Článek
Dovedli byste uctít někoho, kdo nechce nebo nesmí maso, něčím z vašeho grilu? Máme pro vás pár tipů na bezmasé varianty, které byste měli vyzkoušet. Přidáme k nim i pár rad, jak je správně připravit, aby byly co nejchutnější.
Zelenina na grilu
Zelenina se na grilu objevuje hlavně jako příloha k masu, ale lze ji připravit i samotnou. Jak na to? „Zeleninu nikdy předem nenakládejte do oleje, příliš by ho nasákla a olej by se pak na grilu přepaloval. Až grilovanou ji naložte do směsi bylinek, osolte mořskou solí a pokapejte panenským olejem,“ radí Petra Pavičová z FoodIN catering.
Jak grilovat zeleninu?
Hodilo by se vám pro začátek pár rad, jak kterou zeleninu na grilu připravit a čím ji ochutit?
- Portobello - Žampiony všeho druhu a houby jsou na grilu skvělé. Portobello patří mezi nejoblíbenější, protože je šťavnaté. Opékejte jeho klobouk z obou stran – asi 5 minut z každé strany, tedy celkem 10, na středním plameni, než začne pouštět šťávu. Hotový ho potřete trochou oleje ochuceného česnekem nebo chilli.
- Rajčata - Před grilováním je překrojte napůl a vydlabejte dužinu a semínka. Grilujte nejprve vydlabanou stranou dolů – asi 5 minut každou stranu na střední teplotu. Po otočení je můžete vyplnit sýrem nebo bylinkami.
- Kukuřice - Aby byla propečená, potřebuje vysokou teplotu. Otáčejte ji, aby se propekla ze všech stran, zrna by měla ztmavnout. Před grilováním ji můžete povařit ve slané vodě. Grilovanou potřete trochou oleje nebo sádla a posolte.
- Cuketa - Rozřízněte ji na polovinu (velkou na čtvrtiny) a lehce potřete olejem třeba s trochou česneku a soli. První grilujte dužinou dolů na střední teplotu, pak otočte a opékejte, celkem je to asi 10 minut.
- Lilek - Nakrájejte ho na plátky – i se slupkou, která ho udrží pevný i po změknutí. Před grilováním osolte a nechejte pustit šťávu, osušte, potřete ochuceným olejem. Opékejte z obou stran asi 5 minut na střední teplotu.
- Paprika - Můžete ji grilovat celou i nakrájenou, opékejte při vysoké teplotě slupkou dolů, dokud nezačne černat a pukat, tedy asi 10 minut. Pak opálenou vrstvu oloupejte.
Ovoce na grilu
Jako dezert připravte grilované ovoce. „Je to dobrá volba i v případě, že budete chystat něco na grilu pro děti – zelenina jim ne vždy chutná, ale ovoce uvítají. Hodí se ananas, jablka, hrušky, ale i broskve nebo banán,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. Grilované ovoce můžete namočit do rozpuštěné čokolády, ale nebojte se zaexperimentovat marinádou s medem, česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Co třeba vyzkoušet broskve na grilu?
Sýry na grilu
Sýry s pevnou strukturou, které se teplem nerozpouští, můžete dát přímo na rošt, v ostatních případech je zabalte do alobalu nebo na ně z něj vyrobte misku.
Vyzkoušejte halloumi sýr, oštiepok (i uzený), překvapivě syrečky nebo tvrdé ovčí sýry. Klasikou je grilovaný hermelín.
Před grilováním sýry nechejte ohřát na pokojovou teplotu, pokud jste je měli v lednici. Ty plísňové grilujte vcelku a do žádných při otáčení nepíchejte, ale použijte kleště. Pokud je budete grilovat v alobalu, kápněte pod ně trochu oleje a můžete přidat i bylinky.
Tofu a vegeburgery
Mezi sýry mnozí řadí i tofu, i když jde o výrobek ze sóji, tedy mezi ně rozhodně nepatří. Ovšem na gril patří jednoznačně! Zkušenější si ho mohou naložit doma, ale jestli s tofu začínáte, pak se rozhodně vyplatí koupit ho již naložené.
Milovníci hamburgerů najdou i rostlinné varianty – snaží se co nejvíc vypadat a chutnat jako maso, ale jsou čistě rostlinné. Například o barvu připomínající krvavé maso se v nich stará šťáva z červené řepy. Na trhu jich je dost na to, abyste je mohli ochutnat a udělat si chuťový názor sami.
Co koupit na gril místo masa?
Co kromě zeleniny, sýrů a ovoce můžete koupit na gril, aby to chutnalo i těm, kteří mají raději maso? Máme pro vás pár tipů:
Ocenili byste po bezmasých radách i pár tipů na to, jak co nejlépe nachystat maso? Jak ho naložit, aby bylo chutné a křehké?