Hlavní obsah
3,5
(73)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Je to jednoduché: pro dokonale šťavnaté maso žebra okořeňte den předem, pak je nasucho upečte, na závěr potřete barbeque omáčkou a hurá s nimi na gril nebo ještě na chvíli do trouby. BBQ omáčku můžete koupit i hotovou, ale s tou domácí je samozřejmě nesrovnatelná. Pojďte se podívat, jak na to!

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žebra
  • 1 000 g vepřových žeber
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky skořice
Domácí BBQ omáčka
  • 2 lžíce tuku
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g rajčatové passaty
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Žebra odblaňte a ze všech stran potřete směsí koření ze soli (výborná je i uzená), čerstvě mletého pepře, cukru, uzené nebo sladké papriky, oregana, česneku, chilli (jestli máte rádi pálivé, klidně s ním přitvrďte) a skořice.

Foto: Greta Blumajerová

Maso naložte do suchého koření nejlépe už den předem, hezky se tak propojí chutěFoto: Greta Blumajerová

02.

Maso nechte do druhého dne odležet a poté přiklopené pečte 1,5 až 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času žebra zkontrolujte, otočte a případně podlijte trochou vody.

03.

Mezitím se pusťte do omáčky.

Foto: Greta Blumajerová

Místo kupované BBQ omáčky zkuste moji domácí verzi – nepotřebujete na ni nic speciálníhoFoto: Greta Blumajerová

04.

Cibuli zpěňte na troše tuku (můžete vyškvařit kus sádla ze žeber), přidejte chilli dle chuti, cukr nebo med, nasekaný česnek a papriku a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Foto: Greta Blumajerová

Základ omáčky je z orestované cibule, kterou doplníte česnekem, paprikou a hnědým cukremFoto: Greta Blumajerová

05.

Zalijte pasírovanými rajčaty, octem a worcesterem a osolte.

Foto: Greta Blumajerová

Omáčku můžete připravit i z kvalitního kečupu, já ale používám raději passatuFoto: Greta Blumajerová

06.

Omáčku 15 až 20 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Chutě se hezky propojí a omáčka zhoustneFoto: Greta Blumajerová

07.

Jestli máte raději hladké omáčky, vše na závěr rozmixujte.

Foto: Greta Blumajerová

Pro hladší strukturu můžete omáčku ještě rozmixovatFoto: Greta Blumajerová

08.

Když jsou žebra měkká, ze všech stran je potřete omáčkou. Takto připravené maso můžete buď ještě chvíli odkryté péct v troubě, dát venku na gril, nebo naložené v omáčce nechat v lednici, dokud na něj nepřijde řada. Během grilování už nebudete mít žádnou starost, maso stačí v podstatě jen ohřát.

Foto: Greta Blumajerová

Předpečená žebra potřete omáčkou a už jen krátce na grilu či v troubě opečte, nebo je naopak nechte ve směsi marinovat, než přijde jejich chvíleFoto: Greta Blumajerová

09.

Podávejte jen tak s pečivem, kukuřicí nebo salátem coleslaw.

Foto: Greta Blumajerová

Toto šťavnaté maso přímo odpadá od kostiFoto: Greta Blumajerová

Jak máte žebra nejraději vy? V uzené polévce, na způsob trhaného masa nebo pomalu pečená žebra v cibulové omáčce?

Související témata:

Načítám