Hlavní obsah
3,6
(37)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tohle jídlo potěší jak všechny milovníky kachny (na kterou ale v podání „se šesti“ nebývá v létě zrovna prostor), tak grilovací maniaky! Šťavnaté kachní kousky v asijské marinádě se totiž pravidelně stávají hitovkou všech grilovaček.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks kachních prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stéblo citronové trávy
  • 3 ks šalotky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce oleje
Omáčka
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
K podávání
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 1/2 ks okurky
  • 1/2 ks mrkve
  • 1/4 ks bílé ředkve
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 50 g rýžových vlasových nudlí (bún)
Článek

Postup

01.

Na recept vám sice stačí jen prsa, ale ekonomičtější je koupit celou kachnu, stehna odříznout a zamrazit nebo upéct klasicky se solí a kmínem. Z kostí a odřezků pak uvařte bohatý vývar. Skvělý je jak tradiční s kořenovou zeleninou a divokým kořením, tak po asijsku se zázvorem, chilli, česnekem, kořením pěti vůní a sójovou omáčkou. Prsa každopádně pokrájejte ostrým nožem na tenké plátky tak, aby na každém zbyl i kousek kůže.

02.

Maso naložte do marinády – česnek, citronovou trávu, šalotku, chilli papričku a zázvor rozmixujte nebo co nejjemněji rozsekejte a smíchejte se solí, cukrem a olejem. Kachnu nechte marinovat do druhého dne, maso krásně zkřehne.

03.

Plátky masa rozložte na grilovací tácek a z obou stran dozlatova opečte. Můžete je připravit i v troubě, nejlépe s funkcí grilu.

04.

Sójovou omáčku smíchejte s vodou, octem (klidně jiným světlým druhem) a nasekanou chilli papričkou a česnekem. Běžně se do zálivky přidává i cukr, ale není nutný. Zeleninu pokrájejte na nudličky (použila jsem spiralizér) a nudle uvařte dle návodu na obalu.

05.

Hotové maso podávejte se zeleninou, nudlemi a čerstvými bylinkami (koriandr, máta, bazalka) a každý kousek si namočte do připravené omáčky.

Tip: Citronovou trávu seženete ve vietnamských tržnicích a zeleninách nebo ve větších supermarketech. Jestli se vám to ale nepodaří, marinádu ochuťte jen zázvorem nebo přidejte špetku koření pěti vůní.

Jaký je váš grilovací majstrštyk, prozradíte nám recept?

Načítám