Hlavní obsah
3,6
(50)

Zapomeňte na kupované marinády plné chemie a připravte si raději domácí voňavou směs, která vašemu grilovanému masu dodá úplně jiné grády. Dneska to bude s vůní Asie.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové plece
  • 2 ks šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 lžíce citronové trávy
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks limetky
Článek

Postup

01.

Nejlépe den předem maso pokrájejte na kostky a ze všech ostatních ingrediencí kromě limetky připravte marinádu: šalotky, česnek, sójovou a rybí omáčku, čerstvě mletý pepř, nastříhanou citronovou trávu (viz Tip), cukr, olej a sůl rozmixujte dohladka (nebo velmi jemně nasekejte) a smíchejte s masem.

02.

Nechte do druhého dne marinovat.

03.

Maso napíchejte na jehly nebo předem namočené špejle (aby se nespálily) a pozvolna ze všech stran opečte na grilu nebo v troubě nastavené na grilování.

04.

Ke konci přidejte opéct i limetku rozkrájenou na poloviny nebo plátky – maso s ní budete servírovat.

Tip: Citronovou trávu seženete i sušenou, ale čerstvá je lepší. Koupíte ji ve větších supermarketech a vietnamských tržnicích. Zbylé stonky dejte do sklenice s vodou – do pár týdnů zapustí kořínky a vy si tak můžete po přesazení pěstovat tuto voňavou travinu jak do asijského vaření (dokonalá je třeba do grilovaného bůčku bún chà), tak třeba do čaje. Jednoduše vždy ostříhejte jen tolik listů, které zrovna budete potřebovat.

Jaká je vaše oblíbená marináda na maso? A vůbec nám neříkejte, že raději než domácí kupujete nějaké hotové!

Načítám