Hlavní obsah
4,0
(7)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Máte rádi šťavnaté kuřecí maso? Naložte paličky do chilli marinády, navlékněte na špíz a pěkně opečte. A jestli vám bude grilování málo, udělejte si k masu i salát z grilované zeleniny a sýrové maxichleby.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Kuře
  • 1 200 g kuřecích paliček
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce chilli pasty
  • 1 dl pomerančové šťávy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 svazek čerstvých bylinek
Salát
  • 800 g mrkve
  • 4 ks červené řepy
  • 2 ks cukety
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na chleba
  • 1/2 bochníku chleba
  • 600 g sýra
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Článek

Postup

01.

Na marinádu smíchejte sůl, pepř, chilli pastu, šťávu z pomeranče, papriku, med, podrcený česnek a olej. Kuře poté v téhle majdě dobře vymáchejte a v ideálním případě nechte přes noc marinovat. 

02.

Poté paličky napíchejte na špízy, doporučuju použít vždycky dva špízy najednou – na grilu se vám pak bude kuře snáze obracet. Maso grilujte při nižší teplotě asi 40 až 45 minut. Občas potřete zbylou marinádou. Jako mašlovačku použijte bylinky (stačí je svázat provázkem) – díky tomu dostanete do masa další chuť. Než kuře definitivně sundáte, přesvědčte se, že je upečené i u kosti. 

Škoda nevědět: Jestli neseženete hotovou chilli pastu, jako alternativa vám poslouží i čerstvé chilli – stačí jej rozmixovat s trochou oleje nebo vody. Jen dávejte pozor, ať to s množstvím nepřepálíte!

03.

A jak na salát? Řepu, tak jak je, zabalte do alobalu a dejte zhruba na hodinu přímo do grilu hned vedle ohně. Doporučujeme řepou přípravu celého jídla začít – bude jí to trvat déle než kuřeti. Když na závěr do bulvy zapíchnete špejli, měla by jen s malým odporem projít skrz. Tak poznáte, že je řepa hotová. 

04.

Mrkve stačí jen trochu umýt, aby nebyly špinavé od země. Nechte je v celku a slupky se nezbavujte. Větší mrkve rozkrojte, ať se všechny grilují stejně dlouho. Zakápněte je olejem, dejte na gril a při střední teplotě grilujte asi 15 minut – ať změknou, ale stále si udrží strukturu. Na posledních pět minut dejte na gril také plátky cukety promíchané s olejem. Těm stačí opravdu chvilka. 

05.

Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Přihoďte přepůlená rajčata, mrkve a cuketu. Salát dochuťte olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a případně trochou medu. 

06.

Krajíce chleba opékejte za občasného otáčení asi deset minut, ať jsou hezky zbarvené a křupavé. Sýry ( Brie, Čedar a Blaťácké zlato) stačí nakrájet na menší kousky a nechat rozpustit v pánvi u kraje grilu. Bude to trvat také zhruba deset minut. Na poslední tři minuty položte na rošt snítku rozmarýnu, krásně se rozvoní. Opečené chleby sundejte z grilu, potřete dávkou rozpuštěného sýra a dozdobte rozmarýnem. Načasujte si to tak, ať ve chvíli, kdy budete sundavat krajíce z grilu, je už kuřecí hotové – jinak sýr začne tuhnout. 

Foto: Archiv redakce

Pikantní kuřátko, salát z grilované zeleniny a k tomu opečené maxichlebyFoto: Archiv redakce

Škoda nevědět: Nebojte se vyzkoušet i jiné druhy sýrů, prostě to, co bude zrovna po ruce. Jakmile se roztečou a natřete je na chleba, bude to vždycky koncert chutí!

Tip na sevírování: Špízy rozložte na velký talíř, přidejte nabušené sýrové chleby, talíř se salátem, případně ještě omáčky dle výběru a hned se do toho pusťte!

Videorecept Martina Škody najdete zde. Líbí se vám jeho grilovací nápady?

Načítám