Hlavní obsah
3,4
(79)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

I dobře uskladněné brambory už mají to nejlepší za sebou a připravit z nich reprezentativní přílohu je čím dál těžší. Zapečené v lahodné smetanové omáčce s krustičkou z výrazného sýra jsou ale nepřekonatelné.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Budete potřebovat
  • 800 g brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 oříšek másla
Článek

Postup

01.

V menším rendlíku smíchejte smetanu a mléko, přidejte oloupané a překrojené stroužky česneku, šalvěj a špetku muškátového oříšku. Pomalu přiveďte téměř k varu a nechte zchladnout. Směs občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

02.

Pekáček pořádně vymažte máslem, sýr nastrouhejte najemno.

03.

Oloupejte brambory a na mandolíně je nakrájejte na plátky silné dva až tři milimetry. Opláchněte je a na utěrce dobře vysušte. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

04.

Do pekáčku naskládejte polovinu brambor, osolte a posypte polovinou sýra. Na sýr rozložte zbývající brambory a přes sítko do pekáčku vlijte mléčnou směs. Povrch jemně osolte a posypte zbývajícím sýrem.

05.

Mléčná směs při pečení částečně vzkypí. Není-li váš pekáček dostatečně vysoký, podložte ho pro jistotu raději ještě plechem. Pak vložte do rozpálené trouby a pečte asi 50 minut. Brambory zvláční a povrch bude lákavě zlatohnědý.

06.

Hotové brambory nechte chvíli zchladnout a usadit, poté je krájejte na menší kostky a podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo steaku se smetanovou omáčkou. Ozdobte oblíbenou bylinkou.

Tip: Šalvěj můžete nahradit tymiánem nebo rozmarýnem.

Máte rádi klasické gratinované brambory, nebo je to na vás moc práce a kalorií navíc?

Související témata:

Načítám