Hlavní obsah
3,5
(50)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Gruzie se stává módní destinací a každý, kdo ji navštívil, chválí tamější kuchyni. Věříme, že tahle gruzínská podoba rajské polévky zachutná i vám.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 1 000 g hovězího masa s kostí
  • 1 ks cibule
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky soli
Polévka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 plechovka rajčat
  • 120 g rýže
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka sušeného koriandru
  • 2 stroužky česneku
K podávání
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 svazek listové petržele
Článek

Postup

01.

Hovězí maso opláchněte a asi ve dvou litrech osolené vody uvařte do měkka (5 potravin, které mají ještě víc železa než hovězí maso). Vývar poslouží jako základ a nemusí být tak luxusní, jako když chystáte sváteční polévku. Bez rozpaků použijte tlakový hrnec. Do vody přihoďte cibuli, pár kuliček černého pepře a bobkový list, natlakujte a vařte asi 40 minut. Když je polévka hotová, maso oberte od kosti.

02.

Cibuli, mrkev a celer opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej na střední teplotu, vsypte zeleninu, osolte a restujte asi 10 minut. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte uzenou papriku a mletý koriandr, rozmíchejte v horkém tuku a ihned zalijte scezeným vývarem – pro začátek postačí asi tři šálky.

03.

Do hrnce přidejte loupaná krájená rajčata (nebo hrnek rajčatového pyré) a bobkový list. Na sítu propláchněte rýži (půl až tři čtvrtě hrnku), přidejte do polévky, přiveďte k varu a zvolna za občasného míchání vařte asi 10 minut, až bude zelenina i rýže měkká. Přidejte prolisovaný česnek, odstavte a nechte dojít.

04.

Při servírování přidejte do každého talíře pořádnou porci vařeného hovězího (jak na dokonalé trhané hovězí) a vydatně zasypte nasekanou zelenou natí koriandru a petrželky.

Náš tip: Podle originálního receptu patří do polévky pasta tkemali (sladkokyselá omáčka z plodů podobných švestkám) a gruzínská směs koření suneli. Nezapomeňte si je přivézt, až se do Gruzie vypravíte na dovolenou.

Znáte také nějaký recept z cizí kuchyně? Napište nám ho.

Související témata:

Načítám