Článek
Postup
01.
Na marinádu smíchejte sůl, pepř, chilli pastu, šťávu z pomeranče, papriku, med, podrcený česnek a olej. Kuře poté v téhle majdě dobře vymáchejte a v ideálním případě nechte přes noc marinovat.
02.
Poté paličky napíchejte na špízy, doporučuju použít vždycky dva špízy najednou – na grilu se vám pak bude kuře snáze obracet. Maso grilujte při nižší teplotě asi 40 až 45 minut. Občas potřete zbylou marinádou. Jako mašlovačku použijte bylinky (stačí je svázat provázkem) – díky tomu dostanete do masa další chuť. Než kuře definitivně sundáte, přesvědčte se, že je upečené i u kosti.
Škoda nevědět: Jestli neseženete hotovou chilli pastu, jako alternativa vám poslouží i čerstvé chilli – stačí jej rozmixovat s trochou oleje nebo vody. Jen dávejte pozor, ať to s množstvím nepřepálíte!
03.
A jak na salát? Řepu, tak jak je, zabalte do alobalu a dejte zhruba na hodinu přímo do grilu hned vedle ohně. Doporučujeme řepou přípravu celého jídla začít – bude jí to trvat déle než kuřeti. Když na závěr do bulvy zapíchnete špejli, měla by jen s malým odporem projít skrz. Tak poznáte, že je řepa hotová.
04.
Mrkve stačí jen trochu umýt, aby nebyly špinavé od země. Nechte je v celku a slupky se nezbavujte. Větší mrkve rozkrojte, ať se všechny grilují stejně dlouho. Zakápněte je olejem, dejte na gril a při střední teplotě grilujte asi 15 minut – ať změknou, ale stále si udrží strukturu. Na posledních pět minut dejte na gril také plátky cukety promíchané s olejem. Těm stačí opravdu chvilka.
05.
Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Přihoďte přepůlená rajčata, mrkve a cuketu. Salát dochuťte olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a případně trochou medu.
06.
Krajíce chleba opékejte za občasného otáčení asi deset minut, ať jsou hezky zbarvené a křupavé. Sýry ( Brie, Čedar a Blaťácké zlato) stačí nakrájet na menší kousky a nechat rozpustit v pánvi u kraje grilu. Bude to trvat také zhruba deset minut. Na poslední tři minuty položte na rošt snítku rozmarýnu, krásně se rozvoní. Opečené chleby sundejte z grilu, potřete dávkou rozpuštěného sýra a dozdobte rozmarýnem. Načasujte si to tak, ať ve chvíli, kdy budete sundavat krajíce z grilu, je už kuřecí hotové – jinak sýr začne tuhnout.
Škoda nevědět: Nebojte se vyzkoušet i jiné druhy sýrů, prostě to, co bude zrovna po ruce. Jakmile se roztečou a natřete je na chleba, bude to vždycky koncert chutí!
Tip na sevírování: Špízy rozložte na velký talíř, přidejte nabušené sýrové chleby, talíř se salátem, případně ještě omáčky dle výběru a hned se do toho pusťte!
Videorecept Martina Škody najdete zde. Líbí se vám jeho grilovací nápady?