Článek
Postup
01.
Cibuli na guláš nakrájejte nadrobno.
02.
Maso zbavte přebytečných blan a tuhých svalových úponů a nakrájejte na kostky. Cibuli zpěňte na oleji a přidejte maso. Osolte, opepřete a opékejte dohněda. Pak přidejte kmín a sladkou papriku (případně podle chuti i trochu pálivé), promíchejte a podlijte trochou vody. Tu nechte odvařit a podle potřeby ještě asi 2x zopakujte, dokud se cibule nebude rozpadat.
03.
Podlijte vodou zhruba do 2/3 výšky masa a pod poklicí pozvolna duste doměkka. Podle kvality masa to trvá asi dvě až tři hodiny. Chcete-li, můžete guláš ještě zahustit tmavou jíškou.
04.
Připravte si zelí. Na oleji zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli a zasypte cukrem. Míchejte, dokud cukr nezačne karamelizovat.
05.
Pak přidejte sklenici sterilovaného zelí i s nálevem a pořádně promíchejte. Nakonec zaprašte asi lžící hladké mouky, podle potřeby podlijte vodou (nebo hovězím vývarem či trochou červeného vína) a poduste doměkka. Pečlivě ochutnávejte a podle potřeby ještě trochu cukru nebo soli přidejte.
06.
Bramborové šišky (ty můžete koupit už hotové nebo si je udělat podle receptu zde) ohřejte na troše oleje, zároveň se tak lehce opečou. Podávejte s gulášem a porcí červeného zelí ozdobené trochou jemně nasekané petrželky.
Jestli chcete ušetřit, ale gulášek je pro vás gulášek, udělejte si za pár korun parádní buřtguláš.