Článek
Postup
01.
Vyndejte panenku z chladničky, aby získala pokojovou teplotu. Omyjte svazek petrželky, pořádně z něj vytřepejte zbytky vody a nechte oschnout. Brambory očistěte pod vodou kartáčkem, rozkrojte je na poloviny, povařte pět minut a sceďte. Rozpalte gril.
02.
Panenku nařízněte asi 10 cm od užšího konce do jedné třetiny. Nařezanou špičku zahněte pod „tělo“ masa a zajistěte provázkem – vznikne tak váleček, který bude všude stejně vysoký a bude se grilovat rovnoměrně.
03.
Uvařené brambory promíchejte s olivovým olejem a nasypte v jedné vrstvě do grilovací misky. Když bude gril rozpálený, grilujte je pod poklopem asi 15 minut, až budou uvnitř měkké a na povrchu zlatavé. V mezičase si připravte zelenou omáčku.
04.
Omytou a osušenou petrželku nasekejte najemno. Promíchejte ji s olivovým olejem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu a špetku soli a nechte chvíli odležet.
05.
Opečené brambory sundejte z grilu (Teď pochopíte, proč jich je tolik. Než připravíte maso, hodně jich ubude.) Připravenou panenku řádně potřete olejem, osolte a dejte na gril. Přiklopte víko a grilujte z každé strany čtyři minuty – celkem ji tedy třikrát obraťte a pečte 16 minut. Opečenou dejte na chvíli odpočinout pod alobal a na gril na chvíli vraťte brambory, ať se prohřejí.
06.
Nad odleženou panenkou zatočte párkrát mlýnkem s černým pepřem, nakrájejte ji na plátky a podávejte se zelenou omáčkou a pečenými bramborami.
Můj tip: K bramborám můžete přidat špetku oblíbeného koření nebo bylinek. K jídlu se hodí i miska dobré domácí majonézy, nic jiného už ale opravdu není potřeba.
Grilujete jen v létě, nebo po celý rok?