Článek
Postup
01.
Žebra odblaňte a ze všech stran potřete směsí koření ze soli (výborná je i uzená), čerstvě mletého pepře, cukru, uzené nebo sladké papriky, oregana, česneku, chilli (jestli máte rádi pálivé, klidně s ním přitvrďte) a skořice.

Maso naložte do suchého koření nejlépe už den předem, hezky se tak propojí chutěFoto: Greta Blumajerová
02.
Maso nechte do druhého dne odležet a poté přiklopené pečte 1,5 až 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času žebra zkontrolujte, otočte a případně podlijte trochou vody.
03.
Mezitím se pusťte do omáčky.

Místo kupované BBQ omáčky zkuste moji domácí verzi – nepotřebujete na ni nic speciálníhoFoto: Greta Blumajerová
04.
Cibuli zpěňte na troše tuku (můžete vyškvařit kus sádla ze žeber), přidejte chilli dle chuti, cukr nebo med, nasekaný česnek a papriku a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Základ omáčky je z orestované cibule, kterou doplníte česnekem, paprikou a hnědým cukremFoto: Greta Blumajerová
05.
Zalijte pasírovanými rajčaty, octem a worcesterem a osolte.

Omáčku můžete připravit i z kvalitního kečupu, já ale používám raději passatuFoto: Greta Blumajerová
06.
Omáčku 15 až 20 minut povařte.

Chutě se hezky propojí a omáčka zhoustneFoto: Greta Blumajerová
07.
Jestli máte raději hladké omáčky, vše na závěr rozmixujte.

Pro hladší strukturu můžete omáčku ještě rozmixovatFoto: Greta Blumajerová
08.
Když jsou žebra měkká, ze všech stran je potřete omáčkou. Takto připravené maso můžete buď ještě chvíli odkryté péct v troubě, dát venku na gril, nebo naložené v omáčce nechat v lednici, dokud na něj nepřijde řada. Během grilování už nebudete mít žádnou starost, maso stačí v podstatě jen ohřát.

Předpečená žebra potřete omáčkou a už jen krátce na grilu či v troubě opečte, nebo je naopak nechte ve směsi marinovat, než přijde jejich chvíleFoto: Greta Blumajerová
09.
Podávejte jen tak s pečivem, kukuřicí nebo salátem coleslaw.

Toto šťavnaté maso přímo odpadá od kostiFoto: Greta Blumajerová
Jak máte žebra nejraději vy? V uzené polévce, na způsob trhaného masa nebo pomalu pečená žebra v cibulové omáčce?