Hlavní obsah
3,1
(131)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jemné a krémové chuti gratinovaných brambor je jen velmi těžké odolat. Doplňte je pórkem, a chcete-li, i na nudličky nakrájenou vepřovou panenkou. Celá rodina bude nadšená.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 2 lžíce másla
  • 1 kousek pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 3 g soli a pepře
  • 800 g brambor
  • 200 g vepřové panenky
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Oškrábejte brambory a pokrájejte je na velmi tenké plátky. Panenku nakrájejte na nudličky a lehce osolte. V hluboké pánvi rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte prolisovaný česnek a na jemná kolečka pokrájený pórek. Zhruba sedm až osm minut poduste doměkka a přisypte nadrobno nasekaný rozmarýn a trochu soli a pepře. 

02.

Poté do pánve vložte brambory a panenku, zalijte smetanou a mlékem a 10 až 15 minut povařte na mírném ohni. Brambory nesmějí být měkké, ale jen polotuhé!

03.

Směs přelijte do zapékací misky a urovnejte. Posypte parmazánem a 25 minut zapékejte v troubě. Podávejte ihned nebo druhý den odleželé.

Také vás „obyčejné“ brambory inspirují k výrobě rozmanitých pochoutek?

Načítám