Hlavní obsah
3,0
(115)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pro někoho chutný hlavní chod, pro jiného šťavnatá příloha ke grilovanému masu: to jsou na roštu pečená rajčata. A pokud gril nemáte, nevadí. Stejně dobře je připravíte i v troubě.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Dip
  • 2 lžíce crème fraîche
  • 50 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce černých oliv
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Rajčata vyberte velká a zralá. Příčně je rozpulte a řez potřete kapkou olivového oleje. Poté položte řezem dolů na rozpálený gril. Takto pečte asi dvě minuty. 

02.

Pak rajčata vyjměte a naskládejte na grilovací alobalový tácek nebo do ohnivzdorné zapékací misky řeznou stranou nahoru.

03.

Utřený česnek smíchejte se solí, pepřem, jemně nasekanou lžičkou tymiánu (zbytek je na ozdobu) a olivovým olejem. Vzniklou směsí potřete řez rajčat a posypte parmazánem.

04.

Položte na gril a přiklopte, v případě otevřeného grilu umístěte zkraje pod rošt, aby se sýr zapekl. Trvá to podle intenzity asi deset minut.

Tip: Budete-li rajčata připravovat v troubě, rozehřejte ji na 200 °C. Rozkrojená rajčata pak rovnou položte do misky, potřete česnekovou směsí a posypte parmazánem. Zapékejte asi patnáct minut.

05.

Na dip smíchejte crème fraîche s žervé, jemně nasekanými černými olivami a bazalkou, podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte ke grilovaným rajčatům.

Kterou další zeleninu jste si oblíbili na grilu?

Načítám