Článek
Postup
01.
Na recept vám sice stačí jen prsa, ale ekonomičtější je koupit celou kachnu, stehna odříznout a zamrazit nebo upéct klasicky se solí a kmínem. Z kostí a odřezků pak uvařte bohatý vývar. Skvělý je jak tradiční s kořenovou zeleninou a divokým kořením, tak po asijsku se zázvorem, chilli, česnekem, kořením pěti vůní a sójovou omáčkou. Prsa každopádně pokrájejte ostrým nožem na tenké plátky tak, aby na každém zbyl i kousek kůže.
02.
Maso naložte do marinády – česnek, citronovou trávu, šalotku, chilli papričku a zázvor rozmixujte nebo co nejjemněji rozsekejte a smíchejte se solí, cukrem a olejem. Kachnu nechte marinovat do druhého dne, maso krásně zkřehne.
03.
Plátky masa rozložte na grilovací tácek a z obou stran dozlatova opečte. Můžete je připravit i v troubě, nejlépe s funkcí grilu.
04.
Sójovou omáčku smíchejte s vodou, octem (klidně jiným světlým druhem) a nasekanou chilli papričkou a česnekem. Běžně se do zálivky přidává i cukr, ale není nutný. Zeleninu pokrájejte na nudličky (použila jsem spiralizér) a nudle uvařte dle návodu na obalu.
05.
Hotové maso podávejte se zeleninou, nudlemi a čerstvými bylinkami (koriandr, máta, bazalka) a každý kousek si namočte do připravené omáčky.
Tip: Citronovou trávu seženete ve vietnamských tržnicích a zeleninách nebo ve větších supermarketech. Jestli se vám to ale nepodaří, marinádu ochuťte jen zázvorem nebo přidejte špetku koření pěti vůní.
Jaký je váš grilovací majstrštyk, prozradíte nám recept?