Článek
Grilovat můžete téměř všude. Chce to jen vybrat si to správné náčiní. K dispozici jsou grily plynové, elektrické, vodní, včetně klasiky na dřevěné uhlí.
Jak se v grilech vyznat?
Při výběru si rozmyslete, jak často a kde budete grilovat, kdo bude gril obsluhovat nejčastěji a pro kolik lidí přibližně budete jídlo připravovat.
- Jiný typ grilu použijí milovníci grilovaných kotlet, špízů, ryb, ovoce nebo zeleniny
- Kdo má v oblibě velké kusy masa, potřebuje typ s poklopem
- Existují grily, které také pečou a vaří. Podívejte se.
- Na selátko a velké kusy masa potřebujete rožeň nebo speciální gril
- Na balkoně grilujte na elektrickém grilu, abyste nevykouřili sousedy
- V obýváku použijte kontaktní či elektrický gril s lávovým kamenem nebo horkou novinku – gril na uhlí, které nekouří
- Venku používejte zásadně elektrické grily, pro tyto účely schválené
Nezapomeňte na pomůcky
Při výběru grilu a pomůcek na grilování vsaďte na kvalitu, aby výsledek nepřinesl zklamání namísto radosti z vydařeného večera. Určitě se vyplatí pořídit si teploměry na maso. Využijete je i doma na pánvi nebo v troubě.
„Pokud gril nemá optimální teplotu, může dojít k rychlému opečení masa zvnějšku, ale uvnitř je syrové," vysvětluje Martin Gora ze společnosti Potten–Staněk Group. Proto, když je maso opečené po jedné straně, zabodne se do něj teploměr, který zobrazí vnitřní teplotu. „Tím, že se teploměry prodávají v sadách čtyř kusů, můžete každému připravit maso, propečené podle chuti," dodává Martin Gora.
Čištění a údržba
Nezapomeňte gril vyčistit po každém grilování. Na připečené mřížky použijte speciální kartáče a škrabky, které bývají součástí grilovacího náčiní. Pořiďte si čisticí spreje a gelové přípravky. Ty nestékají, déle na povrchu vydrží a lépe čistí. Po rozpuštění usazeniny a připáleniny odstraňte a rošt opláchněte vodou. Nezapomeňte na nádobku na odkapávání tuku.
Yvetta Čechová ze společnosti Respektus, která také grily prodává, říká: „Litinové grilovací mřížky z některých plynových grilů lze vyjmout a po hrubém očištění umýt v myčce na nádobí.“ Po umytí doporučujeme mřížku natřít jedlým olejem. „Vyplatí se použít olej ve spreji, který na mřížce vytvoří jemný film a maso se pak na gril nelepí," dodává odbornice.
Mobilní přenosná ohniště
Přenosné ohniště, například Weber Fireplace, Tulp Barrel, Sol a podobně, nabízí praktické rozdělání ohně, na kterém si pak opečete špekáčky. Když vzniknou uhlíky, použijete desku nebo mřížku a připravíte si maso na grilu. Další tipy a recepty najdete zde a také je pro vás máme obrazem. Zkuste třeba stojánek na žebírka, těžítko na maso nebo jehly s posouvacím kroužkem.
Někdy nemáte gril s sebou, ale chuť na dobrůtky ano. Podělte se s našimi čtenáři, jak jste si s grilováním v přírodě poradili vy.