještě špetku majoránky.
07.
Polévku nechte chvíli odpočinout. Podávejte s dobrým chlebem, posypanou čerstvou petrželkou, a kdo chce, může si ji přiostřit feferonkou.
Dáváte do gulášovky noky, nebo je to pro vás novinka?