Článek
Postup
01.
Smíchejte sůl, pepř, cukr, mletý bobkový list, mletou hořčici a česnek – vytvoříte tak vlastní kořenící směs. Do masa párkrát bouchněte tenderizérem, díky tomu zkřehne a koření se dostane lépe dovnitř. Poté do masa připravenou kořenící směs vmasírujte. Snažte se, ať je zakrytý opravdu každý kousek! Ochucené maso posypte ještě tymiánem a nechte zhruba hodinu marinovat při pokojové teplotě.
02.
Panenku potřete olejem a dejte na rozpálený gril. Nejdříve ji nechte zprudka zatáhnout ze všech stran na přímém ohni, aby se zbarvila a „zavřela“ na povrchu, pak už ji dejte ke straně grilu a nechte pomalu dodělávat. Příprava středně propečené panenky by měla dohromady zabrat 15 až 20 minut.
Škoda nevědět: Nebojte se dát na gril rovnou trojitou vepřovou panenku, jako jsem to udělal já ve videu. Uvidíte, že o to víc pak posadíte kamarády na zadek! Panenku před grilováním nijak nečistěte, ani neporcujte – když ji budete dělat v celku, klidně i s tukem, blánami, vždycky tak bude více šťavnatá a křehká.
03.
Slaninu nakrájejte na kostky a opékejte na lžíci oleje, dokud se nezačne zbarvovat. Poté přihoďte na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli (tu klidně namixujte klasickou, bílou i červenou) a restujte dál, dokud se i cibule nezabarví a nezbaví se přebytečné vody. Trvá to 10 až 15 minut. Přihoďte přepůlené brambory, osolte, opepřete a ještě pár minut naplno opékejte. Ať se brambory prohřejí a chytnou barvu. Nakonec brambory dochuťte nasekanou petrželkou a případně taky chilli.
04.
Česnek utřete se solí a promíchejte se smetanou, špetkou pepře a nasekanou pažitkou. Dle potřeby dip dochuťte a nechte chvíli odležet.
05.
Před servírováním odpočatou panenku nakrájejte na plátky a mírně osolte. Přidejte nabušenou bramborovou pánev a taky dip. Jídlo rychle dejte na stůl a hned se do něj pusťte, ať vám to krásně šťavnaté maso nevychladne!