Článek
Postup
01.
Z omytých cuket (na pět špízů použijte dva střední kusy, ale zmizí tak rychle, že doporučujeme připravit větší množství) nakrájejte podélně škrabkou na brambory dlouhé plátky. Jeden po druhém je složte do harmoniky a napíchejte na jehly. Plátky tiskněte poměrně hustě k sobě, aby lépe držely.
02.
Z rozpuštěného kokosového tuku, srirachy nebo jiné chilli omáčky, prolisovaného česneku, medu a soli vymíchejte marinádu a špízy jí ze všech stran pomocí mašlovačky potřete.
03.
Na grilu nebo v troubě vyhřáté na 200 °C pak špízy asi osm až deset minut opékejte dozlatova. Během pečení je můžete potírat zbylou marinádou.
Tip: Zbylé měkké středy cuket samozřejmě nevyhazujte, ale použijte třeba do polévky nebo jako základ dietní veganské koprovky.
Co grilujete radši: maso, nebo zeleninu?