Článek
Postup
01.
V menším rendlíku smíchejte smetanu a mléko, přidejte oloupané a překrojené stroužky česneku, šalvěj a špetku muškátového oříšku. Pomalu přiveďte téměř k varu a nechte zchladnout. Směs občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
02.
Pekáček pořádně vymažte máslem, sýr nastrouhejte najemno.
03.
Oloupejte brambory a na mandolíně je nakrájejte na plátky silné dva až tři milimetry. Opláchněte je a na utěrce dobře vysušte. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
04.
Do pekáčku naskládejte polovinu brambor, osolte a posypte polovinou sýra. Na sýr rozložte zbývající brambory a přes sítko do pekáčku vlijte mléčnou směs. Povrch jemně osolte a posypte zbývajícím sýrem.
05.
Mléčná směs při pečení částečně vzkypí. Není-li váš pekáček dostatečně vysoký, podložte ho pro jistotu raději ještě plechem. Pak vložte do rozpálené trouby a pečte asi 50 minut. Brambory zvláční a povrch bude lákavě zlatohnědý.
06.
Hotové brambory nechte chvíli zchladnout a usadit, poté je krájejte na menší kostky a podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo steaku se smetanovou omáčkou. Ozdobte oblíbenou bylinkou.
Tip: Šalvěj můžete nahradit tymiánem nebo rozmarýnem.
Máte rádi klasické gratinované brambory, nebo je to na vás moc práce a kalorií navíc?