Hlavní obsah
3,1
(111)
Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Napadá vás větší klasika, než je grilovaný chřest s holandskou omáčkou? Tato vynikající sezonní zelenina ještě vylepšená o slaninu a ztracené vejce vás nadchne a zvládnete ji připravit v pohodě doma.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Chřest a ztracená vejce
  • 1 kg chřestu
  • 500 g anglické slaniny
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
Omáčka
  • 8 ks žloutků
  • 2 ks citronu
  • 250 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Zelený chřest je sám o sobě delikatesa, ale proč ho nespojit i s dalšími luxusními surovinami? Elegantní ztracené vejce, krémová holandská omáčka a křupavá slanina, to je prostě nebe v ústech.

Postup

01.

Chřest omyjte a odstraňte z něj dřevnaté konce. Každý obalte slaninou a dejte zapéct na grilovací pánev, klasický gril nebo můžete i do trouby. Mezitím ve vařící vodě se solí a octem vytvořte měchačkou vír, vklepněte do něj vejce, 2–3 minuty ho povařte a poté vyndejte děrovanou lžící na talířek. Stejně připravte i zbylá vajíčka.

02.

V páře vyšlehejte do hutné pěny žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte citronovou šťávu a pomalu za stálého šlehání přilévejte horké rozpuštěné máslo.

03.

Ogrilovaný chřest podávejte s holandskou omáčkou a ztraceným vejcem.

Jestli si hlídáte linii, holandské omáčky připravte jen poloviční množství nebo zkuste její snadnější variantu z tohoto receptu na vejce Benedikt.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie19 755,73 kJ
Bílkoviny149,45 g
Tuky430,04 g
Sacharidy71,68 g
Sůl20,74 g
SAFA194,47 g
Vláknina26,03 g
Cukry34,95 g

Načítám