Článek
Postup
01.
Žebra odblaňte a ze všech stran potřete směsí koření ze soli (výborná je i uzená), čerstvě mletého pepře, cukru, uzené nebo sladké papriky, oregana, česneku, chilli (jestli máte rádi pálivé, klidně s ním přitvrďte) a skořice.
02.
Maso nechte do druhého dne odležet a poté přiklopené pečte 1,5 až 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času žebra zkontrolujte, otočte a případně podlijte trochou vody.
03.
Mezitím se pusťte do omáčky.
04.
Cibuli zpěňte na troše tuku (můžete vyškvařit kus sádla ze žeber), přidejte chilli dle chuti, cukr nebo med, nasekaný česnek a papriku a nechte jen pár vteřin rozvonět.
05.
Zalijte pasírovanými rajčaty, octem a worcesterem a osolte.
06.
Omáčku 15 až 20 minut povařte.
07.
Jestli máte raději hladké omáčky, vše na závěr rozmixujte.
08.
Když jsou žebra měkká, ze všech stran je potřete omáčkou. Takto připravené maso můžete buď ještě chvíli odkryté péct v troubě, dát venku na gril, nebo naložené v omáčce nechat v lednici, dokud na něj nepřijde řada. Během grilování už nebudete mít žádnou starost, maso stačí v podstatě jen ohřát.
09.
Podávejte jen tak s pečivem, kukuřicí nebo salátem coleslaw.
Jak máte žebra nejraději vy? V uzené polévce, na způsob trhaného masa nebo pomalu pečená žebra v cibulové omáčce?